Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

norma 505.00 a 505.01

Featured Replies

Napisano

norma do PD (vw pompowtryski) to 505.01 a pan mechanik chciał wlać 505.00, oba to castrol edge 5w40 (przy tym 5w-40 505.01 jest zaznaczenie do turbodiesli, drugi 5w-40 z 505.00 takiej adnotacji nie ma), trochę sobie porozmawialiśmy i on mi pokazywał coś w książkach, ja posługiwałem się tym, że jak 505.01 to 505.01 i wiedzą z internetowych for (chociaż na tych forach i tak niekiedy piszą, ze ASO wlewają do pompowtrysków 505.00)

a na przyszłość hmm.gif co w razie wlania 505.00 omyłkowo?

1) wylewać od razu i zmieniać

2) nie ma specjalnej różnicy i przy następnej wymianie wrócić do 505.01

Napisano

Po pierwsze to zacząć stosować jakiś prawdziwy olej a nie lać ten berbel.

Po drugie lepiej nie wlewać oleju bez normy no chyba że masz bardzo mocną ochotę na wymianę wałka i szklanek.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to zacząć stosować jakiś prawdziwy olej a nie lać ten berbel.

ogólne zdanie internetowe znam czyli Mtul a potem długo, długi nic .. chyba, ze coś się zmieniło

> Po drugie lepiej nie wlewać oleju bez normy no chyba że masz bardzo mocną ochotę na wymianę wałka i

> szklanek.

ja wiem że lepiej bo imho ktoś po coś tą normę ustanowił i kazał jej przestrzegać a jej przestrzeganie nie wiąże się ze specjalnie dodatkowymi kosztami ale ... zakładając, że ktoś przyjeżdża nieświadomy, olej jest lewy albo mechanior robi błąd i .... po tysiącu dwóch czy trzech czy po 5 wymianie wyjdzie problem? czy to, że coś się stanie i po ilu to do wróżki i na loterię? z ciekawości pytam ok.gif

Napisano

> ogólne zdanie internetowe znam czyli Mtul a potem długo, długi nic .. chyba, ze coś się zmieniło

Nie stosuję. Nigdy nie wiesz czy trafisz na podróbkę. Jest wiele więcej marek które są o niebo lepsze jakościowo a jednocześnie nie są bardzo drogie.

> ja wiem że lepiej bo imho ktoś po coś tą normę ustanowił i kazał jej przestrzegać a jej

> przestrzeganie nie wiąże się ze specjalnie dodatkowymi kosztami ale ... zakładając, że ktoś

> przyjeżdża nieświadomy, olej jest lewy albo mechanior robi błąd i .... po tysiącu dwóch czy

> trzech czy po 5 wymianie wyjdzie problem? czy to, że coś się stanie i po ilu to do wróżki i na

> loterię? z ciekawości pytam

Przy pompowtrysku to bardziej niż pewne. Jak długo nic się dziać nie będzie nie wie nikt.

Napisano
  • Autor

> Nie stosuję. Nigdy nie wiesz czy trafisz na podróbkę. Jest wiele więcej marek które są o niebo

> lepsze jakościowo a jednocześnie nie są bardzo drogie.

tzn? jeżdżę na mobilu (też rozumiem syf hmm.gif) i proponują przy następnej wymianie castrola

> Przy pompowtrysku to bardziej niż pewne. Jak długo nic się dziać nie będzie nie wie nikt.

tak właśnie też myślę, po co ryzykować sporymi kosztami jak różnice w kosztach poszczególnych olejów są tak naprawdę w całości kosztów użytkowania auta pomijalne

Napisano

> tzn? jeżdżę na mobilu (też rozumiem syf ) i proponują przy następnej wymianie castrola

Millers, gulf. Oczywiście tylko pod 505.01

> tak właśnie też myślę, po co ryzykować sporymi kosztami jak różnice w kosztach poszczególnych

> olejów są tak naprawdę w całości kosztów użytkowania auta pomijalne

No ale weź to wytłumacz że raz do roku trzeba dać powiedzmy te 50zł więcej na olej. Po przeliczeniu na przejechane kilometry to są dosłownie ułamki grosików.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.