Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub zewnętrzny półosi - jak to "ugryźć"?

Featured Replies

Napisano

Pytałem w innym dziale, ale sprawa jest dość pilna, więc temat ruszę i tutaj.

Jak rozpiąć przegub, gdy nie stwierdzono segera pod warstwą smaru?

PS. Chodzi o lancera (2004)

Napisano

> Pytałem w innym dziale, ale sprawa jest dość pilna, więc temat ruszę i tutaj.

> Jak rozpiąć przegub, gdy nie stwierdzono segera pod warstwą smaru?

> PS. Chodzi o lancera (2004)

To zabezpieczenie jest na pewno na końcu półosi w środku w przegubie.

Musisz zbić przegub bo inaczej nie ściągniesz, chyba że przetniesz go.

Napisano
  • Autor

Wiesz to z doświadczenia? W niektórych autach jest dostęp do tego pierścienia; nie wiem, jak w lancerze.

Napisano

> Pytałem w innym dziale, ale sprawa jest dość pilna, więc temat ruszę i tutaj.

> Jak rozpiąć przegub, gdy nie stwierdzono segera pod warstwą smaru?

> PS. Chodzi o lancera (2004)

na samym rancie zobacz, czy nie masz 6-8 sklepanych klinów, które trzymają całe "berło" z kulkami w środku. W razie czego trzeba je punktakiem odklepać i wtedy rozepniesz przegub. Po włożeniu z powrotem na nowo zaklepujesz.

U mnie w M5 jest to tak rozwiązane.

Napisano

> Wiesz to z doświadczenia? W niektórych autach jest dostęp do tego pierścienia; nie wiem, jak w

> lancerze.

Tak rozbierałem kilka przegubów i w tym jeden w hondzie i wszystkie miały zabezpieczenie w środku.

Ala zdarzają się też zabezpieczenia przed przegubem na półosi.

Napisano
  • Autor

> na samym rancie zobacz, czy nie masz 6-8 sklepanych klinów, które trzymają całe "berło" z kulkami w

> środku. W razie czego trzeba je punktakiem odklepać i wtedy rozepniesz przegub. Po włożeniu z

> powrotem na nowo zaklepujesz.

> U mnie w M5 jest to tak rozwiązane.

No, to już chyba wolę całość wyszarpywać. W nubirze miałem zaklepywane łożyska na krzyżaku kolumny kierowniczej. Później musiałem wsadzić je, by trzymały się "na słowo honoru", bo zaklepać już się nie dało, tzn. wsadziłem jeszcze segery, dołączone do nowego krzyżaka, ale pełnego niewysuwania się miseczek to one nie gwarantują.

W berle też raczej nie masz nigdzie na tyle miękkiego materiału, że da się ot tak odklepywać i zaklepywać... Tym bardziej, gdy całość trzeba wykonać na samochodzie.

Napisano
  • Autor

Potrzebuję odłączyć czujnik ABS. Kabel prosto ze zwrotnicy biegnie nad nadkole i ślad po nim ginie. Złączy na tym odcinku brak, a ciąć nie chcę. Boję się, że jeśli zdejmę nadkole, czeka mnie dalsze rozkręcanie, więc pytam bardziej obeznanych w temacie. 20.GIF

Napisano

skoro sam dlubiesz przy aucie - na forum Mitsumaniaki.pl znajdziesz manual do tego modelu, na pewno sie przyda

Napisano
  • Autor

Między błotnikiem a nadkolem. Sam znalazłem. skromny.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Gdyby ktoś potrzebował rozpiąć zewnętrzny przegub w lancerze z 2004 r. (nie wiem w końcu, czy to VII, czy VIII, czy jeszcze jakaś inna rzymska liczba, ale chyba każdy wie, o jakiego chodzi), to śpieszę z informacją, bo udało mi się rozpiąć ten przegub mimowolnie. Po prostu zbyt mocno szarpnąłem. 270751858-jezyk.gif

Otóż, okazało się, że półoś siedzi w przegubie zewnętrznym "na wtyk", na prosty pierścień sprężysty - tak, jak przegub wewnętrzny w skrzyni. 001.gif