Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1 - rozrząd

Featured Replies

Napisano

Co się wymienia przy okazji wymiany rozrządu?

Ile orientacyjnie kosztują części + robocizna?

Focus 1 1.8 benzyna 115km. wink.gif

Napisano

> Focus 1 1.8 benzyna 115km.

115 km znaczy ni mniej ni więcej - 115 kilometrów.

Jeśli chodzi o moc silnika, to powinno być 115 KM (Koni Mechanicznych).

Napisano
  • Autor

> 115 km znaczy ni mniej ni więcej - 115 kilometrów.

> Jeśli chodzi o moc silnika, to powinno być 115 KM (Koni Mechanicznych).

To jest kącik techniczny a nie hp więc daruj sobie głupie uwagi bo nic nie wnoszą do tematu.

Napisano

> To jest kącik techniczny a nie hp

Właśnie dlatego że to kącik techniczny, pozwoliłem sobie napisać, co oznacza jednostka KM. Gdybyśmy byli na HP, to bym to zlał na ciepło.

Napisano

> Co się wymienia przy okazji wymiany rozrządu?

> Ile orientacyjnie kosztują części + robocizna?

> Focus 1 1.8 benzyna 115km.

Ten sam silnk co w Mondeo mk2, wiec:

Pasek rozrzadu, rolka napinacza i jesli jest a nie jestem pewien rolka prowadzaca. Znajdz schemat rozrzadu w google i bedziesz widzial.

Pompa wody napedzana jest pasem wielorowkowym. Wiec mozesz ale nie musisz - ja wymienilbym pompe wody pasek wielorowkowy napinacz i rolke prowadzaca. Do tego plyn chlodniczy Nie wiem ile za robote....

Napisano

> To jest kącik techniczny a nie hp więc daruj sobie głupie uwagi bo nic nie wnoszą do tematu.

Wez na miekko, nie po raz pierwszy graf sie czepia - musi taka jego natura

Napisano

> Wez na miekko, nie po raz pierwszy graf sie czepia - musi taka jego natura

Ale chlop ma 100% racji - mnie tez w...a, ze w dupie macie jednostki/przedrostki, itp. Bo skad mam kurna wiedziec, czy jak ktos pisze mw to ma na mysli Mega Watty, czy mili Watty skromny.gif

Czy tak trudno sie nauczyc i zapamietac, ze km to kilometr, a KM to kon mechaniczny, i tylko jedna z tych jednostek jest jednostka miary SI cfaniaczek.gif

Napisano

> Ten sam silnk co w Mondeo mk2, wiec:

> Pasek rozrzadu, rolka napinacza i jesli jest a nie jestem pewien rolka prowadzaca. Znajdz schemat

> rozrzadu w google i bedziesz widzial.

> Pompa wody napedzana jest pasem wielorowkowym. Wiec mozesz ale nie musisz - ja wymienilbym pompe

> wody pasek wielorowkowy napinacz i rolke prowadzaca. Do tego plyn chlodniczy Nie wiem ile za

> robote....

Robiłem u siebie w Mondeo ten sam silnik , bez pompy , z dodatkową rolką wyszło 500 zł , oczywiście części + robocizna

Napisano

> Ale chlop ma 100% racji - mnie tez w...a, ze w dupie macie jednostki/przedrostki, itp. Bo skad mam

> kurna wiedziec, czy jak ktos pisze mw to ma na mysli Mega Watty, czy mili Watty

> Czy tak trudno sie nauczyc i zapamietac, ze km to kilometr, a KM to kon mechaniczny, i tylko jedna

> z tych jednostek jest jednostka miary SI

Ale ze co? Mam Ci podlinkowac uklad miar SI i wtedy zaliczysz mi odpowiedz czy o co chodzi? Przeciez to jest wiedza ze szkoly podstawowej. W tym watku trudno ne polapac sie, ze chodzi o moc. Moze kolega nie jest techniczny ale za to ukonczyl filologie hebrajskiego. Troche wyrozumialosci.

Jesli kol. Graf chcial nauczac to moze powonien to zroboc w lekko inny sposob?

Sorki za ot,

Ceny kompletnego zestawu sprawdz w necie. A robocizna? Msle, ze 300 zl za wszsytko to uczciwa cena. Moj znajomy mechanik bieze 50 zl za godzine.

Zycze wszystkim milego popoludnia smile.gif

Napisano

Pozwolę się sobie podpiąć do tematu:

Co ile powinno się zmieniać rozrząd w tym silniku ? Tzn co ile lat/tyś km ? Pytam, ponieważ kupiłem takie cudo jako drugie auto i rozrząd był zmieniany w 2007 roku, 50.000 km temu.

Pozdrawiam

Napisano

> Pozwolę się sobie podpiąć do tematu:

> Co ile powinno się zmieniać rozrząd w tym silniku ? Tzn co ile lat/tyś km ? Pytam, ponieważ kupiłem

> takie cudo jako drugie auto i rozrząd był zmieniany w 2007 roku, 50.000 km temu.

> Pozdrawiam

Nie wiem na 100 % co jaki przebieg ale skoro był wymieniany w 2007 czyli 6 lat temu to nie ryzykuj i jak najprędzej do mechanika , zakłada się że pasek czyli guma wytrzymuje 5 lat , nie ryzykuj i posłuchaj , tak wiem że zaraz kilku się znajdzie i powie że jeszcze można śmigać , dla przykładu powiem że kolega w Oplu zmieniał po właśnie 5 latach i załamka pasek cały popękany , ale decyzja należy do ciebie

Napisano

Jak dla mnie kolega moze ukonczyc Hebrajski w narzeczy marsjanskim - podobnie jak dbamy o ortografie, dbamy o PRAWIDLOWE zapisywanie np. jednostek.

Aha, ja ukonczylem politechnike, wienc nie muszem pisac poplawnie hehe.gif

Pozdrawiam i EOT smirk.gif

Napisano

> Pozwolę się sobie podpiąć do tematu:

> Co ile powinno się zmieniać rozrząd w tym silniku ? Tzn co ile lat/tyś km ? Pytam, ponieważ kupiłem

> takie cudo jako drugie auto i rozrząd był zmieniany w 2007 roku, 50.000 km temu.

> Pozdrawiam

miałem takie cudo MY2000 i był to świetny samochód.

Rozrząd wymień ponieważ owe 6 lat to już chwila.

Myślę, że sporą część interesujących Cię info znajdziesz o tutaj.

Pozdrawiam