Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Górne mocowanie amortyzatorów przednich !

Featured Replies

Napisano

Nadeszła chwila remontu zawiechy, Punkiem sie już prawie nie dało jeździć. Oryginalne amorki MM zupełnie wyzionęły ducha.

Wymienione zostały owe amortyzatory tylne oraz przednie na olejowe firmy Monroe wraz z górnymi mocowaniami i przy okazji wahacze prawy i lewy.

I teraz powiedzcie mi jak poprawnie zamontować te górne mocowania amortyzatorów przednich gdyż mechanik zamontował je symetrycznie czyli tak samo z jednej i drugiej strony a ja pamiętam że od strony pasażera to mocowanie górne było obrócone o 180 stopni względem drugiego.

Co więcej na tych plastykowych kopułkach które się nakłada później na te górne mocowania są symbole (takie kropki) które po założeniu powinny być skierowane w kierunku jazdy do przodu dla wersji bez wspomagania bądź do tyłu dla wersji z wspomaganiem.

Mój Pustek nie posiada wspomagania, po założeniu tych kopułek: to prawa (od strony kierowcy) wskazuje poprawne założenie (kropka w kierunku jazdy do przodu) natomiast lewa wskazuje kierunek przeciwny.

Według mnie należy lewe górne mocowanie odwrócić o 180 stopni!

A mechanik twierdzi że tak powinno być natomiast ASO twierdzi że to nie ma znaczenia. screwy.gif

Co o tym sądzicie ? jak jest u Was to zmontowane ?

Dolożyłem rysunek do tej wiadomości

Napisano

> Co o tym sądzicie ? jak jest u Was to zmontowane ?

Obydwie poduszki były zamontowane u mnie jednakowo w tę samą stronę (brak wspomagania). Założyłem więc przedwczoraj też obie strony jednakowo. Jazda próbna ok. Dziś rano robiłem geometrię i też jest wszystko w porządku.

Napisano
  • Autor

> Obydwie poduszki były zamontowane u mnie jednakowo w tę samą stronę

> (brak wspomagania). Założyłem więc przedwczoraj też obie strony

> jednakowo. Jazda próbna ok. Dziś rano robiłem geometrię i też

> jest wszystko w porządku.

W sumie nie czepiał bym się sprawy ale dziwnie głośno zachowuje się mi to zawieszenie, teraz jak jest zimno na nowych amorach cały czas coś stuka tak jakby dobijało coś do czegoś i to z obydwu stron icon_eek.gif. Jest twarde auto ale coś ciągle tłucze ! A u Ciebie cisza po wymiane ?

Napisano

> W sumie nie czepiał bym się sprawy ale dziwnie głośno zachowuje się

> mi to zawieszenie, teraz jak jest zimno na nowych amorach cały

> czas coś stuka tak jakby dobijało coś do czegoś i to z obydwu

> stron . Jest twarde auto ale coś ciągle tłucze ! A u Ciebie

> cisza po wymiane ?

Sam wymieniałem więc może nie wiedziałem dokładnie co i jak. Fakt po założeniu z jednej strony i u nie tłukło, ale pomogło ściągnięcie tej plastikowej osłony i dokładniejsze ściągnięcie amortyzatora bo był za lużny na poduszce. Niby był dobrze skręcony ale po obciążeniu na samochodzie okazało się że jest za lużno i właśnie tłukło.

Napisano

Montaż górnych mocowań amortyzatorów przednich w Punto I

276380355-gorne_moc.gif

Oba górne mocowania amortyzatorów mają być bezwzględnie zamontowane w tę samą stronę , wtedy mają jednakowy kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ...

C- Kierunek przodu auta

D- Znak na obudowie (kopułce) górnego mocowania

A - Auto bez wspomagania kierownicy

B - Auto ze wspomaganiem kierownicy

post-9407-14352468068026_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Oba mocowania mają być bezwzględnie w tę samą stronę , wtedy mają

> jednakowy kąt wyprzedzenia zwrotnicy ...

> C- Kierunek przodu auta

> D- znak na obudowie górnego mocowania

> A - auto bez wspomagania

> B - auto ze wspomaganiem ...

> IMO ASO to wszystko zawsze pasi

Czy u ciebie Joe same górne mocowania są obrócone o 180 stopni względem siebie ? Gdyż te znaki na nakładkach plasykowych tego by wymagały. U mnie te nakładki obie są różne właśnie o 180 stopni obrócone. (ta od strony pasażera jest z białobiebieską nalepką a od strony kierowcy z białoróżową). A jak u Ciebie Joe ?

Napisano
  • Autor

> Oba mocowania mają być bezwzględnie w tę samą stronę , wtedy mają

> jednakowy kąt wyprzedzenia zwrotnicy ...

> C- Kierunek przodu auta

> D- znak na obudowie górnego mocowania

> A - auto bez wspomagania

> B - auto ze wspomaganiem ...

> IMO ASO to wszystko zawsze pasi

W zasadie można by to podsumować że znak na kopułce powinien być z tyłu (za osią amorka) a sam amorek bardziej z przodu! czy tak ? Tylko dziwi mnie że mam dwie różne kopułki ?

Napisano

> W zasadie można by to podsumować że znak na kopułce powinien być z

> tyłu (za osią amorka) a sam amorek bardziej z przodu! czy tak ?

> Tylko dziwi mnie że mam dwie różne kopułki ?

Ciężko mi powiedzieć jak mam , bo mam teraz PII , ale tak jak powiedziałeś oba znaki na kopułkach w aucie bez wspomagania mają być skierowane do tyłu auta ... być może kopułki były lewe i prawe nie pamiętam crazy.gif

Napisano
Jak je zdejmiesz to w aucie bez wspomagania trzy otwory w gumie masz mieć skierowane do tyłu auta ok.gif
Napisano
  • Autor

> Jak je zdejmiesz to w aucie bez wspomagania trzy otwory w gumie masz

> mieć skierowane do tyłu auta

widać mam je założone odwrotnie, trza jechać do mechaniora

Napisano

> widać mam je założone odwrotnie, trza jechać do mechaniora

Jeżeli oba mocowania masz w tę samą stronę to sobie odpuść , zdejmij te cholerne kopułki i napisz czy mocowania masz w tę samą stronę , bo mam mętlik w głowie , najlepiej zrób fotkę i wstaw to zobaczymy ok.gif

image060.jpg

Tu jest fota bez wspomagania znakiem do tyłu , z drugiej strony tak samo powinno być ok.gif

Napisano

> aby zobrazować sytuację podaje rysunek

Jak wklejasz rysunek to wywal spacje w nazwie pliku to może go zobaczymy , bo na razie nie można go odczytać z serwera nono.gif

Napisano
  • Autor

wlkejam go po raz trzeci , nie wiem dlaczego nie wyświetla, nie ma w nazwie spacji a plik waży 93 kb

post-26281-14352468105846_thumb.jpg

Napisano

> wlkejam go po raz trzeci , nie wiem dlaczego nie wyświetla, nie ma w

> nazwie spacji a plik waży 93 kb

Teraz widać obrazek! zlosnik.gif Nie biorąc pod uwagę kopułek zlosnik.gif , teraz masz założone górne mocowania dobrze , ale dla wersji ze wspomaganiem , ja bym to zostawił ok.gif grunt , że oba są w jednakową stronę ok.gif... (chyba , że książka się myli w kwestii ze wspomaganiem lub bez , nie mogę tego sprawdzić bo PI sprzedałem zlosnik.gif) poczekajmy na userów PI może któryś rozstrzygmie to ostatecznie zlosnik2.gif

Co do kopułek to może masz od Kraza bo oryginalne nie mają żadnej kropki tylko przetłoczenie na rancie kopułki zlosnik.gif

Po za tym "kropka wskazująca przód auta" to ona wskazuje kierunek zamocowania górnego mocowania , a nie przód auta zlosnik.gif przód auta znajduje się z przodu to znaczy tam gdzie auto pojedzie jak wrzucisz 1 bieg i puścisz sprzęgło zlosnik.gif

276381070-1.JPG

Napisano
  • Autor

> Teraz widać obrazek! Nie biorąc pod uwagę kopułek , teraz masz

> założone górne mocowania dobrze , ale dla wersji ze wspomaganiem

> , ja bym to zostawił grunt , że oba są w jednakową stronę ...

> (chyba , że książka się myli w kwestii ze wspomaganiem lub bez ,

> nie mogę tego sprawdzić bo PI sprzedałem ) poczekajmy na userów

> PI może któryś rozstrzygmie to ostatecznie

> Co do kopułek to może masz od Kraza bo oryginalne nie mają żadnej

> kropki tylko przetłoczenie na rancie kopułki

> Po za tym "kropka wskazująca przód auta" to ona wskazuje kierunek

> zamocowania górnego mocowania , a nie przód auta przód auta

> znajduje się z przodu to znaczy tam gdzie auto pojedzie jak

> wrzucisz 1 bieg i puścisz sprzęgło

jest dokładnie tak jak mówisz Joe mam założone jak dla wersji z wspomaganiem i te wycięcia na kopółkach są oba z przodu (porzed osią amorka).

Dzięki za konstruktywne rady, pojade do mechanika aby mi to przemienił, byc może dlatego mi tak coś dziwnie tłucze, pisłem o tym wyżej.

Kto jak kto ale autokącikowicze na samochodach się znają.

Dam znać czy ustąpiły dziwne stuki po przemianie mocowań. 20.GIF

Napisano

pojade do mechanika aby mi to

> przemienił,

Raczej to nic nie da ok.gif jeżeli wymieniłeś amorki i górne mocowania to albo pod wpływem twardych amorków odezwały się luzy w wahaczach , mocowaniach stabilizatora (jeżeli go masz) , końcówkach drążków itp. ...

Kiedyś też założyłem Monroe Sensatrack do PI i po wymianie lewa strona stukała ... wymieniłem wszystko górne mocowanie , wahacz , końcówkę drążka , dalej stukało , bo okazało się , że to nowy Monroe stuka blush.gif

wywalczyłem wymianę na gwarancji i stuki ustąpiły ....

na dwa miesiące zlosnik.gif, bo potem zaczęły stukać oba angryfire.gif

Od tego czasu NIGDY WIĘCEJ MONROE no.gif może w Reflex coś poprawili zlosnik.gif

Napisano

> Od tego czasu NIGDY WIĘCEJ MONROE może w Reflex coś poprawili

Nic nie poprawili. U mnie poprzednik wymieniał amorki na Reflexy właśnie i wytrzymały 20 kkm i półtora roku sick.gif

Napisano
  • Autor

> Nic nie poprawili. U mnie poprzednik wymieniał amorki na Reflexy

> właśnie i wytrzymały 20 kkm i półtora roku

No to ście minie pocieszyli shocked.gif

Napisano

Mam takie pytanie czy na tych poduszkach co są takie podkładki takie pół koliste czy one maja przylegać do poduszki chodzi mi o te podkładki co znajdują sie pod maską przy omocowaniu górnym amortyzatora ?

Napisano

> Mam takie pytanie czy na tych poduszkach co są takie podkładki takie

> pół koliste czy one maja przylegać do poduszki chodzi mi o te

> podkładki co znajdują sie pod maską przy omocowaniu górnym

> amortyzatora ?

Trzpień amortyzatora wchodzi w poduszkę, potem jakaś krótka tulejka, na to wszystko duża metalowa podkładka i to wszystko skręcone nakrętką na trzpieniu.

Napisano

> Trzpień amortyzatora wchodzi w poduszkę, potem jakaś krótka tulejka,

> na to wszystko duża metalowa podkładka i to wszystko skręcone

> nakrętką na trzpieniu.

rozumie tylko czy ta duza podkładka ma sie stykać z poduszką gumową czy nie ?

Napisano

> rozumie tylko czy ta duza podkładka ma sie stykać z poduszką gumową

> czy nie ?

U mnie ta metalowa duża podkładka opiera się na tej krótkiej tulei leżącej na łożusku poduszki ale nie przylega (nie ma kontaktu) z gumą poduszki.

• 1 rok później...
Napisano

> Jak je zdejmiesz to w aucie bez wspomagania trzy otwory w gumie masz

> mieć skierowane do tyłu auta

jesteś tego pewien? wynika że mam odwrotnie sick.gif

Adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaś zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.