Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Czołem koledzy.

Problem: po otwarciu samochodu wszystkie zamki się otwierają za wyjątkiem zamka

tylnej klapy. Podejrzewam że coś się dzieje z instalacją elektryczną siłownika zamka tylnej klapy. Stąd moje pytania:

1. czym sterowany jest siłownik: (+) czy (-)

2. do którego przewodu we wtyczce siłownika podać napięcie sterujące żeby upewnić się co do przyczyny usterki (mechaniczna czy elektryczna).

Myślę że na tym samym przewodzie pojawić ma się sygnał który powoduje otwarcie zamka.

Przewody w przelotce pomiędzy nadwoziem a tylną klapą są całe.

Przy tylnej lewej lampie są dwie kostki elektryczne:

286737402-Zdj%EAcie0256%28Custom%29.jpg

Przepraszam za jakość to tylko fon.

- czarna (ze względu na grubość przewodów domniemuję że obsługuje tylną wycieraczkę, ogrzewaną szybę)

- zielona ( podejrzewam obsługę CZ, oświetlenia wewnętrznego)

Mam rację? Jeśli można to prosiłbym o schemat CZ w tej części Astry

Napisano

> 1. czym sterowany jest siłownik: (+) czy (-)

I + i -

> 2. do którego przewodu we wtyczce siłownika podać napięcie sterujące

Do siłownika dochodzą dwa kabelki: czarno-żółty i czarno-czerwony. Podanie odpowiednio + i - zamyka, a - i + otwiera zamek.

Złącze zamka ma 9 pinów. Kabelki przytoczone powyżej znajdują się na pinach 8 i 9.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wracam do tematu. Jeszcze nic nie robiłem bo pogoda frown.gif. Ale dziś zamykając samochód przekręciłem kluczykiem w prawo dalej niż zwykle. Czyli zaryglowałem zamki. Wieczorem otwieram samochód i d....a, otworzyły się tylko drzwi kierowcy, reszta zablokowana. Ki diabeł? Centralka padła? Bezpiecznik dobry. Jak to ugryźć żeby odblokować resztę drzwi? Gdzie jest centralka? Czyżby poprzedni objaw był sygnałem padającej centralki?

Dziś znalazłem opis podobnego przypadku. . Kolega napisał:

Quote:

W wtyczce od siłownika kierowcy podałem masę na przewód biało-brązowy i odpuściły pozostałe drzwi.

.

A tu drugie rozwiązanie z tego samego wątku:

Quote:

spróbuj wyciągnąć wtyczkę od siłownika drzwi kierowcy wtedy jeśli rzeczywiście jest uszkodzony to nie będzie mieszał i we wtyczce zewrzeć piny 5 i 3 które to będą to masz zdjęcie gniazda siłownika trochę wyżej. Powinny się otworzyć pozostałe drzwi

Czy zamiast we wtyczce siłownika zamka można podać masę w złączu (X31) przy słupku przednim albo zastosować drugie rozwiązanie? Przy tej temperaturze ciężko się bawić z plastikami.Jeśli tak to na który pin zapodać masę lub które zewrzeć? Będę się posiłkował tym.

EDYTA.

Poszedłem spróbować odblokować zamki. Otwieram drzwi kierowcy a wszystkie rygle poszły w górę shocked.gif. Oczywiście od tylnej klapy i wlewu paliwa pozostały zamknięte. Dla próby zamykam drzwi kierowcy i zamykają się tylko one, reszta otwarta. Przy otwieraniu słychać w pozostałych drzwiach słabe cyk-cyk, jakby siłownik próbował otworzyć zamek, przy zamykaniu tego efektu nie ma. W rezultacie teoretycznie mam centralny zamek a praktycznie go nie mam wink.gif. Co może być przyczyną takich wariacji?

Napisano
  • Autor

Zrobione. Centralkę odłączyłem od instalacji, rozebrałem i nic nie stwierdziłem. Podłączyłem z powrotem i na razie działa prawidłowo. Co do siłowników tylnej klapy i wlewu paliwa, które nie działają - niestety silniczki stoją dęba. Po uruchomieniu i podaniu napięcia - zero reakcji. Ot tak sobie dwa na raz padły shocked.gif

Napisano

> Zrobione. Centralkę odłączyłem od instalacji, rozebrałem i nic nie stwierdziłem. Podłączyłem z

> powrotem i na razie działa prawidłowo. Co do siłowników tylnej klapy i wlewu paliwa, które nie

> działają - niestety silniczki stoją dęba. Po uruchomieniu i podaniu napięcia - zero reakcji.

> Ot tak sobie dwa na raz padły

No to fajnie, że się wyjaśniło, że centralka sprawna. Tylko nadal są niepokojące dziwne stany centralnego. Chodzi mi o te sytuacje kiedy nie chciał się zamykać a słychać było, że się otwiera. Może pada ci mikrostyk w siłowniku drzwi kierowcy, albo coś w kabelkach siedzi. Zamek astry nie jest wcale taki skomplikowany w działaniu i najlepiej ściągnij sobie schemat elektryczny jak jeszcze nie masz i spokojnie przeanalizuj. Siłowniki na schemacie narysowane są w pozycji zamkniętej, przy ich zasilaniu miesza troszkę mikrostyk ryglowania i przewód SWBL (czarno niebieski) Brak jego podłączenia do masy może spowodować brak działania siłowników pasażerów jednak tylko w pozycji zamkniętej niezaryglowanej więc w sytuacji którą opisałeś (czyli zaryglowane siłowniki) nawet jakby coś było tu nie tak to powinny się otworzyć. Może masz gdzieś przetarty przewód i raz łączy albo nie. Co do sprawdzania przewodów zasilających siłowniki to pamiętaj, że centralka w stanie spoczynku obydwa zwiera do masy więc przejścia omomierzem tak łatwo nie sprawdzisz bo jeśli jest przerwa to ok wskazuje ewidentnie na uszkodzenia ale zwarcie do masy może wskazywać stan prawidłowy, bądź przetarty przewód dotykający do karoserii. Z drugiej strony przetarty i zwierający do karoserii przewód zasilający siłowniki powinien wywalić bezpiecznik F1. A może wszystko wróciło do normy i będzie hulać jak talala waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A może wszystko wróciło do normy i

> będzie hulać jak talala

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie działa. Zostało mi wymienić siłowniki które nie działają. A przy okazji - kilkukrotne otwieranie i zamykanie powoduje około minutową przerwę w działaniu zamka. Przy otwartych nie można zamknąć, przy zamkniętych nie można otworzyć. Po tej minucie wszystko wraca do normy. Tak jakby centralka się przegrzewała i termik wyłączał cool.gif

Napisano

A przy

> okazji - kilkukrotne otwieranie i zamykanie powoduje około minutową przerwę w działaniu zamka.

> Przy otwartych nie można zamknąć, przy zamkniętych nie można otworzyć. Po tej minucie wszystko

> wraca do normy. Tak jakby centralka się przegrzewała i termik wyłączał

20.GIF

Tak jest w Oplach, jeżeli kilka razy zamkniesz i otworzysz zamki, to centralka się zawiesza. Po ostygnięciu działa dalej. To jest takie zabezpieczenie przeciążeniowe.

Napisano
  • Autor

Czyli dobrze kombinowałem. Dzięki 20.GIF