Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odstraszacz ....

Featured Replies

Napisano

... myszy i szczurów.

Zakupiłem właśnie takie urządzenie odstraszacz

i podłączyłem do akumulatora w moim kropku - działa.

Cichutko piszczy i myślę że będzie odstraszał gryzonie. Ale martwi mnie jedna rzecz - on cały czas piszczy i boję się czy mi nie rozładuje akumulatora. Jeżdżę codziennie ok 25-50km.

Myślę o zamontowaniu jakiegoś mini wyłącznika czasowego który będzie załączał to urządzenie np. na 5 sekund co 1-2 minuty.

Czy warto? Czy to urządzonko może rozładować akumulator mimo codziennego użytkowania samochodu??

Napisano

Quote:

Urządzenie pobiera minimalny prąd rzędu 70mA, który nawet podczas dwutygodniowego postoju samochodu nie rozładuje akumulatora.

Czytałeś ? ;> Skoro napisali, że nie rozładowuje to chyba tak jest. Z resztą nikt by raczej nie projektował urządzenia odstraszającego w taki sposób żeby rozładowywało akumulator przez noc bo mijałoby się to z celem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No czytałem ale ...

... strzeżonego... Pan Bóg strzeże.

A ja nie chciałbym spotkać się z rozładowanym aku rano przed pójsciem do pracy...

Napisano

> Urządzenie pobiera minimalny prąd rzędu 70mA, który nawet podczas dwutygodniowego postoju

> samochodu nie rozładuje akumulatora.

Rachunek jest prosty:

0,070A x 24h = 1,68Ah na dobę x 14dni = 23,52Ah a to juz srednio połowa pojemnosci akumulatora. Pojemnosć spada zimą więc po 2 tygodniach moze juz nie odpalić.

Jak się dziennie jeździ to podładowuje na bieząco.

Napisano

Mam coś podobnego zamontowane w mojej kropce jak na razie żadnego problemu z odpalaniem samochodu nawet po 10-cio dniowym postoju.

Napisano

> Rachunek jest prosty:

> 0,070A x 24h = 1,68Ah na dobę x 14dni = 23,52Ah a to juz srednio połowa pojemnosci akumulatora.

> Pojemnosć spada zimą więc po 2 tygodniach moze juz nie odpalić.

> Jak się dziennie jeździ to podładowuje na bieząco.

zapomniałeś, że auto samo z siebie zużywa ok 30-50 mA, a jak niefabryczne audio i alarm, to jeszcze więcej.

Więc może być, że po tygodniu przy kiepskawym aku i większych mrozach auto nie zapali.

Napisano

> zapomniałeś, że auto samo z siebie zużywa ok 30-50 mA, a jak niefabryczne audio i alarm, to

> jeszcze więcej.

> Więc może być, że po tygodniu przy kiepskawym aku i większych mrozach auto nie zapali.

Zgadza się, wykazałem tylko zuzycie amperogodzin dla tego urządzenia. Inne trzeba sobie doliczyć albo najlepiej zmierzyć sumaryczny prąd spoczynkowy pobierany przez autko i policzyć Ah jak wyzej.