Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK] Altanka

Featured Replies

Napisano

Mam działkę na ROD 5 arową. Chciałbym postawić murowaną altankę. Regulamin mówi o powierzchni zabudowy 25m2 mierzoną po ścianach zewnętrznych. 4m wysokości przy płaskim dachu i 5 m przy dwuspadowym. To wszystko rozumie. Jest tez zapis o piwnicy. Małą piwniczkę rozumie, ale ja chciałbym piwnice na całej powierzchni budynku i najlepiej z osobnym wejściem z zewnątrz. Jest to możliwe, czy jak wspomnę zarządowi działek o czymś takim to mnie pogonią lub będą czekać jak zacznę budować a potem naślą nadzór budowlany?

Napisano

> Mam działkę na ROD 5 arową. Chciałbym postawić murowaną altankę. Regulamin mówi o powierzchni

> zabudowy 25m2 mierzoną po ścianach zewnętrznych. 4m wysokości przy płaskim dachu i 5 m przy

> dwuspadowym. To wszystko rozumie. Jest tez zapis o piwnicy. Małą piwniczkę rozumie, ale ja

> chciałbym piwnice na całej powierzchni budynku i najlepiej z osobnym wejściem z zewnątrz. Jest

> to możliwe, czy jak wspomnę zarządowi działek o czymś takim to mnie pogonią lub będą czekać

> jak zacznę budować a potem naślą nadzór budowlany?

Czy ta ziemia jest Twoja, bo jak nie, to czy jest sens inwestować na nie swojej ziemi?

Napisano
  • Autor

> Czy ta ziemia jest Twoja, bo jak nie, to czy jest sens inwestować na nie swojej ziemi?

Dzierżawa dożywotnia.

Altanka to aż taka wielka inwestycja? Na swoją ziemię nie będzie mnie stać, a taka altanka byłaby moim warsztacikiem, bo lubię dłubać i grzebać. Mieszkam w bloku i piwnicy nawet nie mam, więc alternatywy szukam. Wymyśliłem sobie by górę altanki mieć jako wypoczynkową z tarasem itd, a na dole miałbym swoje miejsce na majstrowanie.

Napisano

Witam. jako że przerabiałem temat w zeszłym roku spineyes.gif i prawo budowlane plus jego pochodne są bardziej pokręcone niż prawo podatkowe.

Ale od początku:

działka jest w ogrodach działkowych które mieszczą sie miasto/poza miastem??

- zapoznać się z genezą słowa "Altanka" co mówią przepisy alien.gifscrewy.gif

- jak stawiać to tylko budynek gospodarczy mniej procedur do przejścia

A najlepiej zapoznać się z Dz. U. 1994 Nr 89 poz 414 " Prawo Budowlane"

W twoim przypadku Rozdział 4 art. 28, 29

A i tak wszystko zależeć będzie od organu w którym będziesz składał dokumenty

Napisano

nie wiem jak u was, ale ogólnie trzymanie wartościowych rzeczy np narzędzi na działce to zły pomysł...

Napisano
  • Autor

wiem dla mnie altanka, buda warsztat, a dla urzędasów co innego.

No poprostu wolę się spytać czy jest szansa.

Działka jest w sumie w mieście, ale to takie małe miasteczko.

W gruncie rzeczy tylko zarządowi działek muszę zgłosić budowe i pokazać chyba jakiś projekt jak to ma wyglądać. Tak mówią osoby które już budowały. No ale wczesniej wolałbym się dowiedzieć lepiej, bo człowiek się narobi, a potem się okaże że samowola budowlana.

Wymyśliłem sobie piwnice na 2,5 metra w dół. Ławy fundamentowe na nich pustaki (szalunek tracony) zalane betonem i drewniany strop. Może część betonowego teriva bo chcę kominek. Potem mam pustaki Cerpol 18cm i 2 spadowy dach. Inżynier czy archiktekt że mnie jak dupa, ale myślę że źle nie będzie. Ławe fundamentową chciałbym wylać i zbroić drutem 12 oraz strzemiona o wymiarach 25 na 25cm. Może to dużo może mało nie znam się.

Kradną plony ponoć, ale zobaczymy. Narzędzia mi jeszcze nie pogineły, ale to się zobaczy. Sąsiad ma tv i inne klamoty i nic mu nie pogineło więc myślę że nie jest źle. Jedynie to plandekę ktoś mi gwizdnął którą miałem na cegłach rozłożoną.

Można prosić o fotki altanek jakie budowaliście i innej architektury ogrodowej?

Napisano

Altanka ma ściany ażurowe grinser006.gifalien.gif wiec raczej odpada.

W twoim przypadku najlepiej stawiać budynek gospodarczy. .najmniej procedur potem brak jakichkolwiek odbiorów. Wszystko ładnie hahaha.gif jest opisane w "Prawie budowlanym". Masz ten plus że stawiasz w ogródkach działkowych.

Napisano

Ja bym Ci radził pogadać z zarządem Twojego ROD, przedstaw im swój pomysł, a oni powiedzą czy możesz co takiego budować ok.gif Z doswiadczenia wiem, że regulamin to jedno a praktyka drugie i najlepiej mieć zgodę i akceptację u źródła zlosnik.gif

Ja w wakacje postawiłem takiego drewnianego potworka:

altanan.jpg

Napisano
  • Autor

obecnie mam takie coś. 286743482-1.jpg

Barachło,ale lepsze to niż nic. Można schować się przed deszczem czy jest gdzie zrobić herbate i się przebrać.

post-98199-14352519408402_thumb.jpg

Napisano

Wszystko zależy od "zarządu" i zwyczajów przyjętych w konkretnym ROD. Pamiętaj, że tzw "zarząd" tworzą w większości przypadków emeryci (choć ostatnio to się zmienia i zastępują ich "działacze społeczni"), którzy są tu od zarania dziejów. Przejdź się po ogrodach i popatrz jak wyglądają "altanki" sąsiadów. U nas w ogrodach stoją normalne domy, w których można mieszkać cały rok (pod warunkiem, że zapewnisz sobie wodę bo na zimę jest zakręcana). Nie ma możliwości, żeby te "altanki" mieściły się w regulaminowych normach.

Napisano
  • Autor

> Ja w wakacje postawiłem takiego drewnianego potworka:

Świetny, ale ja będe murować/ Chciałem budowac dom, ale nie stać mnie na to więc jakaś namiastka będzie :d

Na działce mam prąd i wode miejską więc prawie full wypas.