Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece żarowe, check, ciężkie odpalanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Nosze się z zamiarem wymiany świec żarowych (autko jak w opisie). Z powodu małej chęci odpalenia silnika o poranku bądź po około 12 godz postoju - a co będzie zimą frown.gif , tym bardziej wcześniej autko odpalało bez problemu do momentu jak zaraz po uruchomieniu zapala sie check i gaśnie po około 15-25 sekundach lub jak przygazuje do około 1200 obr. A było właśnie coś na ten temat na forum tylko nie mogę odnaleść ,że to może być przyczyna świec żarowych.

W maju podczas wymiany oleju u mechanika miałem możliwość podpięcia pod kompa i błędów żadnych nie było, ale wtedy nic sie nie działo. Niestety jeśli się udam do mechanika to myśle że błędu nie wykaże na rozgrzanym silniku. Tym bardziej że teraz nie mam dostępu do tego mechanika.

Prosze o wyrozumiałość bo dieselkiem pomykam od ponad roku a wcześniej tylko benzynki były w moim posiadaniu.

Prosze o porade jakiej firmy kupić świece, o ile to jest przyczyna w/w przezemnie sytuacji.

pozdrawiam

figur

Napisano

Błąd będzie w kompie, póki go nie skasujesz. Z numerem byłoby łatwiej coś powiedzieć.

Objawy, jak najbardziej, mogą wskazywać uszkodzenie świec.

Marki to np: Beru, NGK, polska Iskra, Denso, Bosch itp.

Napisano
  • Autor

I stało sie najgorsze frown.gif świece wymienione ale tylko 3 szt bo jedna nie dała się odkręcić i się ukręciła ale nie da rady jej wyciągnąć.

Koszta 1500-2000pln mnie załamują bo się liczy ze zdjęciem głowicy - sie dowiadywałem.

Jakieś rady ? może jest w mieście Łodzi jakiś spec co wyciągnie świece bez ściągania głowicy.

help !!!!

pozdr

Napisano

> Jakieś rady ?

znalezienie speca co bedzie miał taki sprzęt i wiedzę

Napisano

> I stało sie najgorsze świece wymienione ale tylko 3 szt bo jedna nie dała się odkręcić i się

> ? może jest w mieście Łodzi jakiś spec co wyciągnie świece bez ściągania głowicy.

A może być koło Łodzi? http://www.urwanaswiecazarowa.pl/

Napisano
  • Autor

Dzięki będę dzwonił . I dam znać jakie koszta. A daleko wcale nie jest.

Napisano
  • Autor

> Sam wymieniałeś?

Powiedzmy że sam ale w obecności mechanika. Stało się chociaż wściekły jestem bo koszta wymiany rosną. I pewnie nie jednej osobie to już się stanie - nikomu tego nie życze oczywiście.

Wykręcane/stare to świece BERU. Czytałem na necie że one potrafią się właśnie ukręcić przy wykręcaniu, ale to była jedna opinia. Pogadam jutro z tym fachowcem czy faktycznie tak jest z BERU.

Jeszcze co dziwne to auto odpala normalnie bez problemowo i nie wywala błędu.

Świece kupiłem za 100zł + wysyłka na allegro a świece NGK od gościa co mu zalegały, więc sie opłacało.

Co do tego warsztatu co zajmuje się wykręcaniem upitolonych świec, to jestem na jutro umówiony , koszta to 250zł. Pytanie tylko zadał czy już było coś kombinowane by świece wyciągnąć - naszczęście nie.

Reszte info jutro po zabiegu.

Napisano

> Pytanie tylko zadał czy już było coś kombinowane by świece wyciągnąć -

> naszczęście nie.

ludzie często sami kombinujs to wykrecac przy pomocy imbusow itd. i zazwyczaj im się nie udaje.

później nawet fachowiec ze sprzętem i wiedzą nie jest nic w stanie zrobić poza ściąganiem głowicy

Napisano
  • Autor

No i po zabiegu oczywiście udanym. Czas 30 min. razem z rozliczeniem - koszt 250zł. Chociaż miałem pewne wątpliwości jak podjechałem pod warsztat.

Fachowiec robił to na spokojnie używał do tego specjalnych narzędzi i robił to jakby sie tylko tym zajmował chociaż nie tylko. Potwierdziło mnie w przekonaniu że nie jedynym jestem klijentem jak zobaczyłem "wiadro" wyjętych ukręconych świec.

Z czystym sumieniem moge polecić warsztat:

Mechanika Pojazdowa

Stanisław Makiewicz

95-030 Rzgów

ul. Rawska 13

woj. łódzkie

tel. 42 214-18-94 , 603 660 917

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.