Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GAMO P-25 - krótka historia pewnego pistoletu.

Featured Replies

Napisano

Może kogoś zainteresuje.

Miałem 500 zł do wydania na głupoty. Nie więcej, dokładnie 500.

Mam cztery długie wiatrówki więc pomyślalem, że kupię sobie pistolet.

Opcji było kilka - pistolet na proch dymny (CP), replika taka replikowata wink.gif, ASG, wiatrówka.

CP odpadło, bo mimo że fajne i kusi to jestem za leniwy by jechać 80 km w jedną stronę na strzelnicę, a mieć tylko żeby mieć trochę bez sensu.,

Replika niefunkcjonalna fajna ale jak mam pieścić kawałek metalu to wolę pieścić żonę. wink.gif

ASG - niby taniej ale gdy chcieć taką naprawdę fajną replikę to ceny idą pionowo w górę.

Pozostał mi RAM i wiatrówki.

RAM - ceny zabójcze, czyli....

Wiatrówki.

Po lekturze allegro wahałem się między używanym Anicsem, Beterrą PX4 a GAMO.

Wziąwszy pod uwagę budżet zostało zamówione GAMO PT-85.

Czemu tak?

Bo to wiatrówka z gwintowaną lufą na normalny śrut, co daje nadzieje na celność (jako taką).

Zamówienie, przyjeżdża kurier i....dostaję GAMO P-25. zlosnik.gif

Nie będę tu cytował dialogów między mną a sprzedającym, summa summarum decyduję się że P-25 zostaje.

Czemu GAMO?

Bo śrut (już pisałem).

Bo ma blowback. ok.gif

Bo jest fajna, ciężka i nie taka mała jak się obawiałem.

Dobra, dosyć trucia przejdźmy do rzeczy, mianowicie STRZELANIA.

Wiatrówka wyposażona jest w podwójny magazynek po 8 śrótów czyli 16 śrutów.

Działa w systemie SA/DA czyli można napiąć kurek ręcznie albo sam się napnie.

Spust jest miękki. Większość brudnej roboty odwala ciśnienie CO2, blowback napina kurek i jeden magazynek (8 szt.) można wystrzelać szybko. NAPRAWDĘ szybko.

Miałem ori ruskiego Makarova - tam po wystrzelaniu dwóch magazynków bolał palec, w porównainiu do niego to jest poezja.

Blowback działa jak trzeba.

Wiatrówka nie jest zbyt głosna....Prawdę mówiąc jest dość cicha, ale cóż, to tylko pistol na CO2.

Celność...Cóż powiem szczerze, miałem nadzieję że pistolet z gwintowaną lufą na normalny śrut będzie celny. Nie jest. Niestety, pod względem celności nadal pozostaje na takim poziomie jak inne pistolety na stalowe kulki, powiem nawet że jest równie niecelny jak Makarov ("wzorzec metra" w dziedzinie niecelności). Jeśli ktoś szuka celnego sprzętu pozostaje sprzęt z nieco wyższej półḱi (ten pistol koszto9wał niecałe 400 zł)

Moc. Mocny to on nie jest, ale to wiatrówka, nie czarujmy się blowback pożera sporo ciśnienia. Jest praktycznie tak słaby jak ASG.

Podsumowanie.

Czy jestem zadowolony?

400 zł to dużo. I mało.

Nie oczekiwałem zbyt wiele po tej kwocie chociaż celnośc mnie rozczarowała.

Mimo tego jeśli ktoś zadowala się strzelaniem do wiadra a przy tym chce mieć fun - mogę polecić. Bo SAMO strzelanie z tego pistoletu to czysta przyjemność. ok.gif

Napisano
  • Autor
Napisano

Korone na lufie zobacz, może trzeba poprawić i będzie celniejszy.

W sumie fajna zabawka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Korone na lufie zobacz, może trzeba poprawić i będzie celniejszy.

> W sumie fajna zabawka

Jak do karabinków mam farta tak do pistoletów pecha. hehe.gif

Może po prostu za dużo się spodziewałem za 400 (niecałe) zł.

Ale tak szczerze? Banan na gębie jest jak z niego strzelam. zlosnik.gif

Napisano

> Jak do karabinków mam farta tak do pistoletów pecha.

> Może po prostu za dużo się spodziewałem za 400 (niecałe) zł.

> Ale tak szczerze? Banan na gębie jest jak z niego strzelam.

Bo o to chodzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bo o to chodzi

Może znajdę jakieś imadło, na chama wkręcę - imadło prawdę Ci powie. ok.gif

Powiem tak, dla Makarova puszka litrowa po farbie na 10 metrów była nie lada wyzwaniem. Jesli trzy kulki na magazynek (sporo wchodziło) trafiły w cel było nieźle.

Dla GAMO obiekt podobnej wielkości jest trafiony przez większość śrutów na dystansie 8 metrów.

Jeszcze staram się wymyśleć jakies "praktyczne" zastosowanie tego pistoletu, nie wiem - może sylwetki?

Jakbyś chciał kupować pistola za relatywnie niewielkie pieniądze polecam.

Napisano

> Może znajdę jakieś imadło, na chama wkręcę - imadło prawdę Ci powie.

> Powiem tak, dla Makarova puszka litrowa po farbie na 10 metrów była nie lada wyzwaniem. Jesli trzy

> kulki na magazynek (sporo wchodziło) trafiły w cel było nieźle.

> Dla GAMO obiekt podobnej wielkości jest trafiony przez większość śrutów na dystansie 8 metrów.

> Jeszcze staram się wymyśleć jakies "praktyczne" zastosowanie tego pistoletu, nie wiem - może

> sylwetki?

> Jakbyś chciał kupować pistola za relatywnie niewielkie pieniądze polecam.

Rozpatrywałem, ale czas, który wysupłam chce poświęcić na trening HFT. Chce w tym roku zaliczyć kilka zawodów.

I to nawet zastanawiam się nad HFT2 z TXem, a siejera zostawić sobie na rekreacje na 100m.

Napisano
  • Autor

> Rozpatrywałem, ale czas, który wysupłam chce poświęcić na trening HFT. Chce w tym roku zaliczyć

> kilka zawodów.

> I to nawet zastanawiam się nad HFT2 z TXem, a siejera zostawić sobie na rekreacje na 100m.

Ambitny. 270751858-jezyk.gif

Napisano

bawisz się widzę ok.gif

mam w domu beretkę px4. W zasadzie to jest giwer mojej żonki.Ona lubi z tego napierać. Ja strzelam o tylko czasem. Plus jest taki, że pluje śrutem i tańszymi stalowymi kulkami ok.gif toże ma blow-back i magazynek 2x8.

Tarczowanie odpada... da się strzelać dosć celnie na krótkich dystansach, zresztą pistolety są konstruowane do walki na krótki dystans i raczej nie oczekuje się tutaj celności godnej Wilhelma Tell'a.

Jeśli miałbyś ochotę pobawić się w strzelanie w ruchu, taktyczne czy jak oni to tam nazywają - polecam kontakt z grupami "Strzelec".

Mam kolegę, który kiedyś był dowódcą sekcji w takiej grupie. Ciągle mi masuje głowę o wyjeździe na strzelanie dynamiczne ok.gif Z takim pistolekim można spróbować swoich sił, czemu nie ok.gif

Napisano

TX seria czy po tjunach?

Napisano
  • Autor

> bawisz się widzę

> mam w domu beretkę px4. W zasadzie to jest giwer mojej żonki.Ona lubi z tego napierać. Ja strzelam

> o tylko czasem. Plus jest taki, że pluje śrutem i tańszymi stalowymi kulkami toże ma

> blow-back i magazynek 2x8.

> Tarczowanie odpada... da się strzelać dosć celnie na krótkich dystansach, zresztą pistolety są

> konstruowane do walki na krótki dystans i raczej nie oczekuje się tutaj celności godnej

> Wilhelma Tell'a.

> Jeśli miałbyś ochotę pobawić się w strzelanie w ruchu, taktyczne czy jak oni to tam nazywają -

> polecam kontakt z grupami "Strzelec".

> Mam kolegę, który kiedyś był dowódcą sekcji w takiej grupie. Ciągle mi masuje głowę o wyjeździe na

> strzelanie dynamiczne Z takim pistolekim można spróbować swoich sił, czemu nie

Jak już pisałem Beretta też chodziła mi po głowie.

Praktycznie to samo tylko drożej.

A skoro tak samo sieje to po co przepłacać. biglaugh.gif

Droga jest ta zabawa w strzelanie dynamiczne?

Myślałem że to tylko dla posiadaczy broni. To mówisz że z wiatrówki też można sobie popykać. smile.gif

Napisano

A mi się te skróty już mieszają spineyes.gif ASG to czym strzela - jakimiś kulkami?

Napisano

> TX seria czy po tjunach?

Po hoganizacji i to chyba pełnej. Strzela bardzo łagodnie, strzelał też z niego kolega co na co dzień pyka z siejera w FT i był zachwycony.

W sumie na 50m robie z niego skupienie niewiele większe niż z siejera. Idzie nawet zazębić przestrzeliny.

Napisano

> Ambitny.

Etam, na wyniki nie liczę. Nawet z siejerem byłem zawsze w połowie stawki.

Napisano

> A mi się te skróty już mieszają ASG to czym strzela - jakimiś kulkami?

Air Soft Gun. Kulki plastikowe 6mm 0.2g, karabinki elektryczne lub sprężynowe, pistolety elektryczne, grinn gas lub CO2

Napisano

> Air Soft Gun. Kulki plastikowe 6mm 0.2g, karabinki elektryczne lub sprężynowe, pistolety

> elektryczne, grinn gas lub CO2

Aha, to wychodzi na to, że miałem kiedyś ASG - Glock 17L smile.gif Nawet jeszcze gdzieś leży, tylko tłoczek się rozpadł i nie szło dokupić...

Napisano

> Droga jest ta zabawa w strzelanie dynamiczne?

> Myślałem że to tylko dla posiadaczy broni. To mówisz że z wiatrówki też można sobie popykać.

ZTCW do strzelania dynamicznego używa się broni palnej. Tyle, że jest to gips mało tani i należy odpowiednio zabezpieczyć teren zabawy.

Ale chłopaki często używają ASG do treningów. I wtedy jest sporo taniej.

Z opowieści wiem, że wystarczyło porozmawiać z włascicelami jakichś nieużywanych budynków czy terenów. Poinformować policję i przygotować sobie killroomy.

Grupy takie jak "Strzelec" niejednokrotnie uczestniczą w zajęciach prowadzonych przez wojsko czy siły specjalne. Zależy od energiczności i chęci dowódcy grupy.

proszę:

albo

Napisano

> Po hoganizacji i to chyba pełnej. Strzela bardzo łagodnie, strzelał też z niego kolega co na co

> dzień pyka z siejera w FT i był zachwycony.

> W sumie na 50m robie z niego skupienie niewiele większe niż z siejera. Idzie nawet zazębić

> przestrzeliny.

ok.gif czekam więc i pewnie nie tylko ja na wyniki z zawodów ok.gif oczywiście pochwalisz się tutaj? cool.gif

Napisano

> czekam więc i pewnie nie tylko ja na wyniki z zawodów oczywiście pochwalisz się tutaj?

Ostatnią razą było tak:

286752559-incorsa_2011_km1.jpg

2 - trafienie w kil zone

1 - trafienie w figurkę obok kil zone

0 - brak trafienia

Cele rozstawione od 7.5 do 41m, odległość na poszczególnym stanowisku nieznana. Kil zone o średnicy od 15 do 40mm.

post-10454-14352519480976_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Poruszyłem temat braku celności i słabej energii tutaj:

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=103000&sid=7eb6c0461950f61bb7d4bfc70f3f022e

Ma facet rację??

Reklamować i brać inny egzemplarz czy w ogóle wziąć coś innego?

Napisano

> Poruszyłem temat braku celności i słabej energii tutaj:

> http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=103000&sid=7eb6c0461950f61bb7d4bfc70f3f022e

> Ma facet rację??

> Reklamować i brać inny egzemplarz czy w ogóle wziąć coś innego?

Przecież pisałem o koronie.

Syfy w zaworze skutkowały by schodzącym powietrzem.

Problemem może być też nieosiowość magazynka i lufy, śrut wchodząc do lufy zostaje zniekształcony. Strzel w wodę i obejrzyj śrut.

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Przecież pisałem o koronie.

> Syfy w zaworze skutkowały by schodzącym powietrzem.

> Problemem może być też nieosiowość magazynka i lufy, śrut wchodząc do lufy zostaje zniekształcony.

> Strzel w wodę i obejrzyj śrut.

Kupiłem wynalazek o nazwie Kwintor Tornado.

Nazwa lekko śmieszna dla śrutu plastikowego o wadze 0,25 grama.

W sumie to był najtańszy lekki śrut, który mieści się do magazynka.

I co - otóż pełne zaskoczenie, mimo bardzo dziwnego kształtu koła zębatego 7 na 8 pyknięć idzie w cel. ok.gif

[wątek odkopany żeby mnie tak zwany ogół nie posądził o zaśmiecanie tego jakże zacnego forum lotniczego zlosnik.gif ).