Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydech do Evandy

Featured Replies

Napisano

Koledzy, potrzebuję środkowego tłumika (pierwszy po siatce elastycznej) do Chevroleta Evandy. niestety urwał mi się, na ten moment go zaspawałem, ale jednak nie chciałbym jeździć i wizją szorowania wydechem po trasie smile.gif

wiecie, gdzie można znaleźć takowy tłumik, bo szukam ale nic nie znalazłemm frown.gif

z góry bardzo Wam dziękuje

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Arczi, jak zwykle masz rację, z wydechem nie ma problemu. Urwał mi się pierwszy tłumik od siatki elastycznej. za 92 zł kupiłem wydech od Leganzy, wszedł jak nóż w masło smile.gif

tak cicha Eva jeszcze nie była smile.gif

Napisano

> Arczi, jak zwykle masz rację, z wydechem nie ma problemu. Urwał mi się pierwszy tłumik od siatki

> elastycznej. za 92 zł kupiłem wydech od Leganzy, wszedł jak nóż w masło

> tak cicha Eva jeszcze nie była

Czyli co rozumiem że pasuje bez przeróbek jak to możliwe?

Napisano

> Arczi, jak zwykle masz rację, z wydechem nie ma problemu. Urwał mi się pierwszy tłumik od siatki

> elastycznej. za 92 zł kupiłem wydech od Leganzy, wszedł jak nóż w masło

> tak cicha Eva jeszcze nie była

A ja w swojej Nubirze musiałem wczoraj pospawać przelotówkę na rurze kolektorowej, bo pękł spaw między tylnym denkiem a rurą. Nie przypominam sobie, żebym spawał równie dziwny materiał. Ciężko było w ogóle nadtopić to denko. Coś jakby lutować cyną aluminium. spineyes.gif

Poza tym pęknięciem element był jeszcze zdrowy, a nowy jedynie oryginał, więc i tak było to najrozsądniejsze wyjście.

No i teraz jest wreszcie zupełnie cicho.

Napisano

> Czyli co rozumiem że pasuje bez przeróbek jak to możliwe?

Co Wy tak kochacie te fabryczne śrubki z uszczeleczką, kupujesz od legi lub uniwersalny (uniwersalny troche głośniej pracuję do brak mu ogranicznika przepływu - takie blaszli) tniesz rurę, spawasz migomatem smarujesz pastą i masz spokój za małą kasę..

Napisano
  • Autor

Wszedł bez przeróbek. jedyne co trzeba było ciąć to stare zapieczone śruby. Evanda to nic innego jak leganza (z tą różnicą np. iż w przeciwieństwie do leganzy, Wanda posiada 3 tłumiki - chyba, żeby było więcej części do urwania...)

Napisano

> Wszedł bez przeróbek. jedyne co trzeba było ciąć to stare zapieczone śruby. Evanda to nic innego

> jak leganza (z tą różnicą np. iż w przeciwieństwie do leganzy, Wanda posiada 3 tłumiki -

> chyba, żeby było więcej części do urwania...)

No to bardzo dobra wiadomość ale evanda to mix leganzy i epici silnik napęd leganza no ijak się okazuje częściowo wydech natomiast cała płyta podłogowa zawieszenie jak też po części wnętrze które różni się kolorem wykończenia wzorem deski i boczków bo fotele i podsufitka łącznie z lampkami jest taka sama w Epice. Ja ostatnio dokupiłem tylne nadkola plastikowe od epici pasują prawie idealnie jedyne co trzeba zmienić to punkt mocowania zderzaka bo w Epice jest wyżej pozatym lala i wreszcie błoto i sól wszędzie nie będzie włazić grinser006.gif

Napisano

> Zaraz, zaraz cały wydech wszedł? - to chyba niemożliwe bo końcowy jest inny...

Końcowy jest na pewno większy identycznie wygląda końcowy od Epici w wersji benzyna a ten z rurą czemu nie moze pasować a trzeci tłumik pewnie jest wstawiony w miejsce kata który w leganzie był pod spodem ,jak by nie patrzył jest bardzo dobra wiadomość na przyszłość bo mozna sporo zaoszczędzić i nie kombinować 20.GIF

Napisano

> Końcowy jest na pewno większy identycznie wygląda końcowy od Epici w wersji benzyna a ten z rurą

> czemu nie moze pasować a trzeci tłumik pewnie jest wstawiony w miejsce kata który w leganzie

> był pod spodem ,jak by nie patrzył jest bardzo dobra wiadomość na przyszłość bo mozna sporo

> zaoszczędzić i nie kombinować

http://allegro.pl/chevrolet-epica-06-09r-tlumik-srodkowy-wydech-i2980317431.html

http://allegro.pl/chevrolet-epica-06-09r-tlumik-koncowy-wydech-i2980296076.html

A tu ma Pan wydech to epici zamiast dwóch z evandy jest zamontowany jeden środkowy cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

czy cały nie wiem, końcowy może jest i inny, ale np. pierwszy, który padł u mnie pasował idealnie, bez przeróbek

Napisano

> czy cały nie wiem, końcowy może jest i inny, ale np. pierwszy, który padł u mnie pasował idealnie,

> bez przeróbek

Czyli teraz tłumik z leganzy z rurą zastępuje dwa z evandy?I jest cichsza , jak to możlwe żeby jeden tłumik wyciszał lepiej niż dwa spineyes.gif

Napisano
  • Autor

cichszy nie wiem czemu jest, wydaje mi się, że on od początku był lekko draśnięty, bo w czasie kiedy mu ostro dodawałem gazu, słychać było delikatny - ale zawsze - metaliczny dźwięk. po wymianie tłumika tegoż dźwięku już nie ma smile.gif poza tym, ten tłumik to w rzeczywistości powinien być katalizatorem, z tym że na cholere Ci on, lepiej kupić tłumik "katalizatoropodobny" - właśnie taki z leganzy i w 10 minut masz temat załatwiony smile.gif

Napisano
  • Autor

a no i nie jest tak, że jeden z leganzy zastępuje 2 w evandzie. bo dalej są 3 bębny:)

Napisano

> a no i nie jest tak, że jeden z leganzy zastępuje 2 w evandzie. bo dalej są 3 bębny:)

Jakoś ciężko sie dogadać.. oslabiony.gif Czyli kupiłeś środkowy do Legi z jednej strony pasował idealnie i został przykręcony do tłumika tylnego z drugiej pasował idealnie i został połączony z tłumikiem pierwszym Evy tym, który jest zamiast katalizatora. Teraz Masz 3 tłumiki - pierwszy oryginał, drugi z rurą od legi, trzeci tylny oryginał. Czy tak bo jaśniej już nie umiem sciana.gif

Napisano
  • Autor
panic.gif są3 tłlumiki, pierwszy, który widać z tyłu samochodu, drugi-środkowy i trzeci (kolektor). urwał mi się ten trzeci, do którego dochodzi bezpośrednia rura z bloku silnika. i ten właśnie został podmieniony z leganzy. teraz każdy wie, o co kaman? smile.gif
Napisano

> są3 tłlumiki, pierwszy, który widać z tyłu samochodu, drugi-środkowy i trzeci (kolektor).

Trzeci, a właściwie pierwszy bo liczymy od silnika, to raczej katalizator. Kolektor to element do którego spaliny lecą bezpośrednio z głowicy {odlew lub "barany"}

Napisano
  • Autor

jak najbardziej chodziło mi o katalizator nie kolektor... sorki smile.gif

Napisano

> są3 tłlumiki, pierwszy, który widać z tyłu samochodu, drugi-środkowy i trzeci (kolektor). urwał

> mi się ten trzeci, do którego dochodzi bezpośrednia rura z bloku silnika. i ten właśnie został

> podmieniony z leganzy. teraz każdy wie, o co kaman?

czyli zamiast trzech tłumików mamy dwa crazy.gif

Napisano

> są3 tłlumiki, pierwszy, który widać z tyłu samochodu, drugi-środkowy i trzeci (kolektor). urwał

> mi się ten trzeci, do którego dochodzi bezpośrednia rura z bloku silnika. i ten właśnie został

> podmieniony z leganzy. teraz każdy wie, o co kaman?

Niestety nie

Leganza ma dwa tłumiki i katalizator w miejscu pierwszego tłumika Evy:

286727757-leganza.JPG

Więc jakim cudem kupiłeś pierwszy tłumik do legi skoro tam jest katalizator.., no chyba, że ktos produkuje tłumik do legi żeby wstawić zamiast katalizatora..

post-28825-14352519368697_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no więc o tym wcześniej napisałem. do legi produkuje się tłumiki katalizatoropodobne smile.gif

Napisano

> no więc o tym wcześniej napisałem. do legi produkuje się tłumiki katalizatoropodobne

Dobrze, ale Leganza nie miała katalizatora tuż za kolektorem, a ma go pewnie Evanda, więc jak ta rurka pasuje?

Napisano

> no więc o tym wcześniej napisałem. do legi produkuje się tłumiki katalizatoropodobne

NOOOOOOOOO, trzeba było odrazu napisać: Wymieniłem 1 tłumik Evy na tłumik wstawiany zamiast kataalizatora w ledze...

Napisano

> NOOOOOOOOO, trzeba było odrazu napisać: Wymieniłem 1 tłumik Evy na tłumik wstawiany zamiast

> kataalizatora w ledze...

Teraz dopiero doczytałem, ze nie szło o rurę kolektorową, tylko o tłumik za nią, a zasugerowam się chyba tym, że w Lacetti to jest jedna część.

Napisano

> Teraz dopiero doczytałem, ze nie szło o rurę kolektorową, tylko o tłumik za nią, a zasugerowam się

> chyba tym, że w Lacetti to jest jedna część.

Bo Lacetti to dobre auto jest zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Bo Lacetti to dobre auto jest

No dobre, dobre, ale tłumik na tej pierwsze rurce mi pękł. smile.gif Konkretnie spaw między tylnym denkiem, a rurą. Żeby było weselej, to spawało się to mega dziwnie, mimo że element do tej operacji wyjąłem z auta.

Oczywiście, zanim to pospawałem, to rozglądałem się za zamiennikiem pierwszej rury, ale wygląda na to, że poza serwisem nic nie da się kupić. Na całe szczęście defekt udało się, mimo wszystko, dość łatwo naprawić.

• 3 miesiące później...
Napisano

Dodam swoje pięć groszy do tematu może komuś się przyda .Udało mi się kupić za 200 zł z wysyłką tłumik końcowy i przedni z rurą od Epici po przebiegu 20 tys km można powiedzieć nówka. Podjechałem do magika od wydechów założył mi za 50 zł całość do auta i śmiga jak marzenie cisza i spokój jak nigdy .Dodam że mocowanie kołnierz od wydechu epici i od pierwszego od Evandy zostały ucięte a rury wsunięte na siebie ponieważ Epica ma większą średnice przelotu poza tym pasuje idealnie na wieszaki bez żadnych przeróbek

Napisano

> Dodam swoje pięć groszy do tematu może komuś się przyda .Udało mi się kupić za 200 zł z wysyłką

> tłumik końcowy i przedni z rurą od Epici po przebiegu 20 tys km można powiedzieć nówka.

> Podjechałem do magika od wydechów założył mi za 50 zł całość do auta i śmiga jak marzenie

> cisza i spokój jak nigdy .Dodam że mocowanie kołnierz od wydechu epici i od pierwszego od

> Evandy zostały ucięte a rury wsunięte na siebie ponieważ Epica ma większą średnice przelotu

> poza tym pasuje idealnie na wieszaki bez żadnych przeróbek

Teraz ma kolega 2 tłumiki czy 3 jak było oryginalnie w evie

Napisano

> Teraz ma kolega 2 tłumiki czy 3 jak było oryginalnie w evie

Trzy sztuki pierwszy z Evandy został .

Napisano

> Dodam swoje pięć groszy do tematu może komuś się przyda .Udało mi się kupić za 200 zł z wysyłką

> tłumik końcowy i przedni z rurą od Epici po przebiegu 20 tys km można powiedzieć nówka.

> Podjechałem do magika od wydechów założył mi za 50 zł całość do auta i śmiga jak marzenie

> cisza i spokój jak nigdy .Dodam że mocowanie kołnierz od wydechu epici i od pierwszego od

> Evandy zostały ucięte a rury wsunięte na siebie ponieważ Epica ma większą średnice przelotu

> poza tym pasuje idealnie na wieszaki bez żadnych przeróbek

A może ma kolega jakiś namiar też bym kupił za taką cenę...

Napisano

> A może ma kolega jakiś namiar też bym kupił za taką cenę...

Niestety nie pomogę trafiłem na allegro przez przypadek na goscia który miał na części rozebraną epice podobno z przebiegiem 20 tys km kupiłem u niego tylne zaciski bo jeden mi szwankował i okazało że faktycznie są jak nowe i nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności i zamówiłem też wydech choć mój jeszcze był w bardzo dobrym stanie. Wziąłem też dojazdówkę za 100 zł wysyłką funkiel nówka yikes.gif

Żeby nie być gołosłownym w załączniku zdjęcie