Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świecąca kontrolka ładowania.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zaświeciła mi się kontrolka ładowania i.......nie chce zgasnąć! Odłączyłem na godzinę akumulator i ........jest to samo! Pomiar prądu na aku przy zgaszonym silniku - ponad 12,5V, przy pracującym - ponad 14,5V. Czyli alternator ładuje. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Miał ktoś podobną sytuację? Wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano
  • Autor

Ok. Tylko u mnie pali się przy włączonej stacyjce(silnik nie pracuje) i pali się również gdy silnik pracuje(obojętnie na jakich obrotach). Nie jest to żarzenie.

Napisano

> Ok. Tylko u mnie pali się przy włączonej stacyjce(silnik nie pracuje) i pali się również gdy silnik

> pracuje(obojętnie na jakich obrotach). Nie jest to żarzenie.

Czyli tak, jakby w ogóle nie było ładowania, ale piszesz, że napięcie jest właściwe hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak, jakby w ogóle nie było ładowania, ale piszesz, że napięcie jest właściwe

Tak. Świeci jakby nie było ładowania - a jest!!! Altek ładuje!

Napisano

> Tak. Świeci jakby nie było ładowania - a jest!!! Altek ładuje!

Ogolna kontrola ladowania wykonana jest na zasadzie "znoszenia sie" potencjalow tj. Przez stacyjke na kontrolke ladowania podawany jest plus, gdy alternator zaczyna ladowac d strony alter. Podawany jest plus co powoduje wygaszenie lampki.

Sprawdzaj od strony deski moze nie dostaje plusa po stacyjce moze tam jest jakis bezpiecznik. Zobaczy czy po przekreceniu zaplonu pali sie ta lampka.

Napisano

> Zobaczy czy po przekreceniu zaplonu pali sie ta lampka.

No przecież napisał, że tak!

Napisano
  • Autor

Pojeżdżę trochę, może sama się uspokoi. Na początku świeciły się również kontrolki ręcznego, ABS, poduszek i wariował prędkościomierz. Dzień przedtem było wszystko ok.

Napisano

> Pojeżdżę trochę, może sama się uspokoi. Na początku świeciły się również kontrolki ręcznego, ABS,

> poduszek i wariował prędkościomierz. Dzień przedtem było wszystko ok.

No to wiele wyjaśnia. Coś się z wiązka albo masą od zegarów dzieje...

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zgłupiałem. Przeczyściłem dokładnie klemy i zaciski. Zapaliłem motorek i........NIE ŁADUJE!!!

Napisano

> Dzisiaj zgłupiałem. Przeczyściłem dokładnie klemy i zaciski. Zapaliłem motorek i........NIE

> ŁADUJE!!!

A to nie jest przypadkiem jakiś: "topielec"?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> A to nie jest przypadkiem jakiś: "topielec"?

> Pozdrawiam.

Mam ją od nowości, 6,5 roku. Do tej pory bez zarzutu. To się stało po wymianie aku.

Napisano
  • Autor

Sprawa wyjaśniona. Wymieniono moduł regulatora napięcia.