Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie - kabelkologia

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie z dziedziny kabelkologi samochodowej, zwłaszcza że z tego mam braki 270751858-jezyk.gif. Pytam tutaj z uwagi, że najwięcej związany jestem z tym kącikiem.

Montuje wspomaganie do pandy, które będzie zasilane przewodami fi 8mm prosto z akumulatora, tam powinnien być dodany bezpiecznik 60A lub 70A.

Pod te same przewody chciałbym podpiąć radio (brak jakiejkolwiek instalacji fabrycznej) i gniazdo zapalniczki.

Chcę aby wszystko było podpięte pod te przewody z aku i tak:

wspomaganie - bezpiecznik 60A

zapalniczka - bezpiecznik 25A

radio - prawdopodobnie jakieś 15A

Czy macie pomysł jak to wszystko podpiąć?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

1. NTK - to jest kacik cento - nie lepiej zapytac u Pandziarzy?

2. moja dorada: do gniazdka najlepiej dac osoby przewod i do radia osobny i do wspomagania osobny. inaczej spotkasz sie z problemem zaklocen przy pierwszym podlaczeniu ladowarki, b-radia, ruszania kierownica.

Napisano
  • Autor

Jest to jakieś rozwiązanie i myślałem nad tym ale nie chce prowadzić 3 par kabli od aku.

A jeśli kabel minusowy na końcu rozgałęzić na 3 przewody i na każdym wlutować odpowiedni bezpiecznik?

Napisano

> Jest to jakieś rozwiązanie i myślałem nad tym ale nie chce prowadzić 3 par kabli od aku.

> A jeśli kabel minusowy na końcu rozgałęzić na 3 przewody i na każdym wlutować odpowiedni

> bezpiecznik?

Masy sie nie zabezpiecza.

Napisano

> Jest to jakieś rozwiązanie i myślałem nad tym ale nie chce prowadzić 3 par kabli od aku.

> A jeśli kabel minusowy na końcu rozgałęzić na 3 przewody i na każdym wlutować odpowiedni

> bezpiecznik?

nie musisz prowadzic par. dodam wiecej. prowadzisz trzy przewody od aku +. mase dajesz w dowolnym miejscu na budzie, nie muis isc z aku bezposrednio

Napisano

kombinujesz jak koń pod górkę. Skoro chcesz tylko wzbogacić seryjną wiązkę o dodatkowe przyłącza, a nie chcesz nowych przewodów, to dlaczego nie weźmiesz i nie wyjdziesz kablami z skrzynki bezpieczników tak jak to fabryka zaprojektowała?

Napisano

> nie chcesz nowych przewodów, to dlaczego nie weźmiesz i nie wyjdziesz kablami z skrzynki

> bezpieczników tak jak to fabryka zaprojektowała?

czy jestes pewien, ze zasilanie wspomagania idzie przez skrzynke bezpiecznikow w serii? tam musi byc jebitny bezpiecznik, bo mi w HGT chlało ponad 30A...

Napisano

> kombinujesz jak koń pod górkę. Skoro chcesz tylko wzbogacić seryjną wiązkę o dodatkowe przyłącza, a

> nie chcesz nowych przewodów, to dlaczego nie weźmiesz i nie wyjdziesz kablami z skrzynki

> bezpieczników tak jak to fabryka zaprojektowała?

W serii jest za akumulatorem bezpiecznik

Napisano

nie wiem jak idzie w pandzie, ale to nie o to chodzi. Chodzi o to żeby nie ciągnąć kolejnych nie potrzebnych kabli pod poszczególne podzespoły, tylko wykorzystać to co fabryka już dała poprzez uzupełnienie tego, bo później przy sprzedaży będzie problem jak się trafi na kogoś kumatego

Napisano

> nie wiem jak idzie w pandzie, ale to nie o to chodzi. Chodzi o to żeby nie ciągnąć kolejnych nie

> potrzebnych kabli pod poszczególne podzespoły, tylko wykorzystać to co fabryka już dała

> poprzez uzupełnienie tego, bo później przy sprzedaży będzie problem jak się trafi na kogoś

> kumatego

DO wspomy idzie osobne zasilanie z aku ...

Napisano
  • Autor

chodziło o plus moja pomyłka 270751858-jezyk.gif w pandzie faktycznie trzeba prowadzić osobne zasilanie i bezpiecznik 70A wpiąć gdzieś za akumulatorem na plusowym przewodzie.

Poprowadze w takim razie kable do wspomagania a do reszty zasilanie z skrzynki.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. wink.gif

Napisano

> DO wspomy idzie osobne zasilanie z aku ...

może i tak jest, ale nie idzie na tym samym kablu zasilanie radia czy czegoś tam jeszcze. Chodziło mi o to by zrobić to tak jak producent robił