Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Thalia 1.4 75KM

Featured Replies

Napisano

Rozważamy z żoną zamianę Matiza na coś większego. Jedną z opcji jest Thalia z silnikiem 1.2 lub 1.4. W związku z tym mam kilka pytań:

- jak wygląda sprawa z korozją w już ok. 10-letnich pojazdach?

- zawieszenie przednie - trwałość, tylna belka - trzeba się bać? Jakie są koszty regeneracji?

- spalanie noPb95 silników 1.2 i 1.4 w typowej jeździe miejskiej,

- słabe punkty silnika i osprzętu,

- wymiana rozrządu w tych silnikach (koszty i skomplikowanie),

- problemy z elektryką, elektroniką?

- pozostałe możliwe do wystąpienia problemy na bazie Waszych doświadczeń zlosnik.gif

Przykładowy egzemplarz Wersja bieda - co ze zdjęć można z niego wywróżyć?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

w środku głośno, sama blacha...

ale ten samochód jest mega tani w utrzymaniu, no chyba jedynie tańsze może być coś ala wlaśnie Matiz...

Napisano

Żona jeździ już 5 lat (rocznik 2005, kupiona jako 3-latek, silnik 1,4 8V). Korozji na razie brak. Z usterek: maglownica (brak wspomagania, koszt 220 ze szrotu+350 robota)). Wymieniany rozrząd (samemu, w garażu), szczęki tył, klocki+tarcze przód, tłumik, ostatnio po 100kkm zawieszenie przód (łączniki, tuleje i takie tam). Spalanie 10l LPG 100% miasto, krótkie odcinki.

Ogólnie auto do miasta super, fajny bagażnik, zadziwiająco komfortowe autko (zawieszenie jest miękkie). Wzór trwałości to to nie jest, ale koszt utrzymania niewielki. Części dostępne, tanie. Z wad - cieknąca skrzynia biegów, podobno tak ma być. Naprawa droga (trzeba wyjąć i rozebrać skrzynię) i starcza na krótko.

Gdybym miał kupować - szukałbym z klimą. Jest w czym wybierać, a komfort jazdy latem czy jesienią bez porównania. Są wersje 1,4 16V, którymi przy 95KM i masie ok 1t już dość fajnie się jeździ. Silnik 1,2 16V mi się nie podoba ze względu na opóźnienie w reakcji na gaz (jest taki mały delay). Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, a podobno pali mniej.

Napisano

Mój tata taką jeździ smile.gif mamy ją od nowości 2002 rok, identyko jak z ogłoszenia smile.gif garażowana nalot 140tyś. Na chwilę obecną rdzy brak wink.gif Wymienione zostały, łożyska, 2 amory tył (bo wylały), poduszka pod skrzynią, sprężyna prawa tył (pękła) nagrzewnica, chłodnica (przeciekała) tuleje na wahaczach, jakiś czujnik. Przez 8 lat tylko lał benzynę, i wymieniał to co trzeba czyli filtry, świece i olej. Rozrząd robiony gdzieś koło 80tyś. Autko fajne do miasta, duży bagażnik 510l. Tylko trochę źle się go zamyka jak chcemy coś większego wsadzić bo takie dziwne zawiasy tam są ;P W każdym Clio/Thalia pęka dach przy szybie z tyłu na łączeniach (ale to normalne w tych modelach) o dziwo rdzy tam nie widać. Spalanie w okolicy 7l na trasie mniej smile.gif silnik 1,4 8V nawet to idzie smile.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ok.gif

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Ojciec od 12 lat ujeżdża ten wynalazek, a ja co pewien czas naprawiam to co jestem w stanie. grinser006.gif W autku z nalotem niespełna 80kkm wymieniłem:

- nagrzewnicę (straciła szczelność),

- pas bezpieczeństwa kierowcy (przestał się zwijać),

- wentylator nawiewu (dostał luzu na ośce i strasznie hałasował),

- uszczelkę drzwi kierowcy (popękała),

- linkę gazu (przetarła się),

- cewkę (ponoć typowa usterka)

- zamek bagażnika wraz z siłownikiem.

O układzie hamulcowym i wydechowym nie wspominam bo ja tego nie naprawiałem. zlosnik.gif

1,4 8V całkiem zgrabnie sobie radzi zachowując przy tym umiarkowany apetyt na paliwo. Dużą zaletą jest pakowność i brak korozji - szkoda tylko, że to taka maszkara. ooniee.gifalien.gif

Szukajcie wersji z klimatyzacją. waytogo.gif

Napisano

> - jak wygląda sprawa z korozją w już ok. 10-letnich pojazdach?

Sprzedałem 9 letnią - brak korozji

> - zawieszenie przednie - trwałość, tylna belka - trzeba się bać? Jakie są koszty regeneracji?

sprzodu i z tyłu wymiana amortyzatorów. Z tyłu wymiana sprężyn (pękła) nowe silenblocki

> - spalanie noPb95 silników 1.2 i 1.4 w typowej jeździe miejskiej,

średnio z przewagą miasta było poniżej 8.0l

> - słabe punkty silnika i osprzętu,

brak słabych punktów

> - wymiana rozrządu w tych silnikach (koszty i skomplikowanie),

nie pamiętam ile, ale było bardzo tanio

> - problemy z elektryką, elektroniką?

raz urwał się jakiś kabelek od immobilajzera frown.gif

Jako tani pojazd jest jak najbardziej OK