Skocz do zawartości

Gotuj z AK -Karkówka pieczona z ziemniakami


marew

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

karkówka w plastrach

ziemniaki - około 0.5 kg

olej

przyprawy: pieprz, sól

przyprawa gros

zioła do ziemniaków

czerwona papryka słodka

2 duże ząbki czosnku

masło - 3-4 łyżki

2cebule

Mięsa potrzeba tyle, żeby pokryć jedną warstwą naczynia żaroodpornego.

Mięso lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, , papryką, przyprawą gyros i majerankiem. Odstawić.

Ziemniaki obrane pokrój w półplasterki o grubości ok. 0.5 cm.

Do wysmarowanego naczynia olejem włożyć ziemniaki, posolić wymieszać, posypać ziołami.

Mięso lekko posmaruj olejem i połóż na ziemniaki. Na wierzch połóż krązki cebuli,

Piecz 40 min. w zamkniętym naczyniu.

Rozpuść masło na patelni, dodaj wyciśnięty czosnek i smaż chwilę.

Po 40 min. pieczenia mięsa polewam całość masłem z czosnkiem.

Piecz jeszcze 15-20 min bez przykrycia.Można podawać z sosem lub surówką .

Temperatura 180 stopni z termoobiegiem lub bez

Mój ulubiony przepis na karkówkę, nie licząc takiej z grila

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.