Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mrugająca kontrolka oleju Sedici 1.9 JTDM

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiś czas temu ok. miesiąca zaczęła mi mrugać kontrolka oleju wyczytałem że chodzi tu o wymianę oleju tylko że olej wymieniłem jakieś 7tyś km temu zaraz jak kupiłem auto czy muszę znowu wymienić ?. Pytam bo w jakimś poradniku o JTDM z (DPF) wyczytałem że o wymianie decyduje jakiś czujnik zużycia nie chce mi się tego wierzyć ale lepiej się zapytać ludzi obeznanych w tym temacie.

A jak już przy okazji to zapytam również jaki olej najlepiej zastosować do 1.9 JTD 120KM z DPF aktualnie jest zalany Selenia WR 5W40

Napisano

Po wymianie oleju była kasowana inspekcja?

Napisano
  • Autor

> Po wymianie oleju była kasowana inspekcja?

Nie, wymiana była zrobiona w byłym serwisie Fiata ale ja nie widziałem żeby ktoś do auta podchodził z komputerem.

Napisano

nie wiem czy w sedici ale w dukatach przeglad kasuje sie komputerem bo jest tak samo ze miga kontrolka cisnienia oleju informujaca o przegladzie

Napisano

> ale ja nie widziałem żeby ktoś do auta podchodził

> z komputerem.

a powinien , jak masz Fes \multiscan to sam wykasujesz inspekcję

Napisano

> Nie, wymiana była zrobiona w byłym serwisie Fiata ale ja nie widziałem żeby ktoś do auta podchodził

> z komputerem.

Więc tu może być problem wink.gif

Napisano

> Witam

> Jakiś czas temu ok. miesiąca zaczęła mi mrugać kontrolka oleju wyczytałem że chodzi tu o wymianę

> oleju tylko że olej wymieniłem jakieś 7tyś km temu zaraz jak kupiłem auto czy muszę znowu

> wymienić ?. Pytam bo w jakimś poradniku o JTDM z (DPF) wyczytałem że o wymianie decyduje jakiś

> czujnik zużycia nie chce mi się tego wierzyć ale lepiej się zapytać ludzi obeznanych w tym

> temacie.

Wymieniasz olej+filtr, następnie łączysz się examinerem/FES-MES z ECU silnika i klikasz F11 w zakładce(FES/MES) F7 wymianę oleju, później łączysz się z opcją "przegląd" i znowu w zakładce F7 klikasz F11 przegląd.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Więc wystarczy wykasować inspekcję oleju nie muszę wymieniać ?

Napisano

> Więc wystarczy wykasować inspekcję oleju nie muszę wymieniać ?

tak ,

na przyszłość : do silnika jtd z dpf fiat zaleca olej Selenia WR PE 5w30 , może być też inny z normą C3 , co ciekawe w.w. olej ma gorsze parametry niż selenia wr 5w40 (bo stara wersja oleju miała chronić silnik , nowa ma chronić dpf kosztem silnika)

Napisano
  • Autor

> Wymieniasz olej+filtr, następnie łączysz się examinerem/FES-MES z ECU silnika i klikasz F11 w

> zakładce(FES/MES) F7 wymianę oleju, później łączysz się z opcją "przegląd" i znowu w zakładce

> F7 klikasz F11 przegląd.

> Pozdrawiam BAS

Tak jak napisałeś FiatECUScan zakładka F7 i zaraz u góry kasowanie inspekcji koniec mrugania.

Wielkie dzięki

Dzwoniłem dziś do kilku warsztatów, to jest nienormalne w ASO za skasowanie inspekcji zawołali 180 zł najtaniej znalazłem za stówkę, a w warsztacie w którym wymieniałem olej chcieli 120 zł nawet nie pomogło podjechanie z fakturą według nich to dodatkowa usługa shocked.gif mi to zajęło 20 minut z instalacją programu interfejs VAGKKL z firmy Viaken na razie pożyczony ale już zamówiłem będę miał swój i można bez problemów diagnozować auto ...

Napisano

> Dzwoniłem dziś do kilku warsztatów, to jest nienormalne w ASO za skasowanie inspekcji zawołali 180

> zł najtaniej znalazłem za stówkę, a w warsztacie w którym wymieniałem olej chcieli 120 zł

> nawet nie pomogło podjechanie z fakturą według nich to dodatkowa usługa

No padło komuś na głowę, w Łodzi w ASO chcieli chyba 80zł jak dzwoniłem, serwisy zatrzymały się mentalnie 20lat temu i uważają, że podłączenie komputera diagnostycznego to nie wiadomo co, równie dobrze mogliby tyle żądać za wymianę filtra oleju i też traktować to jako dodatkową czynność, niezwiązaną bezpośrednio z wymianą oleju.

> mi to zajęło 20

> minut z instalacją programu interfejs VAGKKL z firmy Viaken na razie pożyczony ale już

> zamówiłem będę miał swój i można bez problemów diagnozować auto ...

Kup ELM'a + adapter A3, więcej poczytasz w wątku na kąciku Stilo i na stronie FES/MES.

Pozdrawiam BAS

Napisano

interfejs VAGKKL z firmy Viaken na razie pożyczony ale już

> zamówiłem będę miał swój i można bez problemów diagnozować auto ...

Nie rób tego!

Kup sobie ELM327+ MultiEcuScan.