Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto jest zobowiązany naprawić szkodę wyrządzona pojazdem?

Featured Replies

Napisano

Niby proste pytanie - kto jest odpowiedzialny w rozumieniu naprawy szkody poszkodowanemu za szkodę wyrządzoną pojazdem?

Czy właściciel pojazdu, czy osoba kierująca (sprawca) w chwili szkody?

Ciekawe to jest ze względu na OC, które jest zgodnie z ustawą ubezpieczeniem posiadacza pojazdu lub osób za które ponosi odpowiedzialność.

OC polega na tym, że TU przejmuje od osoby zobowiązanej naprawić szkodę obowiązek jej naprawienia.

I teraz zależnie od tego, kto jest zobowiązany naprawić szkodę - albo będzie z OC likwidacja szkód, albo nie będzie.

Przykład - pożyczam koledze samochód.

Nieszczęśliwie wjeżdżając na swoją posesję uderza w zaparkowany swój samochód. Czy można to likwidować z mojego OC, czy nie?

Ten sam znajomy jedzie oddać mi mój samochód, ale nieszczęśliwie uderza w mój drugi samochód. Czy można to likwidować z mojego OC?

Napisano

> Ciekawe to jest ze względu na OC, które jest zgodnie z ustawą ubezpieczeniem posiadacza pojazdu lub

> osób za które ponosi odpowiedzialność.

TU likwiduje szkodę z OC jeżeli sprawcą jest posiadacz lub użytkownik pojazdu.

Napisano
  • Autor

> TU likwiduje szkodę z OC jeżeli sprawcą jest posiadacz lub użytkownik pojazdu.

A jak pożyczę pojazd koledze i on wyrządzi szkodę komuś trzeciemu - to kolega płaci, czy TU z OC płaci?

Napisano

> A jak pożyczę pojazd koledze i on wyrządzi szkodę komuś trzeciemu - to kolega płaci, czy TU z OC

> płaci?

Płaci TU.

Napisano

A jak pozycze koledze auto i on bedzie kogos wiozl. I ten pasazer otworzy drzwi i uszkodzi przejezdzajace auto to kto placi?

Napisano

> A jak pożyczę pojazd koledze i on wyrządzi szkodę komuś trzeciemu - to kolega płaci, czy TU z OC

> płaci?

Wystarczy kliknąć na ogólne warunki OC towarzystwa w którym masz ubezpieczony pojazd, sprawdzić w definicjach kogo i kiedy TU uważa za użytkownika pojazdu, bo nie jest to wcale takie oczywiste i wówczas wszystko staje się proste.

Napisano

> Wystarczy kliknąć na ogólne warunki OC towarzystwa w którym masz ubezpieczony pojazd, sprawdzić w

> definicjach kogo i kiedy TU uważa za użytkownika pojazdu, bo nie jest to wcale takie oczywiste

> i wówczas wszystko staje się proste.

OC reguluje ustawa, a nie OWU.

Napisano

> A jak pozycze koledze auto i on bedzie kogos wiozl. I ten pasazer otworzy drzwi i uszkodzi

> przejezdzajace auto to kto placi?

Co do zasady TU. Jeśli pasażer zrobił to umyślnie to płacisz Ty.

Napisano

> Co do zasady TU. Jeśli pasażer zrobił to umyślnie to płacisz Ty.

TU odmowilo wyplaty odszkodowania temu przejezdzajacemu autu.

Teraz kolega buja sie po prawnikach.

Napisano

> TU odmowilo wyplaty odszkodowania temu przejezdzajacemu autu.

Czym motywując?

Napisano
  • Autor

> Wystarczy kliknąć na ogólne warunki OC towarzystwa w którym masz ubezpieczony pojazd, sprawdzić w

> definicjach kogo i kiedy TU uważa za użytkownika pojazdu, bo nie jest to wcale takie oczywiste

> i wówczas wszystko staje się proste.

Nie ma czegoś takiego jak OWU dla OC - wszystko reguluje ustawa oraz Kodeks Cywilny - między którymi widzę pewną niespójność - stąd ten wątek.

Napisano

> TU odmowilo wyplaty odszkodowania temu przejezdzajacemu autu.

> Teraz kolega buja sie po prawnikach.

Są trzy możliwe powody odmowy TU z OC:

1)wina umyślna

2)nietrzeźwość

3)brak uprawnień.

W takim wypadku odpowiada bezpośrednio posiadacz pojazdu mechanicznego napędzanego siłami przyrody. Dla uproszczenia można przyjąć, że posiadacz = właściciel, niezależnie od tego kto kierował i kto był w aucie (chyba, że mówimy o kradzieży). Później posiadacz może dochodzić roszczenia regresem od faktycznego sprawcy szkody.

Napisano

> Są trzy możliwe powody odmowy TU z OC:

> 1)wina umyślna

> 2)nietrzeźwość

> 3)brak uprawnień.

> W takim wypadku odpowiada bezpośrednio posiadacz pojazdu mechanicznego napędzanego siłami przyrody.

> Dla uproszczenia można przyjąć, że posiadacz = właściciel, niezależnie od tego kto kierował i

> kto był w aucie (chyba, że mówimy o kradzieży). Później posiadacz może dochodzić roszczenia

> regresem od faktycznego sprawcy szkody.

Delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą.

Napisano

> Delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą.

W którym aspekcie? Wiedza jest sprzed kilku lat, ale nie sądziłem, że się zdeaktualizowała.

Chętnie się dowiem jak coś nie halo.

Napisano

> W którym aspekcie? Wiedza jest sprzed kilku lat, ale nie sądziłem, że się zdeaktualizowała.

> Chętnie się dowiem jak coś nie halo.

w 2 i 3 aspekcie. I na pewno kilka lat temu też tak było.

Napisano

> W którym aspekcie? Wiedza jest sprzed kilku lat, ale nie sądziłem, że się zdeaktualizowała.

> Chętnie się dowiem jak coś nie halo.

Przeczytaj art. 43 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Ten przepis akurat nie zmienił się od niemal 10 lat.

Napisano

> Przeczytaj art. 43 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Ten przepis akurat nie zmienił się od

> niemal 10 lat.

Ok. Pamięć zrobiła mi psikusa najwyraźniej i poszła na skróty.

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj art. 43 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Ten przepis akurat nie zmienił się od

> niemal 10 lat.

Więc kto jest odpowiedzialny za wypłatę odszkodowania w tych wypadkach:

Przykład - pożyczam koledze samochód.

Nieszczęśliwie wjeżdżając na swoją posesję uderza w zaparkowany swój samochód. Czy można to likwidować z mojego OC, czy nie?

Ten sam znajomy jedzie oddać mi mój samochód, ale nieszczęśliwie uderza w mój drugi samochód. Czy można to likwidować z mojego OC?

Gdyby nie było OC, bo byłby to na przykład rower, to odpowiedzialny jest zawsze kierujący. Gdyby kierujący miał tzw OC w życiu prywatnym, to TU wypłaciło by odszkodowanie w drugim wypadku - uszkodzenie mojego pojazdu przez mojego kolegę jadącego moim innym pojazdem.

A w przypadku, gdy jest OC?

Napisano

> Więc kto jest odpowiedzialny za wypłatę odszkodowania w tych wypadkach:

> Przykład - pożyczam koledze samochód.

> Nieszczęśliwie wjeżdżając na swoją posesję uderza w zaparkowany swój samochód. Czy można to

> likwidować z mojego OC, czy nie?

> Ten sam znajomy jedzie oddać mi mój samochód, ale nieszczęśliwie uderza w mój drugi samochód. Czy

> można to likwidować z mojego OC?

> Gdyby nie było OC, bo byłby to na przykład rower, to odpowiedzialny jest zawsze kierujący. Gdyby

> kierujący miał tzw OC w życiu prywatnym, to TU wypłaciło by odszkodowanie w drugim wypadku -

> uszkodzenie mojego pojazdu przez mojego kolegę jadącego moim innym pojazdem.

> A w przypadku, gdy jest OC?

IMO kolejno: tak, nie.

Napisano
  • Autor

> IMO kolejno: tak, nie.

Czyli osobą odpowiedzialną za każdą szkodę jest właściciel pojazdu?

Napisano

> Czyli osobą odpowiedzialną za każdą szkodę jest właściciel pojazdu?

Skąd ten wniosek? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Skąd ten wniosek?

Art 9 ustawy.

TU likwiduje szkodę, której sprawcą był kolega. To oznacza, że TU uznało, że bierze na siebie odpowiedzialność za kolegę właściciela mimo tego, że jest on i sprawcą i poszkodowanym, więc o żadnej odpowiedzialności cywilnej nie można mówić.

Więc wniosek jest jeden - osobą odpowiedzialną za szkodę musiał być ktoś inny - właściciel.