Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa klocka hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Czy ta blaszka urwana na foto jest niezbędna do montażu klocka czy jedynie pomocna w montażu? Czy mogę zakładać bez niej? To blaszka wchodząca w zacisk, drugi klocek jej nie ma

78630901bf6b.jpg

Napisano

> Czy ta blaszka urwana na foto jest niezbędna do montażu klocka czy jedynie pomocna w montażu? Czy

> mogę zakładać bez niej? To blaszka wchodząca w zacisk, drugi klocek jej nie ma

Ta blaszka wchodzi na wcisk w cylinderek.

IMO bez niej klocek będzie luźno siedział w zacisku ale nic złego nie powinno się stać. No chyba, że się okrutnie mylę niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ta blaszka wchodzi na wcisk w cylinderek.

> IMO bez niej klocek będzie luźno siedział w zacisku ale nic złego nie powinno się stać. No chyba,

> że się okrutnie mylę

no właśnie nie wiem czy olać i montować czy odsyłać i żądać wymiany

Napisano

> Ta blaszka wchodzi na wcisk w cylinderek.

> IMO bez niej klocek będzie luźno siedział w zacisku ale nic złego nie powinno się stać. No chyba,

> że się okrutnie mylę

A te blaszki to nie po to aby hamulce "świszczał" jak klocki się będą kończyć?

Napisano
  • Autor

> A te blaszki to nie po to aby hamulce "świszczał" jak klocki się będą kończyć?

pytam tutaj bo nie wiem czy czasem za pomocą tej blaszki tłoczek nie odciąga klocka od tarczy po skończonym hamowaniu

Napisano

> pytam tutaj bo nie wiem czy czasem za pomocą tej blaszki tłoczek nie odciąga klocka od tarczy po

> skończonym hamowaniu

jej zastosowanie jest dokladnie takie jak piszesz

Napisano

> jej zastosowanie jest dokladnie takie jak piszesz

Bardziej po to, żeby klocek nie "kołatał" między tarczą i tłokiem zacisku, nie piszczał itp. Z drugiej strony na zewnątrz nie ma tej sprężyny, podobnie w wielu innych konstrukcjach. Moim zdaniem spokojnie można założyć klocki bez tych sprężyn, jak również włożyć ją na miejsce i dwa razy strzelić punktakiem żeby zamocować na swoim miejscu ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jak również włożyć ją na miejsce i

> dwa razy strzelić punktakiem żeby zamocować na swoim miejscu

właśnie podcinam szlifierką boki tego kołka żeby móc nałożyć te blaszkę i go potem zaklepać - nie wiem czy potem nie złapać tego na wszelki wypadek spawarką

Napisano

> właśnie podcinam szlifierką boki tego kołka żeby móc nałożyć te blaszkę i go potem zaklepać

Ja bym to wbił bez podcinania, musi dać się nabić skoro zeszło biglaugh.gif

> nie

> wiem czy potem nie złapać tego na wszelki wypadek spawarką

W razie wątpliwości możesz, ale tylko delikatny "cyken" grinser006.gif, żeby nie nagrzać klocka.

Napisano
  • Autor

> Ja bym to wbił bez podcinania, musi dać się nabić skoro zeszło

sęk w tym że gdy to było nabijane to ten kołek nie przeszedł "na wylot" przez tę blaszkę tylko został niejako zaklepany pod nią a ona jakimś cudem skleiła się z nim po czym odpadła, ale już wszystko zrobione i zaklepałem blachę z powrotem,

szkoda mi było odsyłać to i tłumaczyć się przed sprzedawcą że "białe jest białe", zwłaszcza że pudełko było przez kogoś otwierane i widział co mi sprzedaje - zapewne jakiś zwrot