Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pojawiający sie check

Featured Replies

Napisano

Silnik Z19DTH VC. Po około 1000 do 1500 km przejechanych cyklicznie zaświeca sie słynna kontrolka "żółty samochodzik z kluczykiem". Wystarczy stanąć, wyłączyć zapłon, włączyć silnik ponownie i jest wszystko OK. i dopiero za kilkaset km pojawi się znowu check. Juz dwa razy po tym zajściu sprawdzałem raz na Tech-u i raz na OP-Com-ie błędy w celu ich zidentyfikowania i ............błędów niema ! O co w tym chodzi? Co to może być ? Czy możliwe jest jakieś błędne zaświcenie kontrolki? A dodam, że po zaświeceniu sie tej kontrolki po kilkuset metrach silnik przechodzi w tryb awaryjny i jedzie tylko na wolnych obrotach z małą prędkością. Prosze o porady, domysły ip.

Napisano

> Prosze o porady, domysły ip.

No to, do wróżki zlosnik.gif

A na serio. Błąd jest, ale chwilowy. Po kolejnym włączeniu zapłonu, nie ma po nim śladu.

1. czujnik położenia wału

2. przeładowanie/niedoładowanie turbiny.

Musisz podjechać pod opcom lub tech do warsztatu - z tym błędem - w trybie awaryjnym i do czasu podłączenia urządzenia, nie wyłączać silnika.

Jak będziesz miał błąd - poradzimy co dalej.

Napisano
  • Autor

> No to, do wróżki

> A na serio. Błąd jest, ale chwilowy. Po kolejnym włączeniu zapłonu, nie ma po nim śladu.

> 1. czujnik położenia wału

> 2. przeładowanie/niedoładowanie turbiny.

> Musisz podjechać pod opcom lub tech do warsztatu - z tym błędem - w trybie awaryjnym i do czasu

> podłączenia urządzenia, nie wyłączać silnika.

> Jak będziesz miał błąd - poradzimy co dalej.

czujnik położenia to wiem co to jest ale odnośnie pkt.2 to niewiem co to przeładowanie turbiny.

Dodam, że te przygody z check zaczęły się po stłuczce /wjechałem w stojące samochody, awaryjne hamowanie i.brakło pół metra/. Może coś sie wypieło delikatnie ? a może cos innego mogło sie stać ? Jakieś sugestie ?

A co do jazdy awaryjnej do jakiegos kompa to raczej odpada, dzisiaj mi zaświciła sie kontrolka podczas parkowania, po przejechaniu 250 km jednym ciagiem, po drodze wszystko OK i na "P" ..check". Oczywiście następne 250 km drogi powrotnej wszystko OK.

Napisano

> odnośnie pkt.2 to niewiem co to przeładowanie turbiny.

To jest błąd ciśnienia doładowania za niskie lub za wysokie (ZTCP błąd P0234), trzeba by było sprawdzić cały dolot pod kątem nieszczelności, wężyki podciśnienia, czujnik ciśnienia doładowania, WG.

Napisano

> To jest błąd ciśnienia doładowania za niskie lub za wysokie (ZTCP błąd P0234), trzeba by było

> sprawdzić cały dolot pod kątem nieszczelności, wężyki podciśnienia, czujnik ciśnienia

> doładowania, WG.

Z19DTH nie ma WG old.gif

Napisano

> Z19DTH nie ma WG

Racja, mój błąd ok.gif

Aczkolwiek jeśli chodzi o błąd ciśnienia doładowania to w AH dość częsta usterka, często jest to pęknięty jakiś wężyk lub zawór do wymiany.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Racja, mój błąd

> Aczkolwiek jeśli chodzi o błąd ciśnienia doładowania to w AH dość częsta usterka, często jest to

> pęknięty jakiś wężyk lub zawór do wymiany.

cały czas zero błędów a dzisiaj check i..............dojazd do miejsca przeznaczenia 3km w trybie awaryjnym / wyłączenie silnika nic nie dało, po ponownym zapaleniu silnika nie gasła kontrolka silnika ta mała żółta po prawej stronie konsoli zegarów/ na głównym w tarczy prędkościomierza zgasł silniczek z kluczem płaskim. Po pół godziny odpięcie na minutkę aku i .................wszystko ok. na postoju. Po 6 h otworzyłem skrzynke bezpieczników w komorze silnika, docisnąłem wszystkie tam klocki do gniazd / wszystkie bezpieczniki i przekażniki poszły delikatnie w dół do gniazd/ i wyjazd do domu około 55 km wszystko OK. bez jakichkolwiek kombinacji !!!!

Co jest grane ??? Prosze o pomoc i sugestie !!!

Napisano

Nikt tutaj raczej nie wróży z kart czy też z kuli.

Zatarłeś skutecznie błędy, zamiast sprawdzić co się dzieje, może zostały zamrożone ramki z błędami i coś by tam odczytał.

Przyczyn może być wiele, począwszy od błędnych wskazań czujników czyli elektryki, poprzez niedomagania przepustnicy czy też zaworu EGR czyli elementów mechanicznych.

Bezpieczniki i przekaźniki nie mają dużo wspólnego jeśli chodzi o błędy silnika, prędzej coś przestanie działać.

Napisano
  • Autor

> Nikt tutaj raczej nie wróży z kart czy też z kuli.

> Zatarłeś skutecznie błędy, zamiast sprawdzić co się dzieje, może zostały zamrożone ramki z błędami

> i coś by tam odczytał.

> Przyczyn może być wiele, począwszy od błędnych wskazań czujników czyli elektryki, poprzez

> niedomagania przepustnicy czy też zaworu EGR czyli elementów mechanicznych.

> Bezpieczniki i przekaźniki nie mają dużo wspólnego jeśli chodzi o błędy silnika, prędzej coś

> przestanie działać.

Wreszcie trafiłem na fachowca, ok. Musiałem odpiąć aku i udało sie dojechać do domku, była to sobota i nie było szans znależć jakikolwiek warsztat aby coś naprawić. Nadmienie, że ruszałem te bezpieczniki bo jak pisałem w poście na samym początku te rzeczy zaczeły sie dziać po lekkim dzwonie około 2 miesiące temu. Dla podpowiedzi podam, że check zapala się przy jeżdzie na niskich obrotach, wczoraj właśnie włączył się jak jechałem za ciężarówką i mieszałem między biegami 2 i 3 a kiedyś to było na parkingu przy parkowaniu auta, a kiedyś z kolei jadąc na niskich obrotach bez dodawaniu gazu, około 1600 obr/min i V około 50 km/h zaraz przed tym jak miałem zmienić bieg na niższy.

Czyli znowu nie ma sensu jechać sprawdzić błędy bo ich niema ? A czekać jak się coś zwali i zostawić auto i szukać mechanika ? Czy w trybie awaryjnym można jechać ? Ile kilometrów ?