Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot zimnego powietrza....zatykanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam speców od gazu 893goodvibes.gif

Mój sąsiad mechanik samochodowy przy ostatniej naprawie zapłonu zakleił całkowicie taśmą samoprzylepną wlot zimnego powietrza....widziałem że niektórzy też tak mają, i mam pytanie

czy auto lepiej jeździ ? czy silnik się nie przegrzewa ? wiem że jest zima ale niedługo mrozy zaczna ustepować....

piszcie co wiecie

pozdrawiam

Napisano

U mnie gazownicy założyli rurę i odwrócili ją do tyłu, żeby powietrze nie wpadało bezpośrednio. Ale zrobili to po to, żeby nie gasł gdy jechałem szybko i wrzucałem na luz.

Jeśli chodzi o spalanie to ponoć gaz właśnie woli zimne powietrze ale jak już tutaj pisałem dopiero to sprawdzam. Jeszcze jedno tankowanie i będę mógł się wypowiedzieć.

Napisano

Mogę się tylko podeprzeć tym co słyszałem w TV (a konkretnie w Usterce). Podobno wtedy autko pracuje na podciśnieniu i wtedy jedyny odczuwalny efekt to wzrost zużycia gazu.

Napisano

> Mogę się tylko podeprzeć tym co słyszałem w TV (a konkretnie w

> Usterce). Podobno wtedy autko pracuje na podciśnieniu i wtedy

> jedyny odczuwalny efekt to wzrost zużycia gazu.

Może i zużycie gazu też, tego nie sprawdzałem, ale na pewno potrafi zgasnąć podczas jazdy na luzie. Miałem tak w poprzednim aucie (Łada - gaźnik) i miałem teraz (Astra - wtrysk). Jak pojechałem do gaziarzy, że mi gaśnie to od razu założyli rurę, odwrócili i od tamtej pory jest OK.

Napisano

> Mój sąsiad mechanik samochodowy przy ostatniej naprawie zapłonu

> zakleił całkowicie taśmą samoprzylepną wlot zimnego

> powietrza....

Na czym wtedy autko jeździ? Niestety, do spalania potrzeba tlenu - więc jeżeli mu nie podasz z butli, to przy zatkanym dolocie nie pojedziesz.

> czy auto lepiej jeździ ? czy silnik się nie przegrzewa ?

A co ma dolot do temperatury silnika? Ale skoro nie zapalisz (bo brak tlenu do spalania) to na 100% się nie przegrzeje wink.gif

Napisano

> Witam speców od gazu

> Mój sąsiad mechanik samochodowy przy ostatniej naprawie zapłonu

> zakleił całkowicie taśmą samoprzylepną wlot zimnego

> powietrza....widziałem że niektórzy też tak mają, i mam pytanie

> czy auto lepiej jeździ ? czy silnik się nie przegrzewa ? wiem że jest

> zima ale niedługo mrozy zaczna ustepować....

> piszcie co wiecie

> pozdrawiam

Zatykanie dolotu powoduje, że łatwiej się reguluje instalację - parownik ma większe podciśnienie, czyli silniejszy sygnał sterujący. Niestety wtedy spada moc silnika, bo mniej powietrza silnik dostaje.

Ale czasami to jest jedyne wyjście, a w większości gaziarzą po prostu nie chce się bawić w regulacje, tylko zaklejają dolot.

Napisano

Z tego co wiem, gaz jest bardzo wrażliwy na ciśnienie w dolocie. Więc jak najbardziej sensowne odwracanie rury ssącej, co by pęd powietrza nie powodował przygasania. Robi się również taki manewr, że blokuje się termostat powietrza (jeżeli jest) żeby nie zmieniał msc. z którego zasysa powietrze (i tym samym jego ciśnienia) - tak zrobiłem w Polonezie i się sprawdz. Co warsztat i "spec" to teoria, ale raczej lepiej jak chodzi cały czas na zimnym powietrzu - zimne w jednostce objętości zawiara więcej tlenu, więc spalanie jst dokładniejsze a moc większa. Tym samym zatykanie dolotu na głucho to jakaś bzdura....ale niestety też tak mam zrobione w nowym aucie. Zastanawiam się tylko, czy jak to zmienie to komputer gazowy poradzi sobie z nowymi parametrami, czy potrzebna będzie regulacja od nowa? może już ktoś to ćwiczył i wie???

Napisano

witam!

jestem posiadaczem fiata punto zasilanego LPG.

Powiem tylko tyle mi tez wkladali jakies rury na dolocie ale to tylko spowodowalo jedno ....... WZROST SPALANIA.

Instalacja musi byc popreostu dobrze wyregulowana no i oczywiscie zamonotowana.

Pozdro for all 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.