Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana membran Tomasetto Artic

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przymierzam się do wymiany membran reduktora.

Powody są dwa -nieszczelności na króćcach wodnych i problemy z podciśnieniem (okazało się, że śmierdzi LPG z rurki podciśnienia)

Kupiłem zestaw naprawczy - niby oryginał - niewiem.gif baryłki do przewodu i jestem gotowy do działania ale mam pytania:

- jeśli nie będę ruszał śruby regulującej ciśnienie to czy muszę jechać na regulację (z teorii wynika, że im mniejsze ciśnienie przy którym pracuje układ tym lepiej)

-na co zwrócić szczególną uwagę podczas rozkręcania i skręcania - jakieś niespodzianki?

-co powinien wiedzieć laik z reduktorów przed wymianą membran.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Przymierzam się do wymiany membran reduktora.

> Powody są dwa -nieszczelności na króćcach wodnych i problemy z podciśnieniem (okazało się, że

> śmierdzi LPG z rurki podciśnienia)

> Kupiłem zestaw naprawczy - niby oryginał - baryłki do przewodu i jestem gotowy do działania ale

> mam pytania:

> - jeśli nie będę ruszał śruby regulującej ciśnienie to czy muszę jechać na regulację (z teorii

> wynika, że im mniejsze ciśnienie przy którym pracuje układ tym lepiej)

> -na co zwrócić szczególną uwagę podczas rozkręcania i skręcania - jakieś niespodzianki?

> -co powinien wiedzieć laik z reduktorów przed wymianą membran.

no nie wierzę, że tylko sami teoretycy na kąciku hmm.gif

Napisano

Jak nie będziesz ruszał śrubki regulacyjnej to i tak musisz podregulować, ale samochód powinien w miarę normalnie jechać. W końcu zmieniasz membrany czyli parametry parownika.

Na co zwracać uwagę ? Na wszystko wink.gif Przede wszystkim na spokojnie usiądź, przygotuj sobie czyste stanowisko, szmaty, rozpuszczalnik bądź inny siuwaks co rozpuszcza brudy, jak masz słabą pamięć to rób sobie zdjęcia co i jak wyglądało zanim rozebrałeś smile.gif

No i zestaw śrubokrętów/kluczy ciut lepszy niż top tools wink.gif

Napisano

> no nie wierzę, że tylko sami teoretycy na kąciku

Wszystkie fanty wypada dobrze wyczyścić. Sam nie testowałem, bo mam dostęp do myjki ultradźwiękowej, ale kolega twierdzi, że na osady z LPG dobrze działał mu preparat do mycia pistoletów do pianki poliuretanowej.

Co do ustawiania, to skoro reduktor regenerujesz, to i tak pewnie coś już było do poprawy. Jaką masz instalację?

Napisano

Pozbycie się syfu z wnętrza parownika ułatwia dobry spray do czyszczenia gaźników / przepustnic. Samą benzyną czy rozpuszczalnikiem ciężko ruszyć stary mazut. Bez takiego czyścidła nawet się do regeneracji nie zabieraj ...

Napisano

> Bez takiego czyścidła nawet się

> do regeneracji nie zabieraj ...

Nie przesadzajmy, czyściłem zawszze rozpuszczalnikiem/benzyną i dało radę, choć nie jest to efekt CIFu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkie fanty wypada dobrze wyczyścić. Sam nie testowałem, bo mam dostęp do myjki

> ultradźwiękowej, ale kolega twierdzi, że na osady z LPG dobrze działał mu preparat do mycia

> pistoletów do pianki poliuretanowej.

> Co do ustawiania, to skoro reduktor regenerujesz, to i tak pewnie coś już było do poprawy. Jaką

> masz instalację?

z brudem niema problemu - środków do czyszczenia jest dużo więc czymś na pewno rozpuszczę.

Instalacja:

reduktor tomasetto artic

wtryski waltek 3ohm

sterownik zenit

instalacja przejechała 75-80kkm

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Więc jestem po wymianie:

Reduktor przejechał 80kkm - w środku nie było co czyścić.

Ciemny nalot po stronie LPG bez mazutu (sucho), i niebieski po stronie wody (płyn chłodniczy Castrol - przerabiałem temat przez 20kkm i wróciłem do Dynagela... nie brudzi układu - widać po zbiorniczku) Wszystko zeszło przy myciu myjką ciśnieniową. Wracając do tematu.

Wymieniłem wszystko - jak miałem go na kolanach to ciekawość rozkręcania była większa.

Odpowiedzi na moje pytania.

Da się rozkręcić, wyczyścić i skręcić nie rozregulowując śruby od regulacji ciśnienia na reduktorze. Cała wychodzi z gwintem i talerzem dociskającym sprężynę.

Czy trzeba regulować ciśnienie po wymianie membran - niestety tak - złożyłem i jeżdżę w trybie ECO bez but.gif i pod górki mu odpuszczam bo wywala na Pb - trzeba lekko podkręcić ( z tego co czytałem to im niższe ciśnienie tym lepiej dla wtrysków więc będziemy pomalutku kręcić i testować)

Ogólnie regeneracja reduktora to nawet przyjemna robota.

p.s.

Za wycieki były bardziej odpowiedzialne sparciałe przewody niż same króćce.

286439152-silnik.jpg