Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gumowa powłoka na plastikach

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Dokupiłem do passata b5 podłokietnik który niestety nie jest idealny i postanowiłem zdrapać z niego gumową wartswę, niestety okazało się to problematyczne. Użyłem odrobiny rozpuszczalnika ale zostawił biały ślad, później do akcji wkroczyła benzyna ekstrakcyjna ale bez większego powodzenia. Najlepiej wychodzi drapanie ale ile można drapać ? Czy ktoś z Was może miał podobny problem ? Może znacie jakiś dobry środek do tych celów ?

Napisano

> Czy ktoś z Was może miał podobny problem ?

Miałem kilka razy, ale na mniejszych powierzchniach jak tył telefonu, mysz komputerowa i pilot do samochodu. Tył telefonu i mysz załatwiłem mechanicznie przy pomocy paznokci panic.gif i chyba nie było innego sposobu, pilot alarmu musiałem drapać papierem ściernym, a skończyło się na położeniu natryskowo warstwy rozcieńczalnika nitro - pilot jest piękny, błyszczący jak lakier fortepianowy icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Witam wszystkich. Dokupiłem do passata b5 podłokietnik który niestety nie jest idealny i

> postanowiłem zdrapać z niego gumową wartswę, niestety okazało się to problematyczne. Użyłem

> odrobiny rozpuszczalnika ale zostawił biały ślad, później do akcji wkroczyła benzyna

> ekstrakcyjna ale bez większego powodzenia. Najlepiej wychodzi drapanie ale ile można drapać ?

> Czy ktoś z Was może miał podobny problem ? Może znacie jakiś dobry środek do tych celów ?

Płyn hamulcowy lub ambi pur

Napisano

> Witam wszystkich. Dokupiłem do passata b5 podłokietnik który niestety nie jest idealny i

> postanowiłem zdrapać z niego gumową wartswę, niestety okazało się to problematyczne. Użyłem

> odrobiny rozpuszczalnika ale zostawił biały ślad, później do akcji wkroczyła benzyna

> ekstrakcyjna ale bez większego powodzenia. Najlepiej wychodzi drapanie ale ile można drapać ?

> Czy ktoś z Was może miał podobny problem ? Może znacie jakiś dobry środek do tych celów ?

Ja w Golfie IV namaczałem to denaturatem a potem zdzierałem twardą plastikową szczotką.

Napisano

Tar & Glue Remover, np z Nielsen'a, albo Prickbort waytogo.gif

Napisano

> Ja w Golfie IV namaczałem to denaturatem a potem zdzierałem twardą plastikową szczotką.

potwierdzam że denaturat doskonale sobie z tym radzi, ja moczyłem papierowy ręcznik w denaturacie a później tarłem, tarłem, tarłem aż do pożądanego skutku. Małe elementy można całe zanurzyć w denaturacie, wcześniej jednak należy sprawdzić jak reagują na kontakt z denaturatem.

Napisano
  • Autor

Na początku też myślałem o acetonie ale czasem bywa tak, że potrafic stopić plastik. Paznokieć nie wchodzi w grę bo jest to zdecydowanie za duża powierzchnia smile.gif O denaturacie nie myślałem ale muszę spróbować. Dzięki wszystkim za rady.

Napisano

> Nie działa

widocznie są różne rodzaje tych powłok

na tej w Corsie C Tar & Glue sobie świetnie poradziło waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Muszę przyznąć kolegom rację, denaturat sprawdził się niesamowicie. Tani koszt, zyskujemy sporo czasu tylko ten smród tongue.gif coś za coś, jeszcze raz dzięki za pomysł