Alanka Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Bierzemy garnek i do garnka dajemy: -prawie dwie szklanki cukru -42 dag mąki - 1,5 łyżeczki sody - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 18 dag kakao - 250 ml mleka (+ 2 łyżki octu winnego) - 125 ml oleju - łyżeczkę soli - 2 jajka - filiżankę gorącej kawy rozpuszczalnej (3 łyżeczki kawy zalać wodą ) -orzechy, migdały rodzynki- co kto lubi Wszystko razem wymieszać, przełożyć do foremki keksowej (oczywiście troszkę ją natłuścić i posypać np bułką tartą) i piec w 180* przez około godzinę. Można wykałaczką (patyczkiem) sprawdzić czy ciasto jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Może się mylę, ale moim zdaniem niewiele osób spróbuje potwórzyć te przepisy bez jakichkolwiek zdjęć od autorki. ps. A nie robisz nic zdrowego, tylko niemal same tłuste albo mączne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRUSH Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ale się czepiasz, przecież te niezdrowe i tłuste rzeczy są najsmaczniejsze. A może sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 > Ale się czepiasz, przecież te niezdrowe i tłuste rzeczy są najsmaczniejsze. A może sie myle? Są smaczne, ale właśnie fotek brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 > Może się mylę, ale moim zdaniem niewiele osób spróbuje potwórzyć te przepisy bez jakichkolwiek > zdjęć od autorki. Bo ja najczęściej sobie przypominam o przepisach ze swojego zeszytu i je w wolnej chwili przepisuję. Poprawię się > ps. A nie robisz nic zdrowego, tylko niemal same tłuste albo mączne rzeczy? Robię Tylko rzadziej je zapisuję do zeszytu, bo robię je w danej chwili z czegoś co jest. Np dziś sałatkę z sałatą, cebulą, rzodkiewką i jogurtem greckim zrobiłam Muszę znaleźć przepis na domowego Kubusia, bo gdzieś go na luźnej kartce włożyłam między przepisy i nie mogę go znaleźć, a za chwilę "sezon owocowy" się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 > Są smaczne, ale właśnie fotek brak. Poprawię się W sobotę będę robić placek "śmietnik" to zrobię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Poprawię się > W sobotę będę robić placek "śmietnik" to zrobię zdjęcia Wrzucaj wrzucaj, bardziej wiarygodne potem takie przepisy są, bo widać efekt, a z samej "mąki, masła dwóch jajek" to różne rzeczy mogą wyjść Ja właśnie zrobiłem tartę z truskawkami, om nom nom nom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRUSH Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > W sobotę będę robić placek "śmietnik" to zrobię zdjęcia Nie brzmi to zachęcająco , może zdradzisz sekret co to ten śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Nie brzmi to zachęcająco , może zdradzisz sekret co to ten śmietnik O tu jest przepis Dzisiaj kupiłam mleko i herbatniki - jutro robię Dziś nie mam po prostu sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Wrzucaj wrzucaj, bardziej wiarygodne potem takie przepisy są, bo widać efekt, a z samej "mąki, > masła dwóch jajek" to różne rzeczy mogą wyjść Piterek robił "Placek sypany" - konsultował się w trakcie ze mną telefonicznie. Ponoć jego była zachwycona > Ja właśnie zrobiłem tartę z truskawkami, om nom nom nom Wygląda smacznie Można prosić o przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Wygląda smacznie Można prosić o przepis? Moje pierwsze podejście do tarty ever, zrobiłem wariację z tych dwóch przepisów: http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-migdalowa-z-truskawkami z przewagą tego pierwszego, tzn. z drugiego wziąłem tylko orzechy do kruchego ciasta i listki mięty na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Moje pierwsze podejście do tarty ever, zrobiłem wariację z tych dwóch przepisów: > http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html > http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-migdalowa-z-truskawkami > z przewagą tego pierwszego, tzn. z drugiego wziąłem tylko orzechy do kruchego ciasta i listki > mięty na górę. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10pio Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 > Piterek robił "Placek sypany" - konsultował się w trakcie ze mną telefonicznie. > Ponoć jego była zachwycona > Wygląda smacznie Można prosić o przepis? Zgadza się, robiłem, robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Babcia na prośbę wnuczek kiedyś zważyła ile czego daje do chleba i podyktowała nam 1 litr letniej wody, 5 dag drożdży zakwas (abo troszkę surowego ciasta) 75 dag mąki żytniej pytlowej Zrobić zaczyn i zostawic do wyrośnięcia. Jak opadnie do poprzedniego poziomu dodać sól i około 1,5 kg mąki pszennej (też pytlowej). Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i znów zostawić do wyrośnięcia. Posmarować wodą lub jajkiem i piec w temperaturze 200-220 stopni przez jedną godzinę. Jak się zrumieni można zmniejszyc do 180 stopni. Zostawić surowe ciasto (troszkę) do następnego pieczenia. Cieplutka piętka chleba z domowym masłem i odrobiną soli + kubek mleka i jestem w raju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golec20 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 > Jak opadnie do poprzedniego poziomu dodać sól i około 1,5 mąki pszennej (też pytlowej). To jeszcze mi powiedz to "1,5" to czego? Szklanki? łyżki? Dag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 > To jeszcze mi powiedz to "1,5" to czego? Szklanki? łyżki? Dag? Kilograma Sorry, na szybko pisałam Ci to w innym wątku. Już poprawiam w przepisie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Na życzenie Lucynki Składniki: -Kapusta (około 1 -1,5 kg) -sól, -pieprz, -2 łyżki Magi, -2 łyżki soku z cytryny -1-2 goździki, albo szczypta mielonych goździków (ja daję całe do gotowania, ale możesz doprawić już po) -2 łyżki smalcu -szklanka soku z jabłek (ja wyciskam z kwaśnych) Na smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, dolać soku z jabłek i magę (dodatkowo możesz odrobinę soli dodać) i goździki dac teraz (lub później). Przykryć i pół godziny na małym ogniu dusić. Raz na jakiś czas zamieszać. Jak kapusta będzie taka jeszcze nie miękka, ale już prawie dodaj sok z cytryny i dopraw pieprzem i solą (+ szczypta mielonych goździków). Jeśli lubisz moża dodać ząbek czosnku, albo rodzynki - kwestia smaku. Z braku laku, czyli nie było Magi dodałam kilka liści lubczyku. Też było ok. U nas najszybciej jednak uciekała ta wersja, którą podałam. Babcina wersja z czerwonej kapusty to odgotowanie jej w osolonej wodzie (potem przecedzić, ostudzić), do ostudzonej dodać posiekaną cebulę, śmietanę, pieprz, sól, starte kwaśne jabłko. Podaje się to czasami do obiadu. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Kiedyś podawałam ten przepis Mary, znalazłam go w zeszycie i przepisałam 1 kg schabu 1/2 szkl cukru 1 szkl soli 5-6 ząbków czosnku majeranek, papryka słodka, pieprz i ziola jakie chcesz Schab oczyść ze wszystkiego, zasyp cukrem, zostaw na 24h. Potem odlej wodę, umyj, zasyp solą zostaw na 48h. I też odlej wodę umyj, wysusz natrzyj ziołami i zostaw/powieś w rajstopie (podkolanówce) w suchym przewiewnym miejscu na tydzień. Ponoć po 5 dniach jest ok, ale po tygodniu jest rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Wigilijny, bo szybki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki gałki 2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki kakao (z wiatrakiem) 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wszytko razem zmiksować (około 5-7 minut) Piec 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Dla Twinsa. 35 dag mąki 10 dag drożdży (według mamy to za dużo i ona daje 5 dag) 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 0,5 szklanki miodu 1/4 szklanki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 łyżki (płaskie) przyprawy do piernika (wersja domowa) lub opakowanie kupionej przyprawy do piernika 7 jajek 2 łyżeczki sody 1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i łyżkę cukru. 2. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać miód, mąkę, olej, kakao, sodę i przyprawę 3. Ubić białka. 4. Do ciasta/masy dodać drożdże i białko. 5. Piec 50-60 minut w temp około 180 stopni (wkładać do zimnego piekarnika!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 - 5 jaj na twardo -3 jabłka -15 dag żółtego sera -puszka kukurydzy -albo świeży chrzan albo słoiczek chrzanu -trochę majonezu -sól i pieprsz Jaja, jabłka i ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać kukurydzę odsączoną,dodać chrzan, majonez i doprawić do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.