Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tykanie w silniku

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów i proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny dziwnego zachowania samochodu.

Dzisiaj rano samochód odmówił posłuszeństwa nie zapalił. Po podłączeniu kabli i długim kręceniu rozrusznikiem w końcu zapalił. Przy otwartej masce w okolicach sondy w kolektorze wydechowym słychać było tykanie(regularne jak zegarek) po chwili tykanie ustało. Cały dzień auto jeździło bez zarzutu. Wieczorem wymieniłem świece i doładowałem akumulator. Po założeniu klemy odpaliłem. Znowu tykanie po ok. 1 minucie tykanie zmieniło się na terkot (trrrrrrrr) yikes.gif. Wyłączyłem zapłon, zapaliłem ponownie i jak ręką odjął silnik chodzi równo. Gasiłem i zapałem jeszcze kilka razy, przełączył się na gaz i wszystko ok. Gdzie szukać przyczyny tykania (czy to może luzy zaworowe???) Przebieg 62000 km. Zobaczymy jutro rano czy zapali. Czekając na podpowiedzi pozdrawiam

Napisano

Może ten temat Ci coś wyjaśni: jakiś tekst. Ogólnie lekkie cykanie zaraz po uruchomieniu, to jest normalne w GP, zwłaszcza przy minusowych temperaturach.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź. Cykanie pojawiło się dopiero dzisiaj.U mnie to nie warkot ani pisk. Cyka dokładnie jak w zegarku co sekundę, miarowo. Może to zawory?? Tylko zastanawia mnie jedno dlaczego z miarowego cykania po chwili zrobił się terkot. Po ponownym odpaleniu ustało. Alternator wymieniałem jakieś 2 miesiące temu.

Napisano
wypadalo by odpowiedziec na pytanie czy czestotliwosc tykania zmieniala sie wraz ze zmiana obrotow silnika...
Napisano
  • Autor

> wypadalo by odpowiedziec na pytanie czy czestotliwosc tykania zmieniala sie wraz ze zmiana obrotow

> silnika...

Cykanie nie zmienia się wraz z obrotami silnika. Podejrzewam, że prawdopodobnie jest to wtryskiwacz gazu ponieważ umieszczony jest pod filtrem powietrza a stamtąd dochodzi to cykanie.