Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze sprzęgłem (?)

Featured Replies

Napisano

Od kilku miesięcy mam pewien dziwny objaw w moim wózku FFII 1.8 TDCI (ale jakoś nie mogłem się zebrać żeby napisać zlosnik.gif) - otóż przy wciskaniu sprzęgła przy końcu odczuwalne są delikatne wibracje/drganie.

Żeby było trudniej dzieje się tak przy wyższych obrotach silnika (np szybka zmiana z niższego biegu na wyższy) - objawu nie ma jeżeli wciskamy sprzęgło stojąc.

I objaw końcowy - jeżeli przytrzymamy pedał w pozycji półsprzęgła słychać delikatne hm... terkotanie (nie wiem jak to nazwać zlosnik.gif) wyraźniejsze im bardziej nagrzany silnik.

Wysprzęglik, dwumas? Bać się? zlosnik.gif W sumie jeżdżę już tak dłuższą chwilę - gorzej nie jest wraz z upływem czasu... Co o tym sądzicie?

Napisano

bicie w noge przy lekkim wciśnięciu sprzęgła i przytrzymywaniu to norma - wszystkie moje diesle tak miały smile.gif

Napisano

> Od kilku miesięcy mam pewien dziwny objaw w moim wózku FFII 1.8 TDCI (ale jakoś nie mogłem się

> zebrać żeby napisać ) - otóż przy wciskaniu sprzęgła przy końcu odczuwalne są delikatne

> wibracje/drganie.

> Żeby było trudniej dzieje się tak przy wyższych obrotach silnika (np szybka zmiana z niższego biegu

> na wyższy) - objawu nie ma jeżeli wciskamy sprzęgło stojąc.

> I objaw końcowy - jeżeli przytrzymamy pedał w pozycji półsprzęgła słychać delikatne hm...

> terkotanie (nie wiem jak to nazwać ) wyraźniejsze im bardziej nagrzany silnik.

> Wysprzęglik, dwumas? Bać się? W sumie jeżdżę już tak dłuższą chwilę - gorzej nie jest wraz z

> upływem czasu... Co o tym sądzicie?

Mój tak ma odkąd go kupiłem (miał 60kkm). Na początku się tym przejmowałem, teraz jestem zdrowszy bo przestałem a w dodatku poddałem go kuracji wzmacniającej zlosnik.gif

Trochę potrafi telepnąć na wolnych i słychać terkotanie, ale na razie jeżdżę.

Tak to jest jak się do silnika rodem z traktora projektowanego po drugiej wojnie światowej włoży coś "z pseudo nowoczesnej technologii" zlosnik.gif

Napisano

> Od kilku miesięcy mam pewien dziwny objaw w moim wózku FFII 1.8 TDCI (ale jakoś nie mogłem się

> zebrać żeby napisać ) - otóż przy wciskaniu sprzęgła przy końcu odczuwalne są delikatne

> wibracje/drganie.

> Żeby było trudniej dzieje się tak przy wyższych obrotach silnika (np szybka zmiana z niższego biegu

> na wyższy) - objawu nie ma jeżeli wciskamy sprzęgło stojąc.

> I objaw końcowy - jeżeli przytrzymamy pedał w pozycji półsprzęgła słychać delikatne hm...

> terkotanie (nie wiem jak to nazwać ) wyraźniejsze im bardziej nagrzany silnik.

> Wysprzęglik, dwumas? Bać się? W sumie jeżdżę już tak dłuższą chwilę - gorzej nie jest wraz z

> upływem czasu... Co o tym sądzicie?

U mnie podczas zeszłej zimy przy dużych mrozach coś takiego się stało, na półsprzęgle głośne terkotanie. Zmieniłem cały komplet sprzęgła z dwumasą (która już pościnała łby śrub mocujących).

Napisano
  • Autor

> U mnie podczas zeszłej zimy przy dużych mrozach coś takiego się stało, na półsprzęgle głośne

> terkotanie. Zmieniłem cały komplet sprzęgła z dwumasą (która już pościnała łby śrub

> mocujących).

Ech... nie strasz zlosnik.gif Auto ma śmiesznie mały przebieg. Generalnie u mnie to słychać tylko jak otworzysz drzwi i się wsłuchasz - w środku nie do usłyszenia.

Dobra jeżdżę i zobaczę co będzie zlosnik.gif Mam tylko nadzieję że kiedyś nie stanę gdzieś na środku ulicy zlosnik.gif

Napisano

> Ech... nie strasz Auto ma śmiesznie mały przebieg. Generalnie u mnie to słychać tylko jak

> otworzysz drzwi i się wsłuchasz - w środku nie do usłyszenia.

> Dobra jeżdżę i zobaczę co będzie Mam tylko nadzieję że kiedyś nie stanę gdzieś na środku ulicy

E to spoko, u mnie głośne terkotanie było w kabinie słychać.