Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZAŚLEPKA EGR

Featured Replies

Napisano

Witam. Uczyniłem wg wszystkich wskazówek, które mi tutaj poradziliście. Niestety po wyczyszczeniu EGRu bez zmian. Po dniu lub dwoch zapala sie od nowa. Mam takie pytanie czy zaślepienie tego EGRu i wykasowanie błędu zatrzyma ten zapalający się check engine. Jaki rodzaj blachy radzicie oraz czy sa jakies konsekwencje dla silnika z powodu tej zaslepki. Bede wdzieczny za pomoc.

Napisano

> Witam. Uczyniłem wg wszystkich wskazówek, które mi tutaj poradziliście. Niestety po wyczyszczeniu

> EGRu bez zmian. Po dniu lub dwoch zapala sie od nowa. Mam takie pytanie czy zaślepienie tego

> EGRu i wykasowanie błędu zatrzyma ten zapalający się check engine. Jaki rodzaj blachy radzicie

> oraz czy sa jakies konsekwencje dla silnika z powodu tej zaslepki. Bede wdzieczny za pomoc.

Zaślepienie EGR powinno wiązać się ze zmianą oprogramowania sterownika silnika, które będzie uwzględniać, że EGR nie działa.

Zaślepiony, ale niesprawny EGR dalej będzie generował błędy.

Napisano
  • Autor

A ma ktoś może pomysł jak się tego pozbyć. Raz zgaśnie i chwilę jezdzi normalnie a później znów to samo. Niestety nie mam w tej chwili takiej kwoty na nowy EGR.

Napisano

> Zaślepienie EGR powinno wiązać się ze zmianą oprogramowania sterownika silnika, które będzie

> uwzględniać, że EGR nie działa.

> Zaślepiony, ale niesprawny EGR dalej będzie generował błędy.

Na rosyjskich i ukraińskich stronach bardzo często zaślepiają zawór.

Na tyle ile google translator tłumaczy z rosyjskiego na polski, zrozumiałem, że nie zmieniano nic w kompie

Napisano
  • Autor

A czy ktoś z klubowiczów byłby w stanie pomóc zrobić mi może jakiś emulator. Widziałem takie do opla. Bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc.

Napisano

> Na rosyjskich i ukraińskich stronach bardzo często zaślepiają zawór.

> Na tyle ile google translator tłumaczy z rosyjskiego na polski, zrozumiałem, że nie zmieniano nic w

> kompie

Zaślepić zawsze można zlosnik.gif

Tyle, że tak jak pisałem, uszkodzony nadal będzie dawał błędy w kompie, a brak przepływu spalin przez niego, będzie zaburzało przewidywany przez komp skład mieszanki.

Ale przynajmniej, jak uszkodzony był tak, że na jałowym dawał przepływ spalin, to po zaślepieniu auto nie powinno przygasać.

Napisano

> A ma ktoś może pomysł jak się tego pozbyć. Raz zgaśnie i chwilę jezdzi normalnie a później znów to

> samo. Niestety nie mam w tej chwili takiej kwoty na nowy EGR.

Błąd jest związany z tym, że położenie zadane grzybka zaworu z jakiegoś powodu nie zgadza się z położeniem zmierzonym przez potencjometr zaworu, więc zaślepienie nic tu nie da. Albo zawór jest brudny i grzybek nie rusza się, tak ja powinien, albo walnięta jest cewka lub potencjometr. Może być też tak, że szwankuje połączenie elektryczne między sterownikiem a zaworem.

Napisano
  • Autor

Może być cewka zapłonowa padnięta. Podczas podpiecia pod komputer i sprawdzania silnika wysakuje zanikanie czasowtrysku normalnie jest 3.2 i co jakiś czas 0 wypada. A potencjometr jaki to ma byc gazu. Ten cycek w egerze normalnie sie rusza. Wyczyszczony. Samochód ma mały przebieg 45 tys.

Napisano

> Może być cewka zapłonowa padnięta. Podczas podpiecia pod komputer i sprawdzania silnika wysakuje

> zanikanie czasowtrysku normalnie jest 3.2 i co jakiś czas 0 wypada.

To w końcu błędy masz od EGR, czy od czegoś innego?

>A potencjometr jaki to ma

> byc gazu.

Nie wiem, jak inni, ale ja nie łapię, o co kaman.

>Ten cycek w egerze normalnie sie rusza.

Który cycek?

Napisano
  • Autor

Tak błędy wywala od EGRu. Skasuje je i po dniu znów to samo.

Ktoś napisał, że może to być od cewki. Co jakiś czas zanika sygnał na wszystkich tłokach 3.2 norma i co jakiś czas pojawia się 0. Czy to może być od cewki. Daje za male napiecie i nie działa poprawie otwierając zawór.

W srodku zaworu jest taki maly cycek ktory otwiera sie pod wplywem spalin gora-dol. Czy to moze byc wina cewki. Pojawia sie tez blad wypadajacy zaplon.