Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padnięta centralka

Featured Replies

Napisano

Witam, mam prośbę do ludzi z okolic Bielska-Białej. Ma ktoś może rozkodowaną (bez immo) centralkę do 1.1 SPI? Bo walczę z autem sąsiada i nie mogę dojść z nim do ładu... Wywala wszystkie możliwe błędy więc chyba jest sterownik strzelony, a nie mam na podmiankę rozkodowanego żeby sprawdzić. Immo jest odpięte więc napewno nie zakoduje nikomu. Jakby ktoś z Bielska lub okolic miał i był w stanie pożyczyć na chwilę w celu sprawdzenia za jakiegoś czteropaka byłbym wdzięczny...

Napisano
  • Autor

Ma ktoś może pomysł co to może być?

Silnik najpierw jeszcze zapalał, teraz już w ogóle nie chce zaskoczyć. Podczas kręcenia rozrusznikiem zapala się już błąd. Przy podłączaniu pod kompa miał wywalone praktycznie wszystkie możliwe błedy. Po wykasowaniu ich w trakcie kręcenia silnikiem wywala je ponownie. Czujnik położenia wału podmieniałem, centralkę podmieniałem, przekażnik podwójny wiązki silnikowej podmieniałem, sprawdzałem masę wiązki (tą przy centralce, masę z aku do budy i do skrzyni, sprawdzałem przewody prądowe na rozrusznik i na altek. Najpierw myślałem że może to być zerwany klin na wale, ale jak jeszcze odpalał to kilkakrotnie go odpalałem i gasiłem i za każdym razem ustawiałem rozrząd na znaki i za każdym razem idealnie się pokrywały (przy zerwanym klinie powinien się przestawiać) więc raczej to też nie to, zwłaszcza że zaczęły się dziać cuda po spawaniu wydechu na podłączonym aku i centralce nieodpiętej (taki fachowiec to robił...). Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Pacjent: Punto I 1.1 SPI

Napisano

masy silnik nie ma

Napisano

> masy silnik nie ma

podczas diagnozy jest informacja "zwarcie do masy" (albo brak) lub cos podobnego przy wiekszosci bledow, gdzie szukac tej brakujacej masy?

Napisano
  • Autor

> masy silnik nie ma

Jakby silnik nie miał masy to rozrusznik by nie kręcił bo mase bierze z obudowy (czyli z silnika)

Napisano

> Jakby silnik nie miał masy to rozrusznik by nie kręcił bo mase bierze z obudowy (czyli z silnika)

też tak myslałem ale nie

Napisano
  • Autor

> też tak myslałem ale nie

To skąd bierze masę jak do rozrusznika idzie tylko jeden dupny czerwony plusowy kabel?

Napisano

> To skąd bierze masę jak do rozrusznika idzie tylko jeden dupny czerwony plusowy kabel?

rozrusznik moze działac jako tako bo jakaś tam masa będzie a silnik będzie wariował. W punto 1.1 teścia dołożyłem 2 przewody masowe grube i pomogło

Napisano
  • Autor

Rozrusznik ma duży pobór prądu więc potzrebuje konkretnej masy żeby zakręcił, a czujniki przeciwnie, wystarczy im że maja "jakąś" masę bo chodzi tylko o sygnał (bardzo małe napięcia) więc nie wydaje mi się, ale sprawdzę bo to jest Fiat i jeszcze pewnie mnie nie raz zaskoczy...

Napisano
  • Autor

Zapiąłem dodatkową masę na silnik i to nic nie zmienia. Po podpięciu go pod kompa wywalało błedy z wszystkich czujników "zwarcie do masy" czy coś tego typu. Sprawdziłem dzisiaj multimetrem i podczas kręcenia silnikiem na silniku pojawia się napięcie 0,25V. Jak się nie kręci i silnik jest wyłączony to napięcie jest normalnie 0V (mierzone między klemą "-" na aku a blokiem silnika. Wydaje mi się że któryś czujnik **uj strzelił i podaje napięcie na masę wiązki. Tylko który? Ma ktoś jakiś pomysł jak i gdzie szukać?

Napisano

> Zapiąłem dodatkową masę na silnik i to nic nie zmienia. Po podpięciu go pod kompa wywalało błedy z

> wszystkich czujników "zwarcie do masy" czy coś tego typu. Sprawdziłem dzisiaj multimetrem i

> podczas kręcenia silnikiem na silniku pojawia się napięcie 0,25V. Jak się nie kręci i silnik

> jest wyłączony to napięcie jest normalnie 0V (mierzone między klemą "-" na aku a blokiem

> silnika. Wydaje mi się że któryś czujnik **uj strzelił i podaje napięcie na masę wiązki. Tylko

> który? Ma ktoś jakiś pomysł jak i gdzie szukać?

Odłączaj po kolei, i patrz co dalej. Dla większości czujników przy ich pojedynczym braku powinien odpalić, tylko słabo będzie chodził.

Napisano
  • Autor

Udało się odpalić dziada. Po wymianie czujnika par paliwa zaczął współpracować. Jak go odłączałem to były te same objawy, dopiero po wpięciu wtyczki w inny sprawny czujnik silnik pracuje. Nie ma już napięcia na silniku (masie), ale zaraz po odpaleniu jak jest zimny to ma nierówne obroty i przy wciskaniu gazu dławiąco wchodzi na obroty (błąd nie świeci, ciśnienie paliwa OK, ukł. paliwowy odpowietrzony) ale jak już wejdzie to zaczyna pracować normalnie (poza jednym szczegółem że podświetlenie deski świeci raz jaśniej raz słabiej i w trakcie jazdy słychać czasem cykający przekaźnik w skrzynce bezpieczników - podmieniany był i na innym jest to samo). Ważne że jeździ. Jutro jedzie do elektromechanika i niech szuka co jest jeszcze nie tak, jak bede coś wiedział to się podziele, może się komuś na przyszłość przyda

Napisano

Za przygasanie/rozjaśnianie podświetlenia odpowiada regulator napięcia. Miałem to samo w CCS, wymiana rozwiąże problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.