Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AG Zenit ciagnie mi gaz i benzynke z baku, VW 1.6 8v mpi

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ja passssacika B5 97r, 1.6 8v 102km gazik pare miesiecy a od tygodnia znika mi paliwo w takim stopniu, ze wiecej paliwa benzynowego idzie niz gazu, kontrolki pokazuja, ze jedzie na gazie, wtryski gazowe klepia.

Sprawdzalem w ustawieniach i nie ma zaznaczonych opcji dotryski benzyny albo silnik z dotryskami benzyny.

Sterownik AG Zenit - zwykly bez pro itp. wtryski waldemary zolte

jak auto chodzi na gazie ( zapalone na benzynie, samo sie przelacza ) po odlaczeniu wtyczki na pompie paliwa po 3-5 sek gasnie, potem zapalane z gazu od razu juz paliwa nie ciagnie i chodzi tylko na gazie

doraznie zamontuje przekaznik zwloczny na zasilanie pompy paliwa, ale to nie rozwiaze problemu,

ktos mi kiedys mowil, ze te wstyski potrafia zepsuc ten sterownik

sprawdze regulator cisnienia paliwa na listwie wtryskowej, ale jak by on popuszczal to by silnik zle chodzil, a pracuje jak zawsze

Napisano

Wypadało by zobaczyć jakie są korekty krotko i długoterminowe w kompie auta. Mozna sobi wyobrazić, ze np. zapiekł się wtryskiwacz benzynowy i leje. Silnik przy pracy na gazie dostaje rowniez benzyne, korekty czasu wtrysku ustawiaja sie sporo na minus, a jak mu wylaczysz pompę to nagle zubaza sie mieszanka i gasnie. Po właczeniu na gazie zaczyna modyfikowac korekty i stabilizuje sie mieszanka.

Teoretycznie lejacy wtrysk moze powodowac nierowną prace silnika, zwlaszca przy takiej ilosci zuzywanej jak piszesz i prace jakby jeden cylinder nie palił.

Moze tez nie odlaczać wtryskiwaczy benzynowych przy pracy na gazie. Trzeba by sie podlaczyć pod wtryskiwacz benzynowy np. oscyloskopem i zobaczyć czy ida impulsy.

Ja bym zaczał od wlania do baku czarnego STP do wtrysków i pojezdzenia troche na benzynce.

Napisano
  • Autor

coś musi być , mapa wtrysku gazu - ten wyskres byl prawie plaski , a nie jak poprzednio powiedzmy cos pod katem 45 stopni, widac te mapy sie rozjeżdżają z jakiegos powodu

po autokalibracji na postoju na szybko znowu byl "jak dawniej",

Napisano
  • Autor

podpialem kompa

przelacza sie praktycznie od razu, bylo na dworze -3 stopnie, temp przelaczania ustawiona na 30 stopni, a tu pyk kontrolki sie pala, ze niby na gazie chodzi

w programie pokazane jest , ze wtryski gazowe nie sa zalaczone co tez sprawdzilem wypinajac wtyczki z benzynowych i silnik zaczal skakac

czemu tak sie przelacza ? temperatury w programie pokazywane są niby ok czyli temp zewnetrzna na poczatku byla rowna temp reduktora i gazu, po nagrzaniu temp reduktora wzrasta tak samo temp gazu

co zauwazylem, w opcjach ustawione jest wymuszone przelaczanie na gaz po ilus tam sekundach i wydaje mi sie, że wymusza to przelaczanie na gaz, ale ,ze temp reduktora i gazu jest za niska to wywala blad o niskiej temp co jest zapisane w zakladce bledy i nadal jedzie na gazie

z tym, ze po co taka glupia opcja , albo powinna dzialac jak auto nagrzane , a nie powinna wprowadzac w blad i zaswiecac kontrolek

edit :

po przeczytaniu instrukcji zlosnik.gif wymuszone przelaczanie faktycznie jest niezalezne od temperatury i jezeli temp reduktora jest niższa od 10 stopni to nie przelaczy na gaz i bedzie dzialac na benzynie facepalm%5B1%5D.gif