Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parowanie kasku

Featured Replies

Napisano

Kto poleci jakiś przetestowany środek/folie zapobiegający parowaniu szybki w kasku. Musi działać przy opadach sniegu i minusowych temperaturach.

jeżeli ma to znaczenie to kask UVEX enduro

Napisano

OT - a Ty co taki cichociemny, co? cfaniaczek.gif

Byś się przedstawił radiosłuchaczom, napisał czym latasz.. grinser006.gif

Napisano

> Kto poleci jakiś przetestowany środek/folie zapobiegający parowaniu szybki w kasku. Musi działać

> przy opadach sniegu i minusowych temperaturach.

> jeżeli ma to znaczenie to kask UVEX enduro

Do swojego kasku (suomy d20) ... dostalem pinlocka ...

jest wklejany na szybe ... jest to o tyle wygodne w porownaniu do zakladanych ... ze dobrze przyklejony ..dziala caly czas.

Poszukaj wiec moze przyklejanych pinlockow (np od suomy d20) ... i sprawdz czy bedzie pasowalo do Twojej szybki.

Dodatkowa zaleta tego pinlocka ... w suomy wink.gif ... jest taka ...ze obejmuje caly obszar ktory widzisz w kasku ... od lewej do prawej krawedzi i od gory do dolu. Calosc masz niezaparowana ....

Napisano

Domyslam sie somsiad, ze na motocyklu go nie uzywasz zlosnik.gif.

Mam ten sam problem z kaskiem na moto, mialem kupic jakis specyfik z spray'u lub cos podobnego, ale na planach sie skonczylo tongue.gif

Napisano

>, mialem kupic jakis specyfik z spray'u lub cos podobnego,

mialem ... nie sprawdzalo sie u mnie.

Napisano

> mialem ... nie sprawdzalo sie u mnie.

Ale w ogole nie pomagalo?? W zimie nie jezdze, a w okresie letnim niestety w deszcz paruje oslabiony.gif

Napisano

> Ale w ogole nie pomagalo?? W zimie nie jezdze, a w okresie letnim niestety w deszcz paruje

wogole nie zauwazylem roznicy ... moze cos zle robilem ?

czyscilem szybke od wewnatrz ... psikalem sprayem ... ...i podczas jazdu .. po jakims czasie szybka powoli zaczela parowac

Napisano

> wogole nie zauwazylem roznicy ... moze cos zle robilem ?

> czyscilem szybke od wewnatrz ... psikalem sprayem ... ...i podczas jazdu .. po jakims czasie szybka

> powoli zaczela parowac

Raczej dobrze robiles, moze to wina samego spray'a niewiem.gif. A pamietasz nazwe srodka, ktorego uzywales?

Napisano

> Raczej dobrze robiles, moze to wina samego spray'a . A pamietasz nazwe srodka, ktorego uzywales?

Mam go w domu ... wieczorkiem wrzuce nazwe ...

Jak masz ochote to wpadnij do mnie (Falenica) ... z czysta szybka .. popsikasz sobie i sam sprawdzisz.

Napisano

> Mam go w domu ... wieczorkiem wrzuce nazwe ...

> Jak masz ochote to wpadnij do mnie (Falenica) ... z czysta szybka .. popsikasz sobie i sam

> sprawdzisz.

Za godzinke bede przejezdzal przez Falenice, ale z pracy. A kask lezy w domu tongue.gif. Niestety pozniej nie dam rady, ale kiedys z checia przetestuje, dzieki 20.GIF

W sumie przy takiej pogodzie wystarczy zalozyc kask i nie trzeba nigdzie jechac aby sprawdzic czy paruje zlosnik.gif

Skoro spray nie pomaga, to moze cos takiego

http://allegro.pl/folia-antifog-fogcity-hjc-shoei-nitro-agv-suomy-i2721318593.html

Napisano

> No właśnie takie coś znalazłem . Tylko ciekawy jestem czy ktoś to przetestował.

Ja jeszcze nie, ale jesli faktycznie chociaz troche pomaga to sobie sprawie.

Napisano

Weź wyczyść dobrze szybkę a potem wypoleruj ją szamponem rumiankowym.

Napisano

> Weź wyczyść dobrze szybkę a potem wypoleruj ją szamponem rumiankowym.

Nie koniecznie rumiankowym. Może być np. płyn do mycia naczyń lub inny detergent "tłustawy" w płynie. Jedna kropelka na wizjer i do sucha wytrzeć. ok.gif

Napisano

> Ja jeszcze nie, ale jesli faktycznie chociaz troche pomaga to sobie sprawie.

Spray nazywa sie K2 Anty Fog ..jakos tak.

co do pinlocka.. jak pisalem juz w tym watku ..poszukajcie sobie oryginalnego pinlocka do suomy

ale nie wkladanego.. tylko przyklejanego poprzez cienka pianke 2stronna.

Znalazlem np na motocycle-superstore.com... $10

Pamietajcie... miedzy pinlockiem a szybka musi bysz przerwa (polaczenie uszczelnione) aby pinlock dzialal.

Napisano

> No właśnie takie coś znalazłem . Tylko ciekawy jestem czy ktoś to przetestował.

ja miałem w poprzednim garnku.

działa BDB - tzn. nie paruje nic ale....

- jest wykonane z bardzo delikatnego tworzywa i szybko się rysuje (nie czyścić niczym)

- delikatnie zmienia pole widzenia, nie jakoś dramatycznie ale jest różnica w przejrzystości i obszarze widzenia