Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A3 1.8 AGN '99] Hydrauliczny napinacz łańcuszka rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie o regulator N205, który w silniku AGN oraz wielu innych o pojemności 1.8 20V napiny łańcuszek rozrządu dając tym jednostką tzw. zmienne fazy.

Co się dzieje, gdy odepniemy od regulatora kostkę elektryczna? Czy wtedy silnik mam mniejszy moment na niskich obrotach podczas przyśpieszania (nie pytam o VAG, tam wywali błąd i to wiem już), mam rację? Jakieś inne negatywne objawy zanotuję przez to? pad.gif

Napisano

> Witam,

> mam pytanie o regulator N205, który w silniku AGN oraz wielu innych o pojemności 1.8 20V napiny

> łańcuszek rozrządu dając tym jednostką tzw. zmienne fazy.

> Co się dzieje, gdy odepniemy od regulatora kostkę elektryczna? Czy wtedy silnik mam mniejszy moment

> na niskich obrotach podczas przyśpieszania (nie pytam o VAG, tam wywali błąd i to wiem już),

> mam rację? Jakieś inne negatywne objawy zanotuję przez to?

ale co, padło i nie chcesz wymienić na nowe/sprawne?

Napisano
  • Autor

> ale co, padło i nie chcesz wymienić na nowe/sprawne?

To nie jest odpowiedź na moje pytanie:)

Napisano

> To nie jest odpowiedź na moje pytanie:)

bo nie znam odpowiedzi, pytam bo może da radę coś doradzić innego.

Napisano

kolega zapewne kombinuje dalej ze swoja instalacja lpg z ktora ma problem i wymysla jakies dziwne rozwiazania wink.gif

Napisano
  • Autor

> kolega zapewne kombinuje dalej ze swoja instalacja lpg z ktora ma problem i wymysla jakies dziwne

> rozwiazania

mylisz sie przyjacielu, uszkodzony mam N205, na benzynie i na gazie auto przygasa przy minimalnym ruszeniu pedału gazu - przy czym gra rozrząd. Po odłączeniu N025 autko wkręca się na obroty bez zajęknięcia zarówno na Pb jak i LPG smile.gif Stąd moje pytanie o konsekwencje odłaczenia kostki od regulatora.

Instalacja jest OK, mapy Pb i LPG pokrywają się niemal idealnie, więc tego sie nie czepiajmy. Problem występował zanim założyłem instalacje...

Napisano

a to zwracam honor 20.GIF

a co do zmiennych faz, masz jakies schematy jak to wyglada/dziala?

no i jak odepniesz to fazy beda ustawione na sztywno wiec albo bedzie lepszy dol gorsza gora albo na odwrot

Napisano
  • Autor

> a co do zmiennych faz, masz jakies schematy jak to wyglada/dziala?

no właśnie pojęcia nie mam, wiem jedynie, że współgra to jakoś ze zmienną długością kolektora dolotowego (wersja AGN z plastikowym kolektorem, który skraca się dla wyższej mocy i wydłuża dla momentu)

> no i jak odepniesz to fazy beda ustawione na sztywno wiec albo bedzie lepszy dol gorsza gora albo na odwrót

generalnie to te silniki 170 Nm max momentu mają przy ok. 3700rpm i zmienne fazy ( o ile tak można to nazwać, bo wiadomo, że prawdziwe zmienne fazy są tylko jedne - V-Tec, inne to próba uzyskania tego samego co udało sie japończykom;) ) działają wydaje mi sie tak, że z samego dołu przez jakiś nieduży zakres obrotów podnoszą moment - wiadomo, im wiecej zaworów tym moment później, wyzej tego robić nie muszą bo on tam już po prostu jest smile.gif

Aktualnie sprawdzam jak odbije się to na spalaniu ... Nie jest dla mnie jasne, czy można zastosować inny napinacz niż taki z literką B, w aso mi powiedzieli, ze B nie zamienia sie na zaden inny a zamienniki są z oznaczeniami K, E, H i D - 600zł :/ w ASO 1880zł :/

Napisano

ja gdzies czytalem ze krzywki zaworow ssacy , sa trzy , wiadomo bo 3 zawory ssace, no i dwie z nich sa takie same a jedna inna , stad szerszy zakres dzialania faz rozrzadu, ale ze to na stale i nic tam sie nie przestawia

z reszta widac po walku ze sreodkowa krzywka jest delikatnie "przesunieta"

teraz sie to robie przez zmienne fazy i nie trzeba 5 zaworow

wtedy nie wnikalem w to glebiej a teraz nie moge zrodla znalezc

Napisano

jak chcesz to mam taki napinacz smile.gif a dziala to bardzo prosto. Elektrozawor puszcza olej na napinacz, podnosi sie on powodujac naprezenie lancucha a drugi napicz (na sprezynie) sie sciska. Wiadomo ze wtedy, ze zmienia sie ustawienie obu walkow wzlgledem siebie (sa spiete lancuchem oczywiscie)

Napisano

> Witam,

> mam pytanie o regulator N205, który w silniku AGN oraz wielu innych o pojemności 1.8 20V napiny

> łańcuszek rozrządu dając tym jednostką tzw. zmienne fazy.

> Co się dzieje, gdy odepniemy od regulatora kostkę elektryczna? Czy wtedy silnik mam mniejszy moment

> na niskich obrotach podczas przyśpieszania (nie pytam o VAG, tam wywali błąd i to wiem już),

> mam rację? Jakieś inne negatywne objawy zanotuję przez to?

Jest to tzw. wewnętrzny EGR.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jest to tzw. wewnętrzny EGR.

co to znaczy? smile.gif zewnętrzny wiem jak działa ale wewnętrzny? confused.gif

Napisano

> co to znaczy? zewnętrzny wiem jak działa ale wewnętrzny?

przestawia walek ssacy tak, ze w momencie suwu wydechu czesc spalin idzie w dolot mieszajac sie z swiezym powietrzem

Napisano
  • Autor

> przestawia walek ssacy tak, ze w momencie suwu wydechu czesc spalin idzie w dolot mieszajac sie z

> swiezym powietrzem

czyli w momencie jego działa spada moc silnika, bo zasysana jest mieszanka powietrzno-spalinowa tak?

Napisano

> czyli w momencie jego działa spada moc silnika, bo zasysana jest mieszanka powietrzno-spalinowa

> tak?

A wiesz w jakich warunkach pracy silnika egr jest aktywny?

Napisano
  • Autor

> A wiesz w jakich warunkach pracy silnika egr jest aktywny?

wydaje mi się, że załącza się w momencie kiedy silnik przestaje spełniać normę spalin zakładaną przez producenta, wtedy cześć spalin wraca do komory spalania i dopala się w niej:) tak działa chyba każdy egr ..

Napisano

> wydaje mi się, że załącza się w momencie kiedy silnik przestaje spełniać normę spalin zakładaną

> przez producenta, wtedy cześć spalin wraca do komory spalania i dopala się w niej:) tak działa

> chyba każdy egr ..

no nie do konca.. ze spalin nie ma już co się dopalać, spaliny spełniają rolę jako gaz obojętny i mieszając się z powietrzem ograniczają ilość tlenu na cykl spalania i tym samym emitowana jest mniejsza ilość substacji - jakich dokladnie to już nie pamiętam nie chce strzelać zlosnik.gif ostatni raz w szkole bylem 6 lat temu tongue.gif

warunki pracy silnika w ktorych EGR jest aktywny to bieg jałowy i czesciowe obciazenie, a i napewno nie podczas pełnego obciazenia, takze nie ma tu mowy o jakim kolwiek spadku mocy

Napisano
  • Autor

> no nie do konca.. ze spalin nie ma już co się dopalać, spaliny spełniają rolę jako gaz obojętny i

> mieszając się z powietrzem ograniczają ilość tlenu na cykl spalania i tym samym emitowana jest

> mniejsza ilość substacji - jakich dokladnie to już nie pamiętam nie chce strzelać ostatni

> raz w szkole bylem 6 lat temu

> warunki pracy silnika w ktorych EGR jest aktywny to bieg jałowy i czesciowe obciazenie, a i napewno

> nie podczas pełnego obciazenia, takze nie ma tu mowy o jakim kolwiek spadku mocy

to teraz do meritum: co się dzieje w moim silniku kiedy odłączyłem zawór N205 ?? smile.gif specjalnej różnicy nie czuję...

Napisano

> to teraz do meritum: co się dzieje w moim silniku kiedy odłączyłem zawór N205 ?? specjalnej

> różnicy nie czuję...

no i o to właśnie chodzi smile.gif Ale z rury wydechowej przestają lecieć kwiatki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.