Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ukręcona śruba wahacza. Co dalej?

Featured Replies

Napisano

No i się doigrałem.

Przy wymianie wahacza udało mi się ukręcić śrubę mocowania poziomego.

Plan był taki. Przez to że zostało jej około centymetra (foto poniżej) zdecydowałem się wyszarpać jakoś wahacz, aby dostać się do tego kikuta. Zlać całość obficie wszelkiej maści odrdzewiaczami, wd40, płynem hamulcowym i bóg wie jeszcze czym i spróbować odkręcić przy pomocy jakichś mocniejszych szczypców/żabki. Dwie godziny spryskiwania/polewania/maczania i kiszka... sick.gif Ani drgnie.

Co dalej? Dospawać łeb śruby i próbować odkręcić kluczem? (nie mam spawarki, ale dało by się coś zrobić w tej kwestii). A może podgrzać palnikiem? Da to coś?

Na chwilę obecną nie mam pomysłów. Zalałem całość na noc płynem hamulcowym. Zobaczę rano...

foto poglądowe. Podła jakość (telefon)

286309083-1.jpg

post-37305-14352517544049_thumb.jpg

Napisano

Pozostaje palnik. Będzie szybko i skutecznie.

Napisano
  • Autor

Nie znam się... palnik jest na tyle skuteczny że będzie można złapać jakąś żabką/szczypcami i to spokojnie wykręcić?

Napisano

> Nie znam się... palnik jest na tyle skuteczny że będzie można złapać jakąś żabką/szczypcami i to

> spokojnie wykręcić?

Pasowałoby zeszlifować trochę boki urwanej śruby, tak żeby "żaba miała lepiej złapać". Przy okazji grzania żebyś nie zrobił tak, że stopisz urwaną śrubę i tym samym przyspawasz ją do sanek.

Osobiście wolałbym wziąć kogoś kto ma migomat. Nałożyć na urwaną śrubę odpowiedniej wielkości nakrętkę. Przyspawać ją i odkręcić później jak normalną śrubę.

Innym rozwiązaniem może być ucięcie urwanej śruby na równo z sankami i wiercić otwór. Potem dać śrubę z nakrętką. Trzeba będzie "zrobić miejsce po drugiej stronie" żeby mieć możliwość nałożenia klucza oczkowego na nakrętkę żeby to potem poskręcać.

Inna możliwość to wymiana sanek ale myślę że obejdzie się bez tego.

Napisano

Ja bym osobiście jeszcze spróbował śrubę potraktować jakimś zamrażaczem do luzowania śrub i połączeń np. LOCTITE 8040 lub jakimś podobnym i wtedy spróbować odkręcić ją dostępnymi możliwymi sposobami

Napisano

Są jeszcze wykrętaki do zerwanych śrub, tutaj trzeba uciąć śrubę "na równo" z sankami i wywiercić w niej mniejszy otwór, np. 6mm i wkręcać wykrętak (ma lewy gwint).

Choć moim zdaniem najlepszym wyjściem jest przyspawać nakrętkę i wykręcić śrubę., najlepiej uprzednio rozgrzewając ją.

Napisano

> Są jeszcze wykrętaki do zerwanych śrub, tutaj trzeba uciąć śrubę "na równo" z sankami i wywiercić w

> niej mniejszy otwór, np. 6mm i wkręcać wykrętak (ma lewy gwint).

> Choć moim zdaniem najlepszym wyjściem jest przyspawać nakrętkę i wykręcić śrubę., najlepiej

> uprzednio rozgrzewając ją.

Od samego spawania się ugrzeje smile.gif

Napisano

Miałem identyczny przypadek.

Przyspawałem nakrętkę i ostrożnie, posiłkując się naftą, ruszając w obie strony, wykręciłem.

Napisano

> Miałem identyczny przypadek.

> Przyspawałem nakrętkę i ostrożnie, posiłkując się naftą, ruszając w obie strony, wykręciłem.

gwarantuję że jak podgrzejesz to odkręci się bez żadnych problemów tylko musisz odkręcać jak będzie gorące cool.gif

Napisano
  • Autor

OK. dzięki za zainteresowanie. ok.gif

Czyli tak jak wstępnie sobie to zaplanowałem wink.gif

Jutro rano znajomy spawacz/akrobata przyjeżdża z butlami i będziemy kombinować. biglaugh.gif

Plan jest taki jak już się przewijał w tym wątku. Nakręcić na kikuta nakrętkę. Połączyć ze sobą jakimś spawem o pięknym wysublimowanym kształcie smile.gif No i grzać i próbować wykręcić. Człowiek kumaty w obchodzeniu się wszelkiej maści spawarkami/palnikami więc chyba nie przyspawa mi półosi do sanek wink.gif

Zastanawia mnie tylko czy takie podgrzewanie wystarczy do wykręcenia śruby. Skoro w pewien "niedokońcaprzemyślany" siłowy sposób cholera jedna nie drgnęła to czy temperatura wystarczy?

Napisano

> Zastanawia mnie tylko czy takie podgrzewanie wystarczy do wykręcenia śruby. Skoro w pewien

> "niedokońcaprzemyślany" siłowy sposób cholera jedna nie drgnęła to czy temperatura wystarczy?

Możesz być spokojny smile.gif

Napisano

> Jutro rano znajomy spawacz/akrobata przyjeżdża z butlami i będziemy kombinować.

Jak spawacz jest łebski facet to elegancko wytnie ci ćwiartkę , i albo na stole w garażu to wymontujesz , albo kupisz na alle inną i gość ci wspawa grinser006.gifzlosnik.gif

> Plan jest taki jak już się przewijał w tym wątku. Nakręcić na kikuta nakrętkę. Połączyć ze sobą

> jakimś spawem o pięknym wysublimowanym kształcie No i grzać i próbować wykręcić.

I to jest chyba słuszna droga claps.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.