Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P0136

Featured Replies

Napisano

Od dość długiego czasu nawiedza mnie pewien błąd, a mianowicie P0136. Błąd ten pojawia się najczęściej podczas dość wysokich obrotów silnika (np. podczas szybkiego przyśpieszania, wyprzedzania, itp. warunkach pracy silnika), natomiast nigdy nie pojawił się przy małych obrotach (np. na luzie, czy podczas zwykłej spokojnej jazdy). Nie ma znaczenia czy auto jedzie w danej chwili na benzynie, czy na gazie.

Oprócz tego, że błąd wyskoczy (i oczywiście donośnie poinformuje o tym pikaniem, oraz zapaleniem lampki) nic innego z autem się nie dzieje, silnik nic nie szarpie, nie ma żadnego spadku mocy, pracuje najzupełniej normalnie. Ale że nie lubię gdy mi się coś świeci na desce, to po prostu ten błąd kasuję przy najbliższej okazji, i jadę spokojnie dalej. Po skasowaniu błędu na kilka dni jest spokój, ale nie ma reguły kiedy on się znowu pojawi, czasami jest to dzień, dwa, a czasami tydzień lub jeszcze dłużej.

I teraz najciekawsze. Mam tester diagnostyczny, którym usuwam sobie te błędy (wożę go sobie cały czas w aucie, zajmuje naprawdę mało miejsca w schowku, a jak już wspominałem nie lubię gdy coś mi się świeci na desce, to zaraz go podpinam, i usuwam błąd). Jest to V-scan OBD2 od Viakena, kupiony już ładnych kilka lat temu, i służący mi dzielnie aż do tej pory. Zobaczcie sami jak ten tester pokazuje ten błąd:

286371286-P0136.jpg

Wg mnie to co on pokazuje, to są jakieś głupoty. Wszystkie rozpiski jaki znalazłem w necie mówią o tym, że błąd P0136 to nie jest błąd obwodu grzania sondy, tylko wadliwe działanie sondy, a to chyba zmienia postać rzeczy, prawda? Poza tym, tester wskazuje na sondę nr 1, natomiast wykazy błędów przy P0136 wskazują na sondę nr 2. Więc jak to w końcu jest? Tester rozpoznaje zły nr błędu, czy też nr jest ok ale tłumaczenie w testerze Viakena jest walnięte?

No i jeszcze o samym błędzie. O czym to może świadczyć? Kończy się sonda, czy co? W sumie to chyba ma już prawo, bo auto przejechało prawie 200tyś km na gazie, a sondy jeszcze są oryginalne. Tylko której konkretnie by to dotyczyło? Tej przed, czy za katalizatorem?

Jeśli bym miał wymieniać sondę, to polecili byście jakąś konkretną? Oryginał, a może jakiś zamiennik?

post-54319-1435251774089_thumb.jpg

Napisano

Kliken, co nie zmienia faktu, że nadal się trzęsie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki, poczytałem.

Ale u mnie nie ma takich objawów jak u Ciebie. Nic mi nie trzęsie, nie szrpie, auto jeździ tak jak powinno. Oprócz wywalenia błędu nie ma żadnych innych niedogodności. Poza tym u mnie nie ma znaczenia czy w danej chwili jadę na gazie, czy na benzynie. Choć oczywiście na gazie jeżdżę więcej (wiadomo, prawie cały czas), więc i częstotliwość występowania tej usterki na gazie jest dużo większa.

W każdym bądź razie coraz bardziej skłaniam się do tego, że sondę (chyba tą za katalizatorem) będę miał do wymiany. Jakie polecacie? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

A co w takim razie z tą niezgodnością w opisie błędu w testerze Viakena? Nie patrzeć na opis, tylko na numer błędu, prawda? Pewnie ktoś się walnął przy tłumaczeniu listy błędów, i tak ją wgrali do testera. Tylko szkoda, że już dawno gwarancja mi się skończyła, bo bym reklamował...

Napisano

za katalizatorem w 1.6/103 kupiłem taką klik

na razie działa

na twoim miejscu kupiłbym tańszą sondę (np. tą co pokazałem), bo się okaże, że to nie sonda winna a katalizator i masz pieniądz w plecy. Jest to na tyle tania sprawa, że myślę, że nawet jak padnie po 12 miesiącach, gdy skończy się gwarancja, to nie będzie tragedii.

Napisano

> Dzięki, poczytałem.

> Ale u mnie nie ma takich objawów jak u Ciebie. Nic mi nie trzęsie, nie szrpie, auto jeździ tak jak

> powinno.

Te objawy ostatecznie nie ustąpiły, więc nie kojarz ich z Twoim problemem, ale błąd wskazuje na 2. sondę.

> Jakie polecacie?

NGK czyli NTK.

NTK to jest subBrand zajmujący się sondami, NGK to świece itd.

> A co w takim razie z tą niezgodnością w opisie błędu w testerze Viakena? Nie patrzeć na opis, tylko

> na numer błędu, prawda? Pewnie ktoś się walnął przy tłumaczeniu listy błędów, i tak ją wgrali

> do testera. Tylko szkoda, że już dawno gwarancja mi się skończyła, bo bym reklamował...

Olać.

Jak chcesz to z EPA na Julianów nie masz daleko i możemy podłączyć Twoje autko pod MES.

Będę w Łodzi od środy(24.10.2012) wieczór, do tego czasu powinienem być w weekend i w poniedziałek rano, ale nie jestem pewien co do dnia bo coś mi się pokręciło z datami i muszę jeszcze posprawdzać terminy spotkań bo do teraz wydawało mi się, że 24.10.2012 to wtorek a wygląda, że jednak środa.

Za sondę NTK płaciłem ZTCP 193zł u kolegi Prozaq na Pomorskiej w Impaxie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> na twoim miejscu kupiłbym tańszą sondę (np. tą co pokazałem), bo się okaże, że to nie sonda winna a

> katalizator

Autor wątku ma błąd grzałki, więc to raczej sonda.

Statystycznie w Stilo częściej padają sondy lambda niż katalizatory.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki bas. Chętnie bym skorzystał z Twojej pomocy, jeśli tylko znajdziesz dla mnie chwilkę smile.gif

To może daj znać na PW co i jak, żebyśmy mogli się na jakiś dzień umówić.

Napisano

> Dzięki bas. Chętnie bym skorzystał z Twojej pomocy, jeśli tylko znajdziesz dla mnie chwilkę

> To może daj znać na PW co i jak, żebyśmy mogli się na jakiś dzień umówić.

PW wysłana, przepraszam za zwłokę, ale zrobiłem sobie chwilę odpoczynku i pojechałem na grzyby. Nie włączałem komputera od 16. po południu do w sumie teraz, musiałem tylko awaryjnie w poniedziałek. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.