Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Muli" na dole...

Featured Replies

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu autko jest mułowate, zwłaszcza na 1 biegu. Dawniej ruszając z miejsca mogłem nawet zamieść asfalt kołami, a teraz rusza jak by miała anemię. Na 2 biegu już żwawiej reaguje na pedał, tak jak i na 3 biegu. Gdy jest jeszcze na ssaniu, to mogę ją trochę rozpędzić, a jak ssanie się wyłączy, to ruszanie z jedynki wygląda, jakbym miał podpiętą tonową przyczepkę... Co sądzicie o tym? Co może być tego powodem? Co ew. trzeba sprawdzić..?

Napisano

Na początek mieszankę. Co pokazuje lambda.

Napisano
  • Autor

> Na początek mieszankę. Co pokazuje lambda.

Jutro w takim razie podłaczę multimetr i zobacze co wskaze...

Napisano
  • Autor

Lambda miała uszkodzony izolator, więć załozyłem inną, uzywaną....I KICHA.. Napięcie tak na zimnym jak i goracym prawie nie oscyluje, wacha sie tak miedzy 0,25 - 0,35- V [a powinno chyba 0.2 - 0,8 ] i coś czuć spalinani z rury... Może ta sonda jest przeznaczona do innego silnika..? Chyba jednak będę musiał kupic nowa , może NGK jednoprzewodową, cena około 100 zł. To podobno uniwersalna. Słyszałem, ze każdemu typowi silnika przypisana jest odpowiednia sonda, więc jeśli ta uniwersalna jest do "WSZYSTKIEGO", to może być do "NICZEGO" Uzywał ktoś tej sondy w takim silniku jak ja..? Jak się sprawuje..? Warto kupić? - bo do starego auta żal przepłacać.. Acha, czy te uniwersalne są już z wtyczką..?

Napisano

> Acha, czy te uniwersalne są już z wtyczką..?

Są i bez wtyczki. Uniwersalna - żeby każdy mógł sobie chyba dolutować do swojego przewodu z instalacji w aucie.

Napisano

Z tym lutowaniem może być ciężko, bo sondy mają stalowe przewody.

Napisano
  • Autor

> Z tym lutowaniem może być ciężko, bo sondy mają stalowe przewody.

No własnie... Ale myślę, ze można by wykorzystać pojedyncze konektorki samochodowe z osłona izolacyjną. Sa takie w sklepach moto.

Moja sonda NGK miała w zestawie taką złączkę zaciskową z koszulka termo. Odcieto koncówke od starej sondy i połaczono z nowa. jest OK

Napisano
  • Autor

Tak jak podaję po "sąsiecku", lambda zmieniona i wydaje mi się, że autko żwawiej się zachowuje... Zobaczę po dłuższej jeżdzie...

Napisano

> żeby każdy mógł sobie chyba dolutować do swojego przewodu z

> instalacji w aucie.

Przewodow sie nie lutuje w sondach jedyne sluszne połaczenie to zciskane na tulejki aluminiowe, takie polaczenie ma mniejsza rezystancje niz lutowane. Kiedys rozmawialem z kolega, ktory ma warsztat diagnostyczny na ten temat i powiedzial ze na szkoleniu z ukladow zaplonowych prowadzacy wielokrotnie zaznaczal ze nie wolno lutowac kabelkow przy sondach.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.