Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z ogrzewaniem

Featured Replies

Napisano

Jako że na UKP coś mało pomocy można otrzymać w tym temacie, chciałbym abyście wy Panowie i Panie podpowiedzieli o co może biegać w TYM problemie.

dodam że układ odpowietrzony, bulgotania nie stwierdzono

stan płynu w chłodnicy ok

linka od zaworu chodzi - jedynie co zaraz idę sprawdzić czy faktycznie gdzieś się na pancerzu nie poluzowała i nie objechała przy zaworze przez co może nie otwiera go do końca, ale w takim przykładzie powietrze byłoby odrobinę ciepłe, a tu zonk....

problem się zrobił z dnia na dzień....

Napisano

Sprawdź tą linkę.

U mnie, co prawda nie w Uno, ale w Oplu, tak się raz zrobiło. Przyciął się zawór przed nagrzewnicą. Dojechałem do pracy i zostawiłem odkręcone pokrętło ogrzewania na max. Po wyjściu z pracy problem już się nie powtórzył.

Jeśli nie będzie to linka ani zaworek to obstawiałbym niedrożną nagrzewnicę.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź tą linkę.

> U mnie, co prawda nie w Uno, ale w Oplu, tak się raz zrobiło. Przyciął się zawór przed nagrzewnicą.

> Dojechałem do pracy i zostawiłem odkręcone pokrętło ogrzewania na max. Po wyjściu z pracy

> problem już się powtórzył.

> Jeśli nie będzie to linka ani zaworek to obstawiałbym niedrożną nagrzewnicę.

ale czy wtedy węże do i z nagrzewnicy byłyby ciepłe - gorące?....dodam że ma LPG i do parownika węże też są ciepłe...parownik wpięty z tego co widziałem szeregowo

Napisano

Teoretycznie przewód powrotny powinien być zimny, ale nie zaszkodzi zainteresować się tym zaworkiem.

Jak pisałem, najpierw zainteresuj się linką. Jeśli będzie wszystko sprawne to dalej pod lupę bierzesz zawór i nagrzewnicę. Żeby sprawdzić zawór to musisz go wyjąć, a jak będzie wyjęty i Ty będziesz miał dostęp do np. węża ogrodowego, lub innej wody puszczonej pod ciśnieniem to jeden koniec wsadź w króciec i puść wodę pod ciśnieniem. Będziesz wiedział czy nie jest zapchana. Mogła być już na tyle zakamieniona/zaszlamiona, że się przytkała i z tego powodu nie masz odpowiedniego grzania.

Jeśli wina leżałaby po stronie samej nagrzewnicy to albo:

1- wymieniasz na nową,

2- wymieniasz na używkę, niepewną,

3- robisz coś ze swoją nagrzewnicą, niektórzy tutaj z tego co pamiętam wyciągali nagrzewnicę i ją gotowali w jakichś odkamieniaczach

Gdyby problem pojawiał się tylko przy niskich obrotach to tutaj winna byłaby pompa wody.

Napisano

> Teoretycznie przewód powrotny powinien być zimny, ale nie zaszkodzi zainteresować się tym

> zaworkiem.

> Jak pisałem, najpierw zainteresuj się linką. Jeśli będzie wszystko sprawne to dalej pod lupę

> bierzesz zawór i nagrzewnicę. Żeby sprawdzić zawór to musisz go wyjąć,

Uważałbym z wyjmowaniem, bo nie wiadomo, czy uszczelka wytrzyma ponowne założenie.

> a jak będzie wyjęty i

> Ty będziesz miał dostęp do np. węża ogrodowego, lub innej wody puszczonej pod ciśnieniem to

> jeden koniec wsadź w króciec i puść wodę pod ciśnieniem. Będziesz wiedział czy nie jest

> zapchana.

Jeżeli autor wątka ma dostęp do garażu, to proponowałbym spuścić płyn dolnym wężem chłodnicy do miski, następnie odpiąć węże nagrzewnicy od silnika pod maską i próbować płukać przez nie komplet nagrzewnica - zawór. I ten wyjmować dopiero, jeżeli nic nie popłynie.

Napisano

> Sprawdź tą linkę.

> U mnie, co prawda nie w Uno, ale w Oplu, tak się raz zrobiło. Przyciął się zawór przed nagrzewnicą.

> Dojechałem do pracy i zostawiłem odkręcone pokrętło ogrzewania na max. Po wyjściu z pracy

> problem już się nie powtórzył.

wydaje mi sie, ze tam zaworu nie ma tylko linka sterujaca klapą przy nagrzewnicy i albo urwala sie linka/ zaczep przy klapie albo zapchala nagrzewnica

Napisano
  • Autor

> Sprawdź tą linkę.

> problem już się nie powtórzył.

sprawa rozwiązana...

niechaj Bóg błogosławi tego co wymyślił dostęp do nagrzewnicy....aczkolwiek zdarzają się i przypadki z gorszym dostępem...

ale do rzecz

po długiej gimnastyce dotarłem do zaworu....odkręciłem blokadę pancerza...i udało się popchnąć wajchę zaworu do przodu czyli okazało się że zawór nagle przestał się otwierać do końca...

jako że mam duszę dedektywa postanowiłem przyjrzeć się przyczynie tego zjawiska, mianowicie w trakcie kręcenia pokrętłem zawór zamykał się całkowicie, lecz nie otwierał na max....

okazało się że pokrętło ogrzewania przekręcone zostało na trybach....przyblokowałem zawór w pozycji max otwartej i na chama pokręciłem pokrętłem...zazgrzytało i o dziwo działa zupełnie dobrze...

tak więc dzięki Wam za pomoc i stawiam tzw wirtualną flaszkę.... 20.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> wydaje mi sie, ze tam zaworu nie ma tylko linka sterujaca klapą przy nagrzewnicy i albo urwala sie

> linka/ zaczep przy klapie albo zapchala nagrzewnica

dobra, temat powrócił

wymieniono termostat, bez zmian

dmucha zimnym....

odczepiłem linkę sterowania zaworem i otworzyłem go ręcznie

ogrzewania nie ma

przewody zasilający i powrotny ciepłe,

ogrzewania nie ma

zaraz idę wywalę nagrzewnicę i spróbuję ją przejrzeć pod względem drożności, sporzję też na zaworek czy się otwiera czy tylko wajcha się rusza

a czy to może być oznaka padniętej UPG?

Napisano

przy padnietej uszczelce pod glowica uklad sie zapowietrza

Napisano
  • Autor

> przy padnietej uszczelce pod glowica uklad sie zapowietrza

ha...rozwiązałem problem....

zatem wkurzony wlazłem pod dechę i wykręciłem zawór bo to on był dla mnie podejrzany...trochę obawy było bo po wyciągnięciu i zamontowaniu do nagrzewnicy z reguły zaczyna cieknąć...ale raz kozie śmierć pomyślałem i bach....

dmucham i tak ino ino leci...wziąłem go na płukanie....

ło jezu ile tam było syfu.....ale po przepłukaniu nie bardzo pomogło....więc przekręciłem zawór o 180' i znaczna poprawa w przepływie powietrza, zmontowałem go do nagrzewnicy dając uprzednio silikon na łączeniu oraz na śrubce którą wajcha sterująca jest przykręcona do zaworu bo tam też może cieknąć...

następnie zmieszałem 20l wody i octu....stężenie nie za mocne bo dałem 2l octu na 20litrów wody, wlałem, odpowietrzyłem zagotowałem i wylałem i tak kilka razy....syf cały zszedł z układu więc przepłukałem wszystko czystą wodą i zalałem płynu do chłodnic....odpowietrzyłem i grzeje aż miło smile.gif

jedyny problem to taki że na wolnych obrotach to tak se grzeje, ale dam trochę gazu i gorąco smile.gif....tutaj problem zostanie rozwiązany za pomocą dodatkowej pompki cyrkulacyjnych o ile jakąś taniochę zdobędę....

udało się...na razie jest ok, jutro jadę w dłuższą trasę to się okaże czy zmarznę tak jak dziś, czy będę jechał przy otwartym oknie smile.gif

Napisano

> jedyny problem to taki że na wolnych obrotach to tak se grzeje, ale dam trochę gazu i gorąco

zainwestuj w nową nagrzewnicę ja dałem kilka dych i parę minut po zapaleniu już czuć że leci coraz cieplejsze powietrze

Napisano
  • Autor

> zainwestuj w nową nagrzewnicę ja dałem kilka dych i parę minut po zapaleniu już czuć że leci coraz

> cieplejsze powietrze

zrobiłem dziś test na 60km i jestem zadowolony smile.gif

mogłem po 5 km jechać w krótkim rękawku smile.gif

ale ze względu na niekompletną blacharę w unie powyżej prędkości 100km/h podmuch powietrza z zewnątrz dostającego się przez liczne dziury jak podejrzewam, skutecznie ochładza mi środowisko wewnątrz smile.gif

ale jestem zadowolony tyle że zaworek jak dziś sprawdziłem nie ma obecnie możliwości zamknięcia smile.gif ale na razie nie przeszkadza a w lato i tak trzeba szyby uchylać więc krótko mówiąc mam na to wy...znaczy się leję na to smile.gif

Napisano

Rozlecial sie zawor w srodku. Linka moze chodzi ale plastik, ktorym krecisz mogl sie odlamac od takiego kawalka plastiku z dziurkai zawor jest zamkniety.

Napisano
  • Autor

> Rozlecial sie zawor w srodku. Linka moze chodzi ale plastik, ktorym krecisz mogl sie odlamac od

> takiego kawalka plastiku z dziurkai zawor jest zamkniety.

czytaj uważnie

zawór jest cały czas otwarty grinser006.gif

jak sobie z tym poradzić to już wiem grinser006.gif