Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na zimnym silniku...

Featured Replies

Napisano

Witam:)

Zima się zaczęła i zaczęły się kolejne niechciane problemy...

Więc sprawa wygląda tak, że rano po ruszeniu z domu po wrzuceniu dwójki jadąc taką samą prędkością odczuwam delikatne szarpnięcia trwające kawałki sekund. Po zwiększeniu prędkości, żeby dać mu trójkę jedzie ładnie i gładko. Jak jest już zapięte 3, to znowu zadrga z 2-3 razy i koniec. Przy zwiększaniu prędkości znów wraca do normy. No i na 4 i 5 nic się nie dzieje raczej. Jeśli silnik jest ciepły nie dzieją się takie anomalie... No i oczywiście nie zdarza się to zawsze tylko sporadycznie. Jednakowoż martwi mnie to:(

Jakiś czas temu miałem łataną rurkę od IC ponieważ zacisk popuscił i dmuchało powietrze przy zwiększaniu obrotów powyżej 1800. Czy to coś tam się zapowietrzyło zanim udało się załatać? Czy szukać bardziej wyrafinowanego? Nie wiem jestem zielonkawy z tego ale w głowie pojawiają mi się takie hasła jak katalizator czy EGR przypchany.

Ktoś ma jakiś pomysł? Jak by to było najwygodniej sprawdzić? Czy potrzeba do tego komputerka:)?

I dodatkowe pytanie jeszcze:) W tabeli przeglądów okresowych znalazłem coś takiego jak kontrola luzu popychaczy. Nigdy czegoś takiego nie robiłem... Czy na to też zwrócić uwagę i się tym zająć?

Napisano

> I dodatkowe pytanie jeszcze:) W tabeli przeglądów okresowych znalazłem coś takiego jak kontrola

> luzu popychaczy. Nigdy czegoś takiego nie robiłem... Czy na to też zwrócić uwagę i się tym

> zająć?

ja sprawdzałem po 140 tys i nie było konieczności regulacji. Regulacja jest na płytkach, ale bez pomiaru nie stwierdzisz czy i jakie płytki sa potrzebne.

IMHO co 20 tys nie ma sensu sprawdzać, ale co 50-70 tys to by wypadało.

Napisano

To chyba trzebaby do fabryki fiata jechać , ja w Krk nie wiem kto reguluje zawory w jtd. W aso mówili ,że nie umieją rotfl.gif

Napisano

> To chyba trzebaby do fabryki fiata jechać , ja w Krk nie wiem kto reguluje zawory w jtd. W aso

> mówili ,że nie umieją

oj bo to strasznie trudne, zmierzyć , dodać, odjac, dobrać nową płytke, wyjąć starą, wetknąc nową (najgorsze te dwie ostnie czynności )

Napisano
  • Autor

A w głównej sprawie drgań silnika? Ktoś ma jakiś pomysł? Dodam jeszcze, że po odpaleniu obroty skaczą do 1k i dopiero po parunastu sekundach spadają do normy:) To good?