Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gdzie podziało się ogrzewanie?

Featured Replies

Napisano

kolejna usterka w mojej padlinie

wczoraj trasa 200km....okazuje się iż nagle z rana nie ma ogrzewania, dzień wcześniej wszystko śmigało aż miło...

silnik zagrzany, wentylator się włączył a z kratek na szybę zimne powietrze idzie...

i tak sobie jechałem setką i ładnie dmuchało mi zimnym powietrzem do środka...myślałem kurna że zamarzłem

co się mogło spieprzyć? zapowietrzyło się coś?

dodam iż nie mam odpowietrznika na trójniku do nagrzewnicy...coś tam głęboko jest wkręcone lub zaklejone w miejsce śrubki odpowietrzającej więc ni ma jak odpowietrzyć.....

jakieś rady?

Napisano

a) sprawdź poziom płynu w chłodnicy. Jeżeli jest niski, znika ogrzewanie. Czy przy przegazowaniu nie słyszysz głośnego bulgotania z okolic nagrzewnicy? To częsty sygnał zbyt niskiego poziomu.

b) termostat?

Napisano
  • Autor

> a) sprawdź poziom płynu w chłodnicy. Jeżeli jest niski, znika ogrzewanie. Czy przy przegazowaniu

> nie słyszysz głośnego bulgotania z okolic nagrzewnicy? To częsty sygnał zbyt niskiego poziomu.

> b) termostat?

Lucek poziom plynu w chlodnicy na maks...

Termostat do wymiany jest ale temperatura oscyluje w okolicach 70' i ja dotąd ogrzewanie bylo...tylko wczoraj cos sie schrzaniło...

Gdyby to byla wina termostatu nie mialbym ogrzewania caly czas..a tutaj po prostu wczoraj z rana padlo...

Mysle o odpowietrzeniu ale gdyby bylo zapowietrzone to by bulgotalo w nagrzewnicy..a tu cisza

Moze przeplukanie ukladu chocby sama woda pomoze?

Napisano

zapewne spadla linka z pokretla ogrzewania lub przy samym zaworku sie poluzowala, przez co sam zaworek jest caly czas zamkniety.

wsadz lape pod deske od strony pasazera i namacaj zaworek i recznie otworz zaworek - jest tam taka mala wajcha

Napisano
  • Autor

> zapewne spadla linka z pokretla ogrzewania lub przy samym zaworku sie poluzowala, przez co sam

> zaworek jest caly czas zamkniety.

> wsadz lape pod deske od strony pasazera i namacaj zaworek i recznie otworz zaworek - jest tam taka

> mala wajcha o

Nie wpadlem na to...sprawdze. Dolalem plynu do chlodnicy bo tak jak lucek mowil bylo ponizej minimum....

Na wiosne i tak pomysle nad usprawnieniem ukladu ogrzewania...z czego podejdzie uklad bez. Kzbednychkombinacji?

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy kranik do końca się otwiera

Kranik sprawdzony. Nie wiem ile to jest "do końca" ale sie otwiera wg mnie tak jak powinien

Napisano
  • Autor

> zapewne spadla linka z pokretla ogrzewania lub przy samym zaworku sie poluzowala, przez co sam

> wsadz lape pod deske od strony pasazera i namacaj zaworek i recznie otworz zaworek - jest tam taka

> mala wajcha

Z mechanizmem IMHO wszystko ok...

Probiwalem go odpowietrzyc,bez roznicy

Macalem weze, zauwazylem ze zasilenie nagrzewnicy jest chlodniejsze od powrotu....o ile gorny waz to zasilenie....ale mimo wszystko sa one cieple...a powietrze nadal leci zimne....

Dziwna sprawa....

Napisano

> Na wiosne i tak pomysle nad usprawnieniem ukladu ogrzewania...z czego podejdzie uklad bez.

> Kzbednychkombinacji?

Chłopaki montują nagrzewnicę ze sieny, ale to już wymaga pewnych modyfikacji. Ja jednak myślę o wdrożeniu pompki wymuszającej obieg w nagrzewnicy, którą kiedyś prezentował kolega Glaca.

Napisano
  • Autor

> Chłopaki montują nagrzewnicę ze sieny, ale to już wymaga pewnych modyfikacji. Ja jednak myślę o

> wdrożeniu pompki wymuszającej obieg w nagrzewnicy, którą kiedyś prezentował kolega Glaca.

z czego ta pompa?

jak to zrobić w sytuacji skręconego ogrzewania? przecie ona nie może wtedy chodzić....krańcówka w moim przypadku odpada bo jestem noga z elektroniki, jakiś wyłącznik ręczny?

zasilanie z czego brać?....zara się wkurze i coś pomodzę bo nie uśmiecha się mi jutro do roboty jechać w zmarzlinie...

Napisano

> z czego ta pompa?

Nie wiem, ponoć do kupienia na alledrogo.

> jak to zrobić w sytuacji skręconego ogrzewania? przecie ona nie może wtedy chodzić... jakiś wyłącznik ręczny?

Można nie zamykać całkowicie ogrzewania, można też dać gdzieś wyłącznik w kabinie.

> zasilanie z czego brać?

Najlepiej będzie po zapłonie, sam rozmyślam o wyłączniku, którym wyłączę pompkę po sezonie grzewczym.

Napisano
  • Autor

> mala wajcha

rozwiązanie problemu O TUTAJ

dziękować bardzo wink.gif