Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie benzyny

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy jest jakaś średnia zużycia benzyny przy jeździe na gazie z instalacją III gen.. ?

Mam w Mondeo MK3 1.8 składaka, KING+OMVL+ZetaN i mam wrażenie że jakoś duuuużo mi podpija benzyny.. tak jak widze po motostacie to na około 1500km zrobionych na gazie wypija mi ok 15l benzyny... , nie są to pomiary od pustego baku do pustego ale po wskazaniach wskaźnika... czy też komputera... W dodatku mam jeszcze wrażenie że w trasie zasysa mocniej ;-) a przynajmniej wskaźnik opada i komputer pokazuje mniejsze zasięgi podczas jazdy....

Coś nie teges czy wszystko w normie..?

Napisano

Trza by u gazowników sprawdzić, czy nie ma ustawionych dotrysków (czy jak sto się nazywa) benzyny pod większym obciążeniem. Mój na ten przykład chlał benzynę podczas szybkiej jazdy bo gaziarzowi "się klikło" i przy 4000 obr. ciął gaz i włączał benzynę zlosnik.gif

Napisano

Tez mam forda, z silnikiem V6 i mam wrazenie ze podobnie "podpija".

Jeżeli robisz krótkie trasy to bedzie wiecej podpijał, zwolaszcza na zimnym silniku. Moj zawsze po uruchomieniu pracuje na benzynie pierwsze kilka, kilkanascie sekund, niezaleznie od obrotow.

Po trasie też obserwuję spadek poziomu w baku, chociaż mam ustawioną prace na gazie w pełnym zakresie obrotów i obciążenia.

Wskazaniami zasiegu sie nie przejmuj, bo komputer od ostatnio zapamietanego poziomu odejmuje to co wychodzi z czasów wtrysku i pokazuje na ile zostało, z tym, ze nie wkalkulowuje, ze aktualnie jedzie na gazie a nie na benzynie bo o tym "nie wie". Mnie juz nieraz doszedł do zera zlosnik.gif, ale ponizej zera nie.

Ustawienia gazu tez mogą byc takie, ze np.; powyzej 5k obrotów ma pracowac na benzynie, albo powyzej np. 80% obciazenia. Sprawdz jakie masz ustawienia sterownika gazu.

Mozesz miec tez nieszczelne wtryskiwacze benzynowe. Polecam jakis plyn do czyszczenia wtryskiwaczy do paliwa.