Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Homologacja samochodu, opony, a polskie prawo

Featured Replies

Napisano

> Bzdura.

> Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś.

Strasznie mi wszystko jedno, że rzeczywistość nie odpowiada Twoim oczekiwaniom...

Napisano

> No i?

No i dostanie :-)

> A w jakim celu?

W celach procesowych.

Ostatnio byłem w fabryce Fiata - tam jest jeszcze jak za króla ćwieczka i KAŻDY wyjeżdżający samochód zostawia po sobie grubą tekę dokumentacji. Z pieczątkami mechooptyków, którzy na taśmie przykręcali poszczególne śrubki włącznie.

Takie kwity są trzymane 10 lat po zakończeniu produkcji - myślisz, że ktoś to robi z nudów?

Wiesz ile kosztuje składowanie takiej dokumentacji?

> Nie masz zupełnie pojęcia.

Znów - bo nie odpowiada to Twojej koncepcji? :->

Napisano

> Strasznie mi wszystko jedno, że rzeczywistość nie odpowiada Twoim oczekiwaniom...

Jasne. Mnie wystarczy twoich interpretacji.

Na koniec mroczna zagadka:

Spełnienie wytycznych producenta = uzyskanie homologacji (jak twierdzisz) czy spełnienie warunków technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu = uzyskanie homologacji. Dostrzegasz różnicę?

I nic do tego nie ma archiwizowanie dokumentacji z etapu produkcji, system identyfikacji zasobów ani cała logistyka produkcji czy dystrybucji.

Służby też nic nie mają.

Zdrówka!

Napisano

> Jasne. Mnie wystarczy twoich interpretacji.

> Na koniec mroczna zagadka:

> Spełnienie wytycznych producenta = uzyskanie homologacji (jak twierdzisz) czy spełnienie warunków

> technicznych dopuszczenia pojazdu do ruchu = uzyskanie homologacji. Dostrzegasz różnicę?

> I nic do tego nie ma archiwizowanie dokumentacji z etapu produkcji, system identyfikacji zasobów

> ani cała logistyka produkcji czy dystrybucji.

> Służby też nic nie mają.

> Zdrówka!

Kolego.

Uściślijmy.

Mówimy tu o sytuacji procesowej - doszło do wypadku i badacze pisma wzięli się za poszukiwanie związku stan techniczny i/lub przeróbki pojazdu vs przyczynienie się tychże do zaistnienia wypadku.

I w tym momencie da się sprawdzić wszystko.

OK, jakości powietrza w oponach nie zweryfikujesz, ale to to akurat jest bez wpływu...

Takie casusy w PL prawie są jeszcze rzadkie, ale i tego sie doczekamy, ku rozpaczy amatorów "tóninka".

Napisano

Ok. Ja nie twierdzę, że nie można sprawdzić.

Umowa ma dwie strony, jakieś warunki, oszacowanie ryzyka i kalkulację ceny. Po zawarciu umowy nie doszukujemy się czegoś, co nie było uwzględnione przy zawarciu umowy. Umowa jest umowa. Dwie główne ustawy mają zastosowanie przy obowiązkowym ubezpieczeniu: o ubezpieczeniach obowiązkowych ... i kodeks cywilny.

Z OC zabezpieczane są roszczenia poszkodowanego a nie sprawcy. Po drugie w ustawie wymienione są przypadki kiedy ZU (TU) lub UFG przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu odszkodowania wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Z mojej strony, jeśli doszukujemy się okazji do wyciągnięcia dodatkowej kasy od nas przez TU, zwracam uwagę na art. 8a ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

Napisano

> Ok. Ja nie twierdzę, że nie można sprawdzić.

> Umowa ma dwie strony, jakieś warunki, oszacowanie ryzyka i kalkulację ceny. Po zawarciu umowy nie

> doszukujemy się czegoś, co nie było uwzględnione przy zawarciu umowy. Umowa jest umowa. Dwie

> główne ustawy mają zastosowanie przy obowiązkowym ubezpieczeniu: o ubezpieczeniach

> obowiązkowych ... i kodeks cywilny.

> Z OC zabezpieczane są roszczenia poszkodowanego a nie sprawcy. Po drugie w ustawie wymienione są

> przypadki kiedy ZU (TU) lub UFG przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem

> mechanicznym zwrotu odszkodowania wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów

> mechanicznych.

> Z mojej strony, jeśli doszukujemy się okazji do wyciągnięcia dodatkowej kasy od nas przez TU,

> zwracam uwagę na art. 8a ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

Zauważ, że ja nie-do-końca mówię o kwestii ubezpieczeniowej, a o kwestii ODPOWIEDZIALNOŚCI za zdarzenie.

Bo to jest clou tej sprawy.

Co do kwestii OC - jeżeli kierownik nie był pod wpływem, miał uprawnienia i nie udowodni mu się działania umyślnego (baaardzo trudne do udowodnienia, poza jakimiś zupełnie ewidentnymi przypadkami), to ubezpieczyciel płaci, choćby miał zbankrutować.

W temacie ubezpieczeń i tego o czym mówimy, to można się doszukiwać wyłączeń odpowiedzialności w ubezpieczeniach dobrowolnych, ale to oczywiście jest zależne od zapisów umownych, a te - jak sama nazwa wskazuje - są umowne.

Może być wyłączenie zależne od układu plam na słońcu :-)