Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR Mazda 6

Featured Replies

Napisano

Pewnie zostanę zbesztany czacha.gif za ten temat ale na innych forach dotyczących skośnookich brak odzewu więc pomyślałem że na Naszym forum ktoś może się zna na EGR a dokładnie na zaworze proporcjonalnym(chyba tak to się nazywa).

W mazdzie syna wywola błąd EGR zabieramy się za czyszczenie ale niepokoi mnie właśnie ten grzybek zaworu ,trzeba go pociągnąć aby się wysunął sprężyna nie daje rady ,nie wiem czy tak ma być.

Jeśli się go podłączy do instalacji i przekręci kluczyk to grzybek zostaje wciągnienty.

Chciałbym sprawdzić też opór i spróbować podłączyć tak aby grzybek został wypchnięty ale brak rozpiski pinów,oznaczenie EGR-u RF7J.

post-65827-14352518636486_thumb.jpg

Napisano

Na AK też jest kącik skośnookich, tam zapytaj old.gif.

Mnie to wygląda na zawór dwuczęściowy.

Część narażona na spaliny to ta w tle?

Ile pinów ma wtyczka?

Jakie napięcie jest na poszczególnych pinach po włączeniu zapłonu i wciągnięciu grzybka?

Jaki kod wywaliło?

Czy grzybek wysuwa się sam po odłączeniu zaworu, czy zostaje w pozycji wciągniętej?

Napisano
  • Autor

Jakoś większe zaufanie mam do kolegów z Naszego forum grinser006.gif

Tak ta część w tle to część narażona na spaliny ,właśnie została wyczyszczona ,grzybek przesuwa się w niej bez oporu myślałem że może jest mocno zabrudzona ale nie było najgorzej.

Niestety po czyszczeniu dalej problem z uruchomieniem samochodu jest możliwe ze to wina EGR .

Grzybek pozostaje wciągnięty po wyłaczeniu zapłonu

Piny jak na rysunku tylko nie ma pinu D.

post-65827-14352518664163_thumb.jpg

Napisano

Jeśli EGR jest zamknięty (a można się tego upewnić odłączając wtyczkę) i silnik nadal ma problemy z odpaleniem, to nie jest wina zaworu.

Ze schematu wynika, że w środku jest albo silniczek krokowy, albo dwie cewki (jedna ciągnie, druga pcha). Co jest na prawdę, można sprawdzić odłączając wtyczkę na włączonym zapłonie. Jeśli grzybek szybko się wysunie to cewki, a jak zostanie na miejscu, to krokowy.

Z tego co widzę, to tego pinu fabrycznie nie ma, co oznacza, że albo piny C i D są złączone w środku, albo to nie jest ten schemat wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Jeśli EGR jest zamknięty (a można się tego upewnić odłączając wtyczkę) i silnik nadal ma problemy z

> odpaleniem, to nie jest wina zaworu.

> Ze schematu wynika, że w środku jest albo silniczek krokowy, albo dwie cewki (jedna ciągnie, druga

> pcha). Co jest na prawdę, można sprawdzić odłączając wtyczkę na włączonym zapłonie. Jeśli

> grzybek szybko się wysunie to cewki, a jak zostanie na miejscu, to krokowy.

Czyli jednak nie EGR bo po odłaczeniu wtyczki nie odpala.Po odłączeniu wtyczki tłoczek nie wysuwa się więc silnik krokowy.

Mam interfejs do opel scanera czy wykorzystując oprogramowanie do mazdy mogę nim sprawdzić błędy ???

Napisano

IMHO nie ma szans.

Z tym silnikiem powinien gadać każdy tester OBD2. Najtaniej coś na LM327.