Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lewe powietrze i nieszczelne serwo?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam trzy pytania związane z moją Astrą:

• Czy po zdjęciu gumowej rury od powietrza z gruszki nad wtryskiem i szczelnym zatkaniu wlotu do gruszki dłonią silnik po chwili powinien zgasnąć z powodu braku powietrza?

• Jeśli nie zgasł (nawet po dłuższej chwili zasłaniania wlotu do gruszki) tylko lekko zmieniły się wolne obroty to oznacza, że bierze gdzieś lewe powietrze?

• Czy źródłem lewego powietrza może być nieszczelne serwo, które u mnie po zbliżeniu ucha do niego nieprzerwanie i niegłośno syczy?
Robiłem test serwa na wyłączonym silniku i z wciśniętym hamulcem i po włączeniu silnika pedał zapada się trochę w podłogę. Jednak od czasu do czasu podczas jazdy odczuwam jakby lekką zmianę pracy hamulca - raz jakby lekko stwardniał, a raz wchodzi dość głęboko. Posprawdzałem również wszystkie wężyki i żadnej nieszczelności nie stwierdziłem.

Dajcie znać, co o tym myślicie. Jeśli czeka mnie wymiana serwa ma ktoś może jakiś manual ? Szczególnie nie wiem, jak odczepić cięgno serwa od pedału hamulca.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.

Napisano

1/2 - Teoretycznie tak, ale na wolnych obrotach nie potrzebuje dużo powietrza, więc wystarczy zużyta oś przepustnicy, czy twarda uszczelka gruszki i już nie zgaśnie.

3 - jak najbardziej, przy czym może syczeć z wejścia rury do serwo.

Cięgno serwa widać w kabinie. Jest zaczepione za pedał sworzniem. Wystarczy do wyciągnąć.

Napisano
  • Autor

Dzięki Orochimaru. Jest jakiś sposób na uszczelnienie ośki przepustnicy? Nie będę kupował nowej bo szkoda inwestować w stare auto, a przepustnica w używanym module wtryskowym może w takim samym lub gorszym stanie. Uszczelki pod gruszką mam nowe. Czy chodziło Ci o rurę idącą od serwo do jednego z cylindrów, która ma w połowie zaworek zwrotny czy rurę, która jest z tyłu serwo i przez nią wchodzi cięgno do kabiny? Czy lewe powietrze może być zasysane przez serwo przez jego obudowę czy tylko przez otwory z przodu serwo lub z tyłu?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

Napisano

Prawidłowym sposobem uszczelnienia osi przepustnicy jest rozwiercenie otworu i wstawienie tulejek, albo nowej osi dobranej do otworu. Jeśli masz czym się podpiąć do kompa silnika to zerknij na położenie krokowego na wolnych obrotach. Jeśli będzie daleko od zera tzn, że jeszcze nie jest tak źle i zostało trochę regulacji.

Chodziło mi o rurę kolektor-serwo.

Samo serwo może przeciekać na różne sposoby: przodem, tyłem, na łączeniu połówek (choć to raczej rzadki przypadek).

Sprawne serwo trzyma podciśnienie po wyłączeniu silnika przez długi czas. Jeśli więc po np: 10-15 minutach po wyłączeniu usłyszysz syk podczas wyjmowania z serwo rury podciśnienia, tzn że całość jest szczelna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.