Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A jeśli 4x4, to który? 4 typy do wyboru.

Featured Replies

Napisano

Tak sobie myślę o jakimś autku 4x4. Moje typy to:

- Hilux

- L200

- Ranger

- Navara serduszka.gif

Z w/w najbardziej podobuje mi się Navara.

Ale według Was - którego byście wybrali i dlaczego (nie chodzi mi o te konkretne - ogłoszenia przykładowe)?

Słyszelem, że:

- Navary mają problem z silnikami 2.5. Ponoć silniki dCi ze stajni Renaulta

- Hilux - ich D4D są nie do zdarcia, do tego sam samochód uchodzi za bezawaryjny

- Ranger - brak opinii

- L200 - solidnie zrobiony pickup i raczej bezproblemowy.

Są to tylko zasłyszane opinie. Ile w nich prawdy?

Napisano

a po co ci taki 4x4, mamy teoretycznie 4 auta robocze. Co oprócz transportu ładunków maja jeszcze oferować.

Napisano
  • Autor

> a po co ci taki 4x4, mamy teoretycznie 4 auta robocze. Co oprócz transportu ładunków maja jeszcze

> oferować.

Auto rodzinne zlosnik.gif które idzie w koszty wink.gif

Czasem jakaś zabawa off-roadowa drive.gif

Napisano

> Auto rodzinne które idzie w koszty

Szczerze - jeżeli rodzinne, to musisz na pakę wrzucić ze 150-200 kg i wtedy rodzinę posadzić - w przeciwnym razie szybko się zniechęcą do jazdy wink.gif Mówię to na przykładzie Hiluxa i L200 - pozostałymi nie jeździłem.

> Czasem jakaś zabawa off-roadowa

Dają radę, chociaż tyłek jest ciut za lekki (tzn. wyważenie auta marne dość) ok.gif

Napisano

> Auto rodzinne

icon_eek.gificon_eek.gif ale za co chcesz ich tak krzywdzic?

> które idzie w koszty

meczyc sie dla kilku zlotowek?

jesli sie wpakuje troche kasy to zabawa bedzie ok.gif

A co do aut to jedynie L200 ma fajny naped 4x4 ale uroda.... sick.gif

Napisano

W kazdym z tych czterech jazda z tylu bedzie malo przyjemnym doznaniem ze wzgledu na ilosc miejsca. Jesli pickup ma byc rodzinny to tylko cos z fullsizow (f-150, Ram1500, Tundra - i tylko z dlugimi kabinami)

Zadne z tych aut sie do tego nie nadaje - za dlugie, za lekkie tyly, zawieszenie opracowane do innych zastosowan.

Napisano
  • Autor

> Szczerze - jeżeli rodzinne, to musisz na pakę wrzucić ze 150-200 kg i wtedy rodzinę posadzić - w

> przeciwnym razie szybko się zniechęcą do jazdy

Znaczy się na pusto to ma zawieszenie jak wóz drabiniasty?

Napisano
  • Autor

> ale za co chcesz ich tak krzywdzic?

> meczyc sie dla kilku zlotowek?

Aż tak źle? Co jest nie tak, jeśli zapakujemy się w 4 osoby na pokład?

> jesli sie wpakuje troche kasy to zabawa bedzie

Możesz rozwinąć? Wyciągarki? Coś jeszcze?

> A co do aut to jedynie L200 ma fajny naped 4x4 ale uroda....

Z pickupów wlaśnie te 4 wyglądają nieźle wink.gif Ale gust jest jak dupa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W kazdym z tych czterech jazda z tylu bedzie malo przyjemnym doznaniem ze wzgledu na ilosc miejsca.

> Jesli pickup ma byc rodzinny to tylko cos z fullsizow (f-150, Ram1500, Tundra - i tylko z

> dlugimi kabinami)

> Zadne z tych aut sie do tego nie nadaje - za dlugie, za lekkie tyly, zawieszenie opracowane do

> innych zastosowan.

Te, które wymieniłeś to ciut sporawe są. No i pewnie budżet sporo większy potrzebny.

Napisano

> Znaczy się na pusto to ma zawieszenie jak wóz drabiniasty?

No coś takiego. Po prostu tył podskakuje - tak jak w każdej pustej ciężarówce, "vanie" 2os itp. itd.

Najgorzej jest na seriach krótkich nierówności - po prostu bebechy chcą uszami wyjść wink.gif

Napisano

> Te, które wymieniłeś to ciut sporawe są.

W warunkach europejskich trzeba nazwać rzecz po imieniu - są po prostu ogromne - co jest z jednej strony zaletą, z drugiej wadą. Ceny paliw w Europie niezbyt zachęcają do eksploatacji tak dużych aut, przeważnie są one benzynowe i gazuje się je dość trudno - bo silniki wielkie i trzeba je odpowiednio nakarmić wink.gif

Napisano

musisz się wybrać na jazdę próbną którymś z ww. samochodów, o ile jazda na przednich fotelach jest znośna to tylna ławka to masakra. Z pusta paka można dostać wstrząsu mózgu lub choroby morskiej na tylnej ławce.

Mam porównanie dwóch aut, Hiluxa i Navary. Komfort na czarnym porównywalny powiedziałbym że nawet ciut lepszy w Navarze(stabilniej zachowuje się przy prędkościach autostradowych). W tym miejscu słowo komfort należy rozpatrywać pod katem poruszanego typu samochodów, pick up do pracy w polu. Nieporównywalnie bardziej komfortowe są typowo osobowe terenówki wspomnianych producentów.

Jeśli chodzi o ilość miejsca w kabinie Hilux wydaje się przestronniejszy. Ogromnym minusem tych samochodów jest brak bagażnika, jadąc w 5 osób nawet nie ma gdzie dać kurtek. Oczywiście można zabudować pakę, ale szukanie zakupów po całej ładowni nie jest najprzyjemniejsze.

jeszcze przypomniała mi się sprawa użytkowania takiego bydlaka w mieście, spory problem z parkowaniem. Jak już znajdziesz miejsce do parkowania pod marketem to i tak zadek wystaje jeszcze z metr. A jak dołożysz stalowe zderzaki i odsadzone koła to problem się jeszcze powiększy.

tutaj pokazuje się przewaga Hiluxa, zdecydowanie lepsze właściwości terenowe niż Navara. Większy wybór akcesoriów do motania. Pojawia się tutaj jednak problem ze zwrotnością, pickupy są długie i nie zawsze chcą się zmieścić tam gdzie wjeżdżają osobowe terenówki.

W zależności od typu offroadu trzeba wywalić mniej lub więcej kasy w samochód.

Ogólne moje podsumowanie, jako jedyny samochód rodzinny pickup to zły pomysł. Potrafi zmęczyć użytkownika. Ma więcej wad niż zalet. Jako samochód do pracy zgodnej z charakterem auta + użytkowanie rekreacyjno codzienne to OK.

Porównałem Hiluxa i Navare bo z obama autami mam sporo do czynienia, poza tym są bardzo popularne na naszym rynku. Ranger generacji która pokazałeś to samochód najstarszy konstrukcyjnie z dość słabym silnikiem, za to chyba tani. Nie wiem czy w obsłudze. L200 mnie się nie podoba i nie miałem okazji bliżej poznać.

A przypomniało mi się jeszcze coś o usterkach, w Navarze znajomy miał problem ze skrzynia automatyczną. Poza tym sporo pali ta jego navara. Za to hilux po 5 latach użytkowania, z nierzadko złym traktowaniem w terenie na razie bez awarii.

Napisano

> W kazdym z tych czterech jazda z tylu bedzie malo przyjemnym doznaniem ze wzgledu na ilosc miejsca.

> Jesli pickup ma byc rodzinny to tylko cos z fullsizow (f-150, Ram1500, Tundra - i tylko z

> dlugimi kabinami)

są zdecydowanie za duże jak na polskie warunki, już w przypadku omawianych kurdupli (mówię o skali USA) ich wymiary nastręczają sporo problemów.

> Zadne z tych aut sie do tego nie nadaje - za dlugie, za lekkie tyly, zawieszenie opracowane do

> innych zastosowan.

wszystko zależy jaki offroad, po delikatnej zmocie można się pobawić w błotku lub z większa ilością kasy zbudować wyprawówkę.

Napisano
  • Autor

> musisz się wybrać na jazdę próbną którymś z ww. samochodów, o ile jazda na przednich fotelach jest

> znośna to tylna ławka to masakra. Z pusta paka można dostać wstrząsu mózgu lub choroby

> morskiej na tylnej ławce.

Nie brzmi zachęcajaco.

> Mam porównanie dwóch aut, Hiluxa i Navary. Komfort na czarnym porównywalny powiedziałbym że nawet

> ciut lepszy w Navarze(stabilniej zachowuje się przy prędkościach autostradowych). W tym

> miejscu słowo komfort należy rozpatrywać pod katem poruszanego typu samochodów, pick up do

> pracy w polu.

Auto w polu by nie pracowało. Choć pewnie - jeśli zahaczyłoby o budowę domu - to pewnie byłoby tam wołem roboczym.

Na dzień dzisiejszy miałbym jedynie potrzebę zapakowania sprzętu do haftu maszynowego jadąc np. na targi.

> Nieporównywalnie bardziej komfortowe są typowo osobowe terenówki wspomnianych

> producentów.

W przypadku auta typu commercial (w Polsce coś jakby auto z kratką) musiałby to być pickup - terenowa osobówka w wersji commercial to tylko 2-osobowe vany. Dla mnie wtedy kompletnie bezużyteczne.

> Jeśli chodzi o ilość miejsca w kabinie Hilux wydaje się przestronniejszy. Ogromnym minusem tych

> samochodów jest brak bagażnika, jadąc w 5 osób nawet nie ma gdzie dać kurtek. Oczywiście można

> zabudować pakę, ale szukanie zakupów po całej ładowni nie jest najprzyjemniejsze.

Właśnie tylko w grę wchodzi zabudowana paka.

> jeszcze przypomniała mi się sprawa użytkowania takiego bydlaka w mieście, spory problem z

> parkowaniem. Jak już znajdziesz miejsce do parkowania pod marketem to i tak zadek wystaje

> jeszcze z metr. A jak dołożysz stalowe zderzaki i odsadzone koła to problem się jeszcze

> powiększy.

Tego się obawiam najbardziej. Parkując na parkingach piętrowych musiałbym szukać miejsca na najwyższych poziomach, bo tam zawsze pustki hehe.gif

> tutaj pokazuje się przewaga Hiluxa, zdecydowanie lepsze właściwości terenowe niż Navara. Większy

> wybór akcesoriów do motania. Pojawia się tutaj jednak problem ze zwrotnością, pickupy są

> długie i nie zawsze chcą się zmieścić tam gdzie wjeżdżają osobowe terenówki.

> W zależności od typu offroadu trzeba wywalić mniej lub więcej kasy w samochód.

Hmmm, podumam sobie o offroadzie.

> Ogólne moje podsumowanie, jako jedyny samochód rodzinny pickup to zły pomysł. Potrafi zmęczyć

> użytkownika. Ma więcej wad niż zalet. Jako samochód do pracy zgodnej z charakterem auta +

> użytkowanie rekreacyjno codzienne to OK.

Czytając Wasze posty zaczynam mieć podobne zdanie. No cóż - nie mam pilnej potrzeby posiadania 4x4, ale rozważałem, co by było, gdyby smile.gif

> Porównałem Hiluxa i Navare bo z obama autami mam sporo do czynienia, poza tym są bardzo popularne

> na naszym rynku. Ranger generacji która pokazałeś to samochód najstarszy konstrukcyjnie z dość

> słabym silnikiem, za to chyba tani. Nie wiem czy w obsłudze. L200 mnie się nie podoba i nie

> miałem okazji bliżej poznać.

> A przypomniało mi się jeszcze coś o usterkach, w Navarze znajomy miał problem ze skrzynia

> automatyczną. Poza tym sporo pali ta jego navara. Za to hilux po 5 latach użytkowania, z

> nierzadko złym traktowaniem w terenie na razie bez awarii.

Dzięki!

Napisano
  • Autor

> No coś takiego. Po prostu tył podskakuje - tak jak w każdej pustej ciężarówce, "vanie" 2os itp.

> itd.

> Najgorzej jest na seriach krótkich nierówności - po prostu bebechy chcą uszami wyjść

Miałem jedynie okazję jechać Hiluxem jako pasażer. Hilux w wersji 2-osobowej. Kolega podniósł zawieszenie i je utwardził. Jadąc z nim kila razy do pracy 2x20km dziennie miałem wrażenie, że plomby pogubię - tak trzęsło. On auto użytkuje na polu, w błocie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.