Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytek płynu hamulcowego po wymianie sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry!

W mojej astrze G X16SZR wymieniałem sprzęgło wraz z wysprzęglikiem. Zdarzyło się parę razu, że pedał sprzęgła robił się miękki, trudno było wrzucić bieg. Kontrolka ręcznego zaczęła się świecić, więc dolewałem kilka razy płynu hamulcowego do zbiorniczka i było w porządku. Mechanik wstrzyknął przez odpowietrznik trochę płynu, ale sytuacja z miękkim sprzęgłem powtarza się. Przeczytałem w Etzoldzie, że układ po wymianie sprzęgła odpowietrza się nawet dziesięć razy, a mechanik nie poświęcił tyle czasu na tę czynność.

W ostatnim czasie dolałem 0,25 litra płynu. Gdzie on się mógł podziać?

Napisano

Nie widać plamy na połączeniu silnika ze skrzynią?

Napisano

a jakiej firmy nowy wysprzęglik?

jak nie znasz firmy to ile kosztował?

Napisano
  • Autor

> a jakiej firmy nowy wysprzęglik?

> jak nie znasz firmy to ile kosztował?

Tarcza i docisk LUK, wysprzęglik DJB ;-) cokolowiek to znaczy. Przy dużym rabacie za sprzęgło zapłaciłem 250, za wysprzęglik 160.

Nie zaglądałem na połączenie skrzyni z silnikiem.

Napisano
  • Autor

Zajrzałem pod auto... Płyn hamulcowy kapie między silnikiem a skrzynią ;-( Czy to może mieć jakikolwiek związek z zapowietrzonym wysprzęglikiem czy po prostu on się wysypał?

Napisano

> Zajrzałem pod auto... Płyn hamulcowy kapie między silnikiem a skrzynią ;-( Czy to może mieć

> jakikolwiek związek z zapowietrzonym wysprzęglikiem czy po prostu on się wysypał?

Raczej wina tkwi w przewodzie do wysprzęglika. Podejrzewam że jest niedokręcony.

Napisano
  • Autor

> Raczej wina tkwi w przewodzie do wysprzęglika. Podejrzewam że jest niedokręcony.

Zakładając, że to w tym tkwi przyczyna wycieku to rozumiem, że nie da się tego poprawić bez ponownego wyciągnięcia silnika?

Napisano

> Zakładając, że to w tym tkwi przyczyna wycieku to rozumiem, że nie da się tego poprawić bez

> ponownego wyciągnięcia silnika?

Dlaczego silnika? Skrzyni zlosnik.gif

Napisano

> zapłaciłem 250, za wysprzęglik 160.

no to masz odpowiedź

moim zdaniem wysprzeglik fabrycznie jest walnięty

mi kumpel jak wymienial sprzęgło, to powiedzial,ze jak oryginalny nie cieknie to nie ruszać, chyba ze sachsa albo luka wstawic

wtedy nie mialem wolnych 600 zl na wysprzeglik więc odpuścilem

odpukać - od prawie 3 lat spokoj

Napisano
  • Autor

Sprostowanie z ostatniej chwili ;-) Otóż, za wysprzęglik zapłaciłem 280 zł (znalazłem paragon) a nie 160 zł jak podałem wcześniej, ale to chyba nie umiejscawia go bliżej sachsa za 600 zł. Czy w x16szr można wyciągnąć skrzynię, by dostać się do sprzęgła bez ruszania silnika?