Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Ogród z AK] Drzewo

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Przymierzam się bardzo powoli do posadzenia drzewka w ogrodzie. Nie znam się na drzewach kompletnie, więc może ktoś z Was podsunie jakiś ciekawy pomysł spełniający poniższe wymagania:

- drzewo liściaste

- w momencie zakupu musi mieć min. 12 cm średnicy pnia na wys. bodajże 1,2 m

- nie może urosnąć wyższe niż 3 - 3,5 m, najlepiej jakby miało ok. 2 - 2,5 metra wysokości jako dorosły okaz

- drzewo będzie stało w miejscu nasłonecznionym

- powinno być możliwie ozdobne

- budżet póki co nie określony, bo nie mam żadnej orientacji w cenach

Czy ktoś z kolegów/koleżanek ma jakiś pomysł? smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

przemyśl to poważnie, a w szczególności miejsce posadzenia bo posadzić łatwo ale pozbyć się trudno , przepisy no.gifold.gif

Napisano

> Cześć.

> Przymierzam się bardzo powoli do posadzenia drzewka w ogrodzie. Nie znam się na drzewach

> kompletnie, więc może ktoś z Was podsunie jakiś ciekawy pomysł spełniający poniższe wymagania:

> - drzewo liściaste

> - w momencie zakupu musi mieć min. 12 cm średnicy pnia na wys. bodajże 1,2 m

> - nie może urosnąć wyższe niż 3 - 3,5 m, najlepiej jakby miało ok. 2 - 2,5 metra wysokości jako

> dorosły okaz

> - drzewo będzie stało w miejscu nasłonecznionym

> - powinno być możliwie ozdobne

> - budżet póki co nie określony, bo nie mam żadnej orientacji w cenach

> Czy ktoś z kolegów/koleżanek ma jakiś pomysł?

> Pozdrawiam.

laurowiśnia?

Napisano
  • Autor

> przemyśl to poważnie, a w szczególności miejsce posadzenia bo posadzić łatwo ale pozbyć się

> trudno , przepisy

Musiałem pozbyć się dużego drzewa bo korzenie podchodziły pod dom. Jednym z warunków pozwolenia na ścięcie było posadzenie nowych. I jedno z nich chciałbym żeby było liściaste i ozdobne smile.gif

Napisano
  • Autor

> laurowiśnia?

Zacząłem szperać i wyszło na to że w polskim klimacie sprawdza się forma krzewu, bo dla tych drzewkowatych jest u nas za zimno. A szkoda bo fajne.

Napisano

Szczepione. Wtedy pień nie urośnie wyższy. Jeżeli odmiana płacząca, to i korona wiele w górę nie pójdzie.

Napisano
  • Autor

> Szczepione. Wtedy pień nie urośnie wyższy. Jeżeli odmiana płacząca, to i korona wiele w górę nie

> pójdzie.

Liczyłem na Twoją odpowiedź, ale jakbyś mógł to rzuć jakieś konkrety bo ja jestem bardziej zielony niż to drzewo wink.gif Jakieś konkretne gatunki, tak żebym mógł obejrzeć w necie, wybrać, a potem pójść i powiedzieć "poproszę xxx xxx" i już grinser006.gif

Napisano

Kłopot z tą średnicą pnia ma początku, bo niewysokich drzew jest sporo, przede wszystkim, jak napisał Lucyfer, szczepionych. Ja za nimi nie przepadam, mają nienaturalny kształt, ale skoro musi być tak niskie, to dla przykładu:

brzoza

buk

albo może jakaś ozdobna jabłoń?

Napisano

> Liczyłem na Twoją odpowiedź, ale jakbyś mógł to rzuć jakieś konkrety bo ja jestem bardziej zielony

> niż to drzewo Jakieś konkretne gatunki, tak żebym mógł obejrzeć w necie, wybrać, a potem

> pójść i powiedzieć "poproszę xxx xxx" i już

Szczepionych to jest masa odmian, trudno żebym Ci dobrał pod Twój gust. Ja mam szczepioną płaczącą wiśnię japońską, wygląda pięknie, gdy kwitnie. Ale wyższą niż ty chcesz, tak pod 4 metry. Pamiętaj tylko o jednym, że choć pień, na którym szczepiona jest korona nie rośnie w górę, to się rozrasta wszerz, czyli grubieje. Musisz podjechać do szkółki i obejrzeć w naturze.

Napisano
  • Autor

> Kłopot z tą średnicą pnia ma początku.

No wiem, ale takie niestety wytyczne dostałem od UM (będzie to jedno z drzew sadzonych w zamian za ścięty dąb).

Napisano
  • Autor

> Szczepionych to jest masa odmian, trudno żebym Ci dobrał pod Twój gust.

Rozumiem ok.gif

> Musisz podjechać do szkółki i obejrzeć w naturze.

Tak zrobię. W ogóle nie wiedziałem o szczepionych drzewach, dlatego szukałem gatunku spełniającego wytyczne wink.gif

Dzięki Panowie 20.GIF

Napisano

> Cześć.

> Przymierzam się bardzo powoli do posadzenia drzewka w ogrodzie. Nie znam się na drzewach

> kompletnie, więc może ktoś z Was podsunie jakiś ciekawy pomysł spełniający poniższe wymagania:

> - drzewo liściaste

> - w momencie zakupu musi mieć min. 12 cm średnicy pnia na wys. bodajże 1,2 m

> - nie może urosnąć wyższe niż 3 - 3,5 m, najlepiej jakby miało ok. 2 - 2,5 metra wysokości jako

> dorosły okaz

> - drzewo będzie stało w miejscu nasłonecznionym

> - powinno być możliwie ozdobne

> - budżet póki co nie określony, bo nie mam żadnej orientacji w cenach

> Czy ktoś z kolegów/koleżanek ma jakiś pomysł?

> Pozdrawiam.

Podjechałbym do arboretum, pooglądał na żywo okazy szczepione i naturalne, popytał specjalistów którzy tam pracuja i kupił na miejscu odpowiednią sadzonkę.

Tak bym zrobił ja. ok.gif

Napisano

> Rozumiem

> Tak zrobię. W ogóle nie wiedziałem o szczepionych drzewach, dlatego szukałem gatunku spełniającego

> wytyczne

> Dzięki Panowie

I potwierdzam to, co napisał Marekpast - nic nie zastąpi wizyty w szkółce drzew i obejrzenia ich na miejscu oraz porozmawiania z ludźmi, którzy się na tych drzewach znają.

Napisano

> No wiem, ale takie niestety wytyczne dostałem od UM

Tu chodzi o cenę takiego drzewa, wyrośnięte sadzonki w donicach są potwornie drogie.

A może wsadź ściętego wierzbowego drąga (wierzba głowiasta) o wymaganej szerokości, a za maksymalnie 9 lat, jak sprawa ucichnie, wytnij i posadź coś, co lubisz zlosnik.gif