Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duszenie się silnika podczas jazdy ze stałą prędkością

Featured Replies

Napisano

Powiedzie mi czy to realne że duszenie się silnika podczas stałej jazdy, ze stałą prędkością może być spowodowane jazdą na początku rezerwy i jakimiś kłopotami z filtrem?

Przypadek, który mnie spotkał jest taki że jadąc ze stała prędkością silnik zachował się tak jakbym zdjął lekko nogę z gazu. I zdarza się to nie zawsze, bez zauważalnej reguły.

Napisano

Czy kolega może coś więcj o pojeździe napisać, czy pojazd posiada LPG

Napisano

Jaki model corsy i jaki silnik?

Napisano
  • Autor

> Jaki model corsy i jaki silnik?

Przepraszam, nie jest to przecież oczywiste. Auto nie mam LPG, silnik 1,0 12V, X10XE.

Napisano

Tak jednoznacznie nieda się powiedzieć co może być przyczyną jak to powiedziałeś "duszenia się" może to być ... (można się pobawić w zgaduj zgadulę) czy podczas jazdy silnik Ci gaśnie brak jakiejkolwiek reakcji na pedał przyspieszenia czy poprostu słychać głuche dudnienie a silnik jak by niedawał rady wkręcić się na obroty ale nadal pracuje ?? a może coś innego popatrz na innym kąciku np Astra - 99% techniki może znajdziesz coś ciekawego

Napisano

Podłącz samochód pod kompa diagnostycznego zanim wymienisz pół samochodu.

Ja stawiam na usterkę przepływomierza - ciekaw jestem co wypluje diagnostyka komputerowa.

Napisano
  • Autor

A więc... Przepływomierz wymieniony parę dni wcześniej bo mechanicy obwiniali go za przerwy w zapłonie na zimnym silniku.

Podczas jazdy silnik nie gaśnie, reakcji na gaz nie ma, lecz po chwili samo przechodzi i za chwilę wraca usterka. To co słuchać nawet nie jest dudnieniem, przy najmniej ja tego tak nie odczuwam. Po prostu takie odjęcie gazu. Zastanawiałem sie czy to może być np potencjometr przepustnicy.

Co do diagnostyki, jak nie uda mi sie podłączyć ECU do komputera domowym sposobem poprzez Opel techa to podjadę na warsztat. Z tym że trochę sie tego obawiam bo nie ma zaufanego mechanika, który nie potraktuje mnie jak kogoś do wyciągania kasy

Napisano

Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa? Jeśli dawno to wymień, koszt znikomy i sam to zrobisz. Sprawdz egra

Napisano
  • Autor

> Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr paliwa? Jeśli dawno to wymień, koszt znikomy i sam to zrobisz.

> Sprawdz egra

no właśnie pytanie, które tez mi się nasunęło czy takie objawy mogą być zaciągnięciem brudu, wody, bądź zapchanego filtra paliwa. Na początku wydawało mi się to czysto teoretyczne bo nigdy wcześniej na żadnym aucie sie nie przytrafiło, a jeździłem i na rezerwie i rożnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.