Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co stuka ?

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim.

Od pewnego czasu słyszę niepokojące stuki w aucie.

Stuki najprawdopodobniej dochodzą z wnętrza samochodu . Dźwięk przypomina stukanie metalu o szybę lub blachę, słychać w przedniej części auta albo pod deską rozdzielczą albo słupek albo blisko miejsca gdzie łączy się dach z przednią szybą , objawia się na każdej nierówności w którą wjadę prawym kołem przy prędkości powyżej 30km/h. Ciężko sprecyzować dokładne miejsce stuków bo jak pisałem wczesniej stuka coś w rodzaju odkręconej śrubki o blachę lub szybę i dźwięk sie niesie po połowie auta .

Dodam jeszcze że mam niedziałający od dłuższego czasu skywindow i być może stuki dochądzą z mechanizmu sterującego tym dachem.

Dociskając szyby , deske , boczną szybę , kołysając samochodem w miejscu nie słychac stukania .

Oczywiście wszystkie graty powyciągane ze schowków.

Miał już ktoś coś takiego ?

Nie chce pochopnie ściągać deski i tapicerki jeżeli mogę zapytać..

Napisano

przednie wycieraczki

Napisano
  • Autor

> przednie wycieraczki

to też podejrzewałem ale przy załączonych wycieraczkach nie zmienia się dźwięk stuków, (gdy jadę po nierównościach) ale może warto wymontować podszybie i poszukać głębiej.

Napisano

a kolumna kierownicza? jest roznica przy luzno i kurczowo trzymanej kierownicy?

Napisano
  • Autor

> a kolumna kierownicza? jest roznica przy luzno i kurczowo trzymanej kierownicy?

bez różnicy czy mocno czy luźno czy szarpiąc , to również wykluczam.

Napisano
  • Autor

> Podgłoś radio, u mnie działa

Hahaha to wiadomo , tylko dziś akurat niedziela (wożenie rodziców po sklepach itp.), musiałem troszkę ciszej i spokojniejsze klimaty , no i wyszło szydło z worka .

Napisano

> Hahaha to wiadomo , tylko dziś akurat niedziela (wożenie rodziców po sklepach itp.), musiałem

> troszkę ciszej i spokojniejsze klimaty , no i wyszło szydło z worka .

A nie masz przypadkiem sniegu/lodu na podszybiu? u mnie takie dziwne trzaski sa jak platik podszybia zajdzie lodem.

Napisano

Skłaniał bym się do szukania przy zawieszeniu. Drążek stabilizatora, amortyzator lub wahacz. Dźwięki się przenoszą, więc nie koniecznie musi to być tam gdzie słyszysz.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Skłaniał bym się do szukania przy zawieszeniu. Drążek stabilizatora, amortyzator lub wahacz.

> Dźwięki się przenoszą, więc nie koniecznie musi to być tam gdzie słyszysz.

Dziś grzebałem w stilonie , faktycznie dźwięk był w całkiem innym miejscu niż było go słychać - pękło jedno ogniwo sprężyny z górnej strony .