Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

COS MI SPAPRALI PRZY ROZRZADZIE

Featured Replies

Napisano

DALEM SAMOCHOD DO WYMIANY ROZRZADU, MIELI WYMIENIC TO CO JEST ZUZYTE, okazalo sie ze rolki sa zdrowe i wymienili tylko pasek rozrzadu i pasek balansowy. Wyjechalem z warsztatu, najpierw obroty zaczelu falowac ,samochod gasnie i cala buda trzesie:(

samochod znowu u mechaniora!!

jak myslicie to chyba kwestia zlego ustawienia rozrzadu??

Napisano

po pierwsze:

rozrząd wyminia się w komplecie nawet jak rolki wydają się zdrowe...

po drugie: wydaje mi się że skopsali zgranie rozrządu z wałkiem balansującym, prawdopodobnie źle ustawili wałek podczas wymiany co jest łatwe do zrobienia bo jest on raczej słabo oznaczony...

Napisano
  • Autor

jesli chodzi o punkt pierwszy jest to zdanie mechanika ktory chcial wyciagnac kase czy ??

mi dwoch zaufanych bezstronnych mechanikow powiedzialo ze lepiej zostawic rozrzad ktory po 90 tys napewno nie uszkodzil gumowy pasek niz wymieniac na jakie podrobki a orginaly do mojego autka to koszt ponad 1000 zl

Napisano

> jesli chodzi o punkt pierwszy jest to zdanie mechanika ktory chcial

> wyciagnac kase czy ??

> mi dwoch zaufanych bezstronnych mechanikow powiedzialo ze lepiej

> zostawic rozrzad ktory po 90 tys napewno nie uszkodzil gumowy

> pasek niz wymieniac na jakie podrobki a orginaly do mojego autka

> to koszt ponad 1000 zl

na twoim miejscu zmieniłbym tych "zaufanych" mechaników, jeżeli auto ma przejechane 90tyś. a on ci mówi że zmienimy tylko pasek to sorry ale co to za oszczędność skoro za chwilę rozleci ci się rolka...???

stary rozrząd chodzi od nowości a po założeniu nowego paska na stare rolki i jego napięciu rolki bardzo szybko padają... tego ci nie powiedział?

pozatym ten 1,000zł to faktycznie może w serwisie tyle kosztować ale trzeba poszukać i nikt ci nie każe kupować najtańszych rolek tylko dobre np. zestaw rozrządu kpl. firmy SKF albo poszukać oryginałów ale nie w serwisie, np. ja kupiłem tydzień temu oryginalny rozrząd do kangura za 270zł a w serwisie kosztuje 620-650 zł...

Napisano

> jesli chodzi o punkt pierwszy jest to zdanie mechanika ktory chcial

> wyciagnac kase czy ??

Oby twoi nie wyciągnęli więcej kasy... np. przy wymianie popychaczy itd..

> mi dwoch zaufanych bezstronnych mechanikow powiedzialo ze lepiej

> zostawic rozrzad ktory po 90 tys napewno nie uszkodzil gumowy

> pasek niz wymieniac na jakie podrobki a orginaly do mojego autka

> to koszt ponad 1000 zl

A powiedzieli kiedy wymienić rolki? Bo przy wymianie rolek i tak po raz kolejny będziesz musiał wymienić pasek, bo raz ściągniętego i używanego nie zakłada się ponownie. Czyli zrobisz to i tak dwa razy.

A co do "podróbek". Kto Twoim zdaniem robił oryginaly do Daewoo, bo np. SKF jest chyba największym na swiecie producentem łożysk i m.in rolek, napinaczy itd. Kto ci każe kupować z ASO za 1000zł, przecież kapusta na pudełku nie gwarantuje lepszego działania niż to co wyjedzie od producenta, który dał koreańczykom swój produkt w ich pudełkach.

Pewnie, że sa i wyjątki. Czasem u fiata bardziej opłacało się kupić w ASO niż gdzie indziej, czasem równica była 10-20zł.

Napisano
  • Autor

samochod ma przejechane 180 a rozrzad byl wymieniany przy 95 tys km.

sam napinacz do mojego MITSUBISHI kosztuje 500 zl. nie chodzi tu moze glownie o kase ale nie chce wyrzucac kasy w bloto jesli dziala.

Moze macie racje a moze racje ma np moj wujek ktory rozrzad wymienial w toyocie przy przebiegu 250 tys po przjechaniu 150 tys i nie majac informacji od poprzedniego wlascicial czy byl wymieniany

Napisano

> Moze macie racje a moze racje ma np moj wujek ktory rozrzad wymienial

> w toyocie przy przebiegu 250 tys po przjechaniu 150 tys i nie

> majac informacji od poprzedniego wlascicial czy byl wymieniany

Zależy w jakiej - niektóre są bezkolizyjne ;-D

Napisano

> DALEM SAMOCHOD DO WYMIANY ROZRZADU, MIELI WYMIENIC TO CO JEST ZUZYTE,

wymien mechnika

> okazalo sie ze rolki sa zdrowe i wymienili tylko pasek rozrzadu

> i pasek balansowy. Wyjechalem z warsztatu, najpierw obroty

no ... z 20kkm przejezdzisz ... moze zlosnik.gif

> zaczelu falowac ,samochod gasnie i cala buda trzesie:(

> samochod znowu u mechaniora!!

> jak myslicie to chyba kwestia zlego ustawienia rozrzadu??

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

powiedz temu swojemu szanownemu mechanikowi, ze walek balansowy robi dwa obroty na jeden obrot wału zlosnik.gif I skladajac na znaki tylko w jednym polozeniu jest dobrze zlosnik.gif A co sie dzieje jak jest zle - tego wlasnie doswiadczasz clown.gif Zeby to dobrze poskladac - niech laskawie odkreci srube w bloku silnika i wsadzic tam ten tego ... no ... palec zlosnik.gif (zartuje - wkretak) - jak wejdzie - znaczy walek jest dobrze ustawiony, jak nie wejdzie - obrocic kolo pasowe o 360 stopni (caly czas mowa o walku balansowym).

Acha - koles sie ucieszy - cala robota od nowa zlosnik.gif Acha - pasek glowny masz juz na szrot - ten silnik nie lubi ponownego zakladania. Najlepiej oszczedzaj juz na nowe rolki i pasek , napinacz od biedy zostaw (trzeba go sprawdzic !!! - opis jest w serwisowce mitsu) . Mozesz ewentualnie przejechac jeszcze 10-15kkm (na tym pasku, ktory bedzie teraz sciagany), ale wiecej nie polecam hehe.gif

Napisano

> Zależy w jakiej - niektóre są bezkolizyjne ;-D

mitsu z tego topic'u raczej nie jest zlosnik.gif przy strzale z paska potrafi nawet wałki rozrzadu polamac zlosnik.gif

Napisano

> samochod ma przejechane 180 a rozrzad byl wymieniany przy 95 tys km.

> sam napinacz do mojego MITSUBISHI kosztuje 500 zl. nie chodzi tu moze

Taki z napisem HMC, a nie MMC kosztuje 300. Wychodza z tej samej fabryki. Nie wiem jak MMC, ale HMC konczy zywot tak wlasnie w okolicy 200kkm. Objaw - szuranie pod pokrywa rozrzadu oznaczajace tarcie paska o obudowe.

Napisano

> Moze macie racje a moze racje ma np moj wujek ktory rozrzad wymienial

> w toyocie przy przebiegu 250 tys po przjechaniu 150 tys i nie

> majac informacji od poprzedniego wlascicial czy byl wymieniany

i wszystko jasne

Napisano

Quote:

Moze macie racje a moze racje ma np moj wujek ktory rozrzad wymienial w toyocie przy przebiegu 250 tys po przjechaniu 150 tys i nie majac informacji od poprzedniego wlascicial czy byl wymieniany

to zależy od konstrukcji silnika a nie od marki auta i np. w niektórych toyotach wymienia się co 100tyś, w niektórych autach są rozrządy bezkolizyjne itd...

Napisano
  • Autor

zrobil wszystko chodzi ok a na robote dal gwarancje pelnej odpowiedzialnosci ze nic z rozrzadem sie nie stanie przez najblizsze 40 tys km i wtedy mam przyjechac a on wszystko sprawdzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.