Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] nie kończące sie problemy silnik szarpie

Featured Replies

Napisano

Witam po raz któryś z kolei,

Mam problem znowu znaczy się cały czas kreci się wokół jednego, silnik cały czas przerywa i z dużym opóźnieniem reaguje na gaz zauważyłem że jeżeli jest mniej paliwa częściej a kiedy jest go w baku więcej rzadziej dzieję się tak zawsze kiedy silnik jest rozgrzany do temperatury eksploatacyjnej ( zaczął tak szarpać po wymianie zbiornika około 2 tygodnie temu tak mi się wydaję) później wywalił check z uszkodzonym EGR-em lecz teraz już problemu nie ma ponieważ jest zaślepiony i błędu nie ma. Postanowiłem wykręcić świece tak profilaktycznie na jednej z nich dokładnie w 2 cylindrze gniazdo było zaolejone, zdjęcia poniżej. Spróbowałem również przejechać się z podłączonym komputerem sonda zmienia swoje wartości wraz z obrotami silnika, oraz nagrałem filmik jak reaguje silnik kiedy przepustnica jest w pełni otwarta. Proszę o pomoc ponieważ nie wiem co zrobić już z tym problemem.

Filmiki z reakcji przepustnicy:

(przy maksymalnym otwarciu)

Zdjęcia zaolejonego gniazda i świecy:

cuxyj9.jpg

s6i5x3.jpg

Napisano

To ze zaolejona to czasami za slabo zakrecona swieca i uszczelka nie trzyma jak nalezy.

Zdarza sie czasami i u mnie, gdy zaloze starsze swiece - mam pare kpl. i jak cos mi nie pasuje a OP-Com nic nie pokazuje to podmieniam.

A co do przerywania moga byc dwie przyczyny:

pompa podaje za slabo

zaworek zwrotny nie trzyma - trzeba by sprawdzic cisnienie z jakim dawane jest paliwo na wtryski.

Jest tez inna opcja, odpowietrzanie zbiornika - przytyka sie.

Przepustnica czyszczona ?? ze wzroceniem uwagi na kanalik od regulatora.

Napisano

Olej na świecę może jeszcze wydostawać się z pokrywy zaworów.

Co do reszty zgadza się z Jerry'm.

Napisano

> Olej na świecę może jeszcze wydostawać się z pokrywy zaworów.

> Co do reszty zgadza się z Jerry'm.

Tak właśnie zastanawiam, się jak można by sprawdzić czy nic nie stało się z komputerem silnika (ECU) ? Albo iść tropem własnie tak jak koledzy mówicie pompa paliwa lub odpowietrzenie?

Sądzę tak ponieważ usterka stała się zaraz po wymianie zbiornika paliwa (co wiąże się z ingerencją właśnie w te podzespoły).

Martwi mnie także, dlaczego po zmostkowaniu odpowiednich pinównie da się wymigac błędów [tego dnia gdy wymieniany był zbiornik, kolega próbował wymigać błędy z ECU] -> po tym auto zaczęło szarpać.

Napisano

ECU wygląda ok, bo silnik pracuje, transmituje parametry, jedzie, a tylko w pewnych warunkach nie chce przyspieszać.

Co do gniazda to czy na pewno są w nim piny 5 i 6?

5-tka to masa, więc można zewrzeć 6 np: do karoserii, albo minusa akumulatora. Pod warunkiem, że w 6-ce jest pin, a nie pusty otwór wink.gif.

Odpowietrzenie można wykluczyć odłączając rurkę od elektrozaworka, albo odkręcając (luzując) korek wlewu paliwa.

Skoro bak był wymieniany, to zakładam, że przekładana była pompa.

A zatem wskazany jest pomiar ciśnienia paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.