Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana przedniej lampy

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś po lekkiej smile.gif kolizji mam do wymiany przednią lewą lampę - poszedł uchwyt od strony nadkola i pękła obudowa.

Na aledrogo znalazłem takie lampy ale część sprzedających podaje "na białą wtyczkę" lub "na żółtą" - jest różnica w pinach?

Niektóre nie posiadają silniczka - da się przełożyć?

Szkoda tylko, że aby się dostać do tego mocowania trzeba nadkole zdjąć i zderzak też, który po lekkim wgnieceniu (bez lakieru) też do wymiany

Napisano

poszukaj lampy uzywanej oryginalnej:D nie bedziesz mial problemu z ustawieniem swiatel>>zamennik pomimo ze nowy to chybil trafil:(

Napisano
  • Autor

Same felerne albo poklejone... Jak to z AC zgłoszę to i tak zamiennik wpakują.

Napisano

> poszukaj lampy uzywanej oryginalnej:D nie bedziesz mial problemu z ustawieniem swiatel>>zamennik

> pomimo ze nowy to chybil trafil:(

Swego czasu nowy oryginał trafiłem na Allegro za jakieś 120. Pół godziny roboty, bo zderzaka nie trzeba zwalać. Silniczka nie przełożysz.

Napisano

> Witam, dziś po lekkiej kolizji mam do wymiany przednią lewą lampę - poszedł uchwyt od strony

> nadkola i pękła obudowa.

> Na aledrogo znalazłem takie lampy ale część sprzedających podaje "na białą wtyczkę" lub "na żółtą"

> - jest różnica w pinach?

> Niektóre nie posiadają silniczka - da się przełożyć?

> Szkoda tylko, że aby się dostać do tego mocowania trzeba nadkole zdjąć i zderzak też, który po

> lekkim wgnieceniu (bez lakieru) też do wymiany

silniczka bez rozbebeszania reflektora nie wymienisz... wiec daruj sobie takie ofery

gniazdo zmieniono chyba w 2011 roku

prawdze powiedziawszy musialbym zerknac pod maske jakiego koloru i musialbys kupic inna niz mam u siebie wink.gif

Napisano

> poszukaj lampy uzywanej oryginalnej:D nie bedziesz mial problemu z ustawieniem swiatel>>zamennik

> pomimo ze nowy to chybil trafil:(

mozna i orginal nowy znalezc za bardzo przystepne pieniadze i to jest najlepsza opcja

Napisano

> Ja trafiłem taki:

> http://allegro.pl/fiat-panda-06-reflektor-lampa-al-nowy-oryginal-i2688323628.html

> Czyli wystarczy koło i nadkole zdjąć, dzięki!

warto zdjac nadkole i .... zderzak - kolo nie bedzie ci przeszkadzalo w niczym

a zderzak dla wygody - roboty przy tym nie ma za bardzo a masz dostep i montaz reflektora bez wysilku i bez kombinacji z wyginaniem zderzaka by wepchnac reflektor

Napisano

> Same felerne albo poklejone... Jak to z AC zgłoszę to i tak zamiennik wpakują.

chyba ze masz ubezpieczenie odpowiednie - poza tym mozesz dac do aso i niech aso sie z ubezpieczycielem liczy - wtedy bedziesz mial orginal

Napisano
  • Autor

Teoretycznie mam odpowiednie - ze zniesioną amortyzacją i wkładem własnym, opcja warsztatowa ale praktycznie to się okaże jak kosztorys przyślą bo blacha tuż przy reflektorze też do naprawy a tego sam nie zrobię.

Co do koloru wtyczki to biała była do 2006, potem żółta do 2010 a następnie fioletowa o ile kolorów nie pokręciłem wink.gif

Napisano

> Teoretycznie mam odpowiednie - ze zniesioną amortyzacją i wkładem własnym, opcja warsztatowa ale

> praktycznie to się okaże jak kosztorys przyślą bo blacha tuż przy reflektorze też do naprawy a

> tego sam nie zrobię.

no.. i sprawa sie rozwiazala - metoda warsztatowa i ... w sumie wiecej cie nie obchodzi bo nawet jak wsadza reflektor jakis trefny to masz gwarancje na naprawe i na to co wsadzili wiec.. pelen luz

> Co do koloru wtyczki to biała była do 2006, potem żółta do 2010 a następnie fioletowa o ile kolorów

> nie pokręciłem

o... no to ... tylko widac jak malo muslalem zwracac uwage na takie duperele mimo posiadania pandy przez 9 lat smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam. Parę wyjaśnień . Lampa wychodzi bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy odkręcić trzecią śrubkę mocującą od strony błotnika( możliwe i wcale nie takie trudne) odkręcić dwie śrubki od błotnika żeby się minimalnie odgiął przy wyciąganiu lampy( kwestia paru milimetrów) i lampa przy odpowiednim ustawieniu wychodzi bez problemów. Co do silniczka to również go wymieniłem. Pasuje od fiata stilo i skody octavii( najtańszy na allegro). Wymiana polega na rozwierceniu od tyłu lampy miejsc w których jest przymocowany silniczek( delikatnie 2 sztuki wiertłem 0,5 cm i na wolnych obrotach z wyczuciem.) Silniczek sam wtedy wypada. Rozbieramy go , wyjmujemy biały trzpień i wkładamy do silniczka z octavii w której jest trochę dłuższy. wszystko smarujemy żeby miękko chodziło. Sprawdzić przed zamontowaniem przez podpięcie pod lampę wyjętą z samochodu. Jak jest ok to montujemy . Najpierw kabelek, potem wkładamy biały trzpień w mocowanie w lampie. Trzeba dobrać dwie śruby( wkręty) żeby wystarczyło długości i nie za grube żeby wszystkiego w środku nie porozpychało, skręcamy wszystko od tyłu lampy i wszystko pięknie śmiga. jakiś silikon czy klej dla uszczelnienia też wskazany ale nie konieczny. Zamiast wkrętów mogą by śruby na wylot i nakrętki od tyłu lampy, troczę ładniej ale ja akurat nie miałem pod ręką . Myślę że komuś sie przyda, wszędzie piszą że się nie da a to nieprawda . Pozdrawiam Dariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.