Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzony nowy przewód WN - da się załatać?

Featured Replies

Napisano

Koleżanki i Koledzy!

Otóż, ostatnio mechanik wyciągając serce z mojej X16SZR, uszkodził przewód wysokiego napięcia NGK, których komplet wymieniłem kilka dni wcześniej. Przewód nie został przerwany, ale przerwany został silikon okalający przewód. Mechanik zakitował tę dziurę czymś czarnym, przypominającym po rozgrzaniu silnika plastelinę. Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek operacji w stylu przetaczanie zużytych tarcz hamulcowych czy regeneracja sprzęgła, ale w takiej sytuacji troszkę szlag mnie trafił. Myślicie, że da się ten przewód jakoś w miarę profesjonalnie załatać?

P.S. Nie pomyślałem nawet, by zażądać od niego zwrotu kasy za uszkodzony przewód, gdyż uznałem, że byłoby to nie na miejscu, gdyż za wymianę sprzęgła i sworznia wahacza wziął ode mnie tak mała kwotę, że czułbym się niezbyt komfortowo.

Napisano

Dzisiaj pewnie znajdziesz wiele wynalazków pozwalających na naprawę izolacji. Jednak w przypadku przewodów WN ja bym nie szukał kompromisu. Trzeba wymienić na wolny od uszkodzeń.

Napisano

Przewód WN to nie przewód paliwowy czy coś innego, czego uszkodzenie zagrażałoby bezpieczeństwu czy nagła usterka spowodowałby zatrzymanie w polu. Jak nie ma przebić, silnik chodzi równo na wszystkie cylindry, zapłony nie wypadają, to co sobie zawracać głowę? Jak coś się zacznie dziać, to wymienisz i tyle.

A swoją drogą, zdziwiłbyś się ile ludzi jeździ z uszkodzonymi przewodami nawet o tym nie wiedząc wink.gif

Pozdroofka