Skocz do zawartości

Z Alankowej kuchni


Alanka

Rekomendowane odpowiedzi

Bierzemy garnek i do garnka dajemy:

-prawie dwie szklanki cukru

-42 dag mąki

- 1,5 łyżeczki sody

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 18 dag kakao

- 250 ml mleka (+ 2 łyżki octu winnego)

- 125 ml oleju

- łyżeczkę soli

- 2 jajka

- filiżankę gorącej kawy rozpuszczalnej (3 łyżeczki kawy zalać wodą ok.gif )

-orzechy, migdały rodzynki- co kto lubi smile.gif

Wszystko razem wymieszać, przełożyć do foremki keksowej (oczywiście troszkę ją natłuścić i posypać np bułką tartą) i piec w 180* przez około godzinę.

Można wykałaczką (patyczkiem) sprawdzić czy ciasto jest już ok smile.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Może się mylę, ale moim zdaniem niewiele osób spróbuje potwórzyć te przepisy bez jakichkolwiek

> zdjęć od autorki.

Bo ja najczęściej sobie przypominam o przepisach ze swojego zeszytu i je w wolnej chwili przepisuję.

Poprawię się smile.gif

> ps. A nie robisz nic zdrowego, tylko niemal same tłuste albo mączne rzeczy?

Robię smile.gif

Tylko rzadziej je zapisuję do zeszytu, bo robię je w danej chwili z czegoś co jest.

Np dziś sałatkę z sałatą, cebulą, rzodkiewką i jogurtem greckim zrobiłam smile.gif

Muszę znaleźć przepis na domowego Kubusia, bo gdzieś go na luźnej kartce włożyłam między przepisy i nie mogę go znaleźć, a za chwilę "sezon owocowy" się zacznie wink.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Poprawię się

> W sobotę będę robić placek "śmietnik" to zrobię zdjęcia

Wrzucaj wrzucaj, bardziej wiarygodne potem takie przepisy są, bo widać efekt, a z samej "mąki, masła dwóch jajek" to różne rzeczy mogą wyjść zlosnik.gif

Ja właśnie zrobiłem tartę z truskawkami, om nom nom nom zlosnik.gif

286953554-tartaztruskawkami.jpg

post-56930-14352520553689_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Wrzucaj wrzucaj, bardziej wiarygodne potem takie przepisy są, bo widać efekt, a z samej "mąki,

> masła dwóch jajek" to różne rzeczy mogą wyjść

Piterek robił "Placek sypany" - konsultował się w trakcie ze mną telefonicznie.

Ponoć jego serce.gif była zachwycona zlosnik.gif

> Ja właśnie zrobiłem tartę z truskawkami, om nom nom nom

Wygląda smacznie zlosnik.gif Można prosić o przepis?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Wygląda smacznie Można prosić o przepis?

Moje pierwsze podejście do tarty ever, zrobiłem wariację z tych dwóch przepisów:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html

http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-migdalowa-z-truskawkami

z przewagą tego pierwszego, tzn. z drugiego wziąłem tylko orzechy do kruchego ciasta i listki mięty na górę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Moje pierwsze podejście do tarty ever, zrobiłem wariację z tych dwóch przepisów:

> http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html

> http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-migdalowa-z-truskawkami

> z przewagą tego pierwszego, tzn. z drugiego wziąłem tylko orzechy do kruchego ciasta i listki

> mięty na górę.

Dzięki wielkie smile.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...

Babcia na prośbę wnuczek kiedyś zważyła ile czego daje do chleba i podyktowała nam

1 litr letniej wody,

5 dag drożdży

zakwas (abo troszkę surowego ciasta)

75 dag mąki żytniej pytlowej

Zrobić zaczyn i zostawic do wyrośnięcia.

Jak opadnie do poprzedniego poziomu dodać sól i około 1,5 kg mąki pszennej (też pytlowej).

Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

Wyłożyć na blachy i znów zostawić do wyrośnięcia.

Posmarować wodą lub jajkiem i piec w temperaturze 200-220 stopni przez jedną godzinę. Jak się zrumieni można zmniejszyc do 180 stopni.

Zostawić surowe ciasto (troszkę) do następnego pieczenia.

Cieplutka piętka chleba z domowym masłem i odrobiną soli + kubek mleka food.gif i jestem w raju 893goodvibes.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na życzenie Lucynki wink.gif

Składniki:

-Kapusta (około 1 -1,5 kg)

-sól,

-pieprz,

-2 łyżki Magi,

-2 łyżki soku z cytryny

-1-2 goździki, albo szczypta mielonych goździków (ja daję całe do gotowania, ale możesz doprawić już po)

-2 łyżki smalcu

-szklanka soku z jabłek (ja wyciskam z kwaśnych)

Na smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, dolać soku z jabłek i magę (dodatkowo możesz odrobinę soli dodać) i goździki dac teraz (lub później).

Przykryć i pół godziny na małym ogniu dusić. Raz na jakiś czas zamieszać.

Jak kapusta będzie taka jeszcze nie miękka, ale już prawie dodaj sok z cytryny i dopraw pieprzem i solą (+ szczypta mielonych goździków).

Jeśli lubisz moża dodać ząbek czosnku, albo rodzynki - kwestia smaku. Z braku laku, czyli nie było Magi dodałam kilka liści lubczyku. Też było ok.

U nas najszybciej jednak uciekała ta wersja, którą podałam.

Babcina wersja z czerwonej kapusty to odgotowanie jej w osolonej wodzie (potem przecedzić, ostudzić), do ostudzonej dodać posiekaną cebulę, śmietanę, pieprz, sól, starte kwaśne jabłko.

Podaje się to czasami do obiadu.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś podawałam ten przepis Mary, znalazłam go w zeszycie i przepisałam smile.gif

1 kg schabu

1/2 szkl cukru

1 szkl soli

5-6 ząbków czosnku

majeranek, papryka słodka, pieprz i ziola jakie chcesz

Schab oczyść ze wszystkiego, zasyp cukrem, zostaw na 24h.

Potem odlej wodę, umyj, zasyp solą zostaw na 48h.

I też odlej wodę umyj, wysusz natrzyj ziołami i zostaw/powieś w rajstopie (podkolanówce) w suchym przewiewnym miejscu na tydzień.

Ponoć po 5 dniach jest ok, ale po tygodniu jest rewelacyjne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wigilijny, bo szybki wink.gif

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

1 jajko

2 łyżki miodu

0,5 łyżeczki gałki

2 łyżeczki sody

1,5 łyżeczki kakao (z wiatrakiem)

1,5 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Wszytko razem zmiksować (około 5-7 minut)

Piec 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla Twinsa.

35 dag mąki

10 dag drożdży (według mamy to za dużo i ona daje 5 dag)

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

0,5 szklanki miodu

1/4 szklanki mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka cukru

2 łyżki (płaskie) przyprawy do piernika (wersja domowa) lub opakowanie kupionej przyprawy do piernika

7 jajek

2 łyżeczki sody

1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i łyżkę cukru.

2. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać miód, mąkę, olej, kakao, sodę i przyprawę

3. Ubić białka.

4. Do ciasta/masy dodać drożdże i białko.

5. Piec 50-60 minut w temp około 180 stopni (wkładać do zimnego piekarnika!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące później...

- 5 jaj na twardo

-3 jabłka

-15 dag żółtego sera

-puszka kukurydzy

-albo świeży chrzan albo słoiczek chrzanu

-trochę majonezu

-sól i pieprsz

Jaja, jabłka i ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać kukurydzę odsączoną,dodać chrzan, majonez i doprawić do smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.