Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cisnienie w oponach a luzne/kopne podloze

Featured Replies

Napisano

z racji tego co u mnie wyprawia sie za oknem takie rozwazania mnie naszly..

czy zmniejszenie cisnienia w oponach na napedzanej osi w samochodzie osobowym moze byc pomocne?

pominmy dywagacje na temat szkodliwego wplywu takiego zabiegu na opone/felge a skupmy sie na tylko i wylacznie pojeciem trakcji smile.gif

jezeli tak to do jakich wartosci mozna bezpiecznie zjechac z cisnienim?

Napisano

Ciśnienie powinno być takie jakie zaleca producent. Doraźnie można zmniejszyć. Ile? Ciężko powiedzieć - zależy od opony, pewnie wieku opony i najważniejsze nacisku na osie.

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie powinno być takie jakie zaleca producent. Doraźnie można zmniejszyć. Ile? Ciężko

> powiedzieć - zależy od opony, pewnie wieku opony i najważniejsze nacisku na osie.

oczywiscie ze cisnienie powinno byc zgodne z zaleceniami - to jest bezdyskusyjne dla mnie

takie rozwiazanie traktujmy tylko i wylacznie jako dorazne - o ile oczywiscie wynika z tego jakakolwiek korzysc np w postaci "lepszego ciagu" na kopnej nawierzchni

Napisano

> z racji tego co u mnie wyprawia sie za oknem takie rozwazania mnie naszly..

> czy zmniejszenie cisnienia w oponach na napedzanej osi w samochodzie osobowym moze byc pomocne?

> pominmy dywagacje na temat szkodliwego wplywu takiego zabiegu na opone/felge a skupmy sie na tylko

> i wylacznie pojeciem trakcji

> jezeli tak to do jakich wartosci mozna bezpiecznie zjechac z cisnienim?

Moim zdaniem to się przyda tylko do wyjazdu z parkingu, czy "dziury". Później będzie raczej gorzej niż przy normalnym ciśnieniu.

(bo znacząco zmniejszając ciśnienie zwiększymy pole powierzchni stykającej się z podłożem)

Z ciekawości zrobiłem kiedyś takie próby w Pandzie na oponach Frigo. Po przekroczeniu 30 km/h auto nie dość że się ślizgało to jeszcze "przewalało" się na boki na zbyt sflaczałych oponach i co ciekawe było to czuć nawet na pokrytej śniegiem nawierzchni. Możliwe też, że przesadziłem z obniżeniem ciśnienia, bo spuszczałem powietrze do momentu, aż dość dobrze widać było, że w oponie jest go mało.

Napisano

Nie bez powodu wymyślono CPK - na Dakarze stosowany dosyć powszechnie, podobnie w ciążarówkach wojskowych (tutaj jako bonus do pompowania przestrzelonej opony).

Napisano

> Nie bez powodu wymyślono CPK - na Dakarze stosowany dosyć powszechnie, podobnie w

Skrót PCK znam a co znaczą te literki w przestawionej kolejności? hehe.gif

Napisano

> Moim zdaniem to się przyda tylko do wyjazdu z parkingu, czy "dziury".

tak.

> Później będzie raczej gorzej

tak.

> niż przy normalnym ciśnieniu.

> (bo znacząco zmniejszając ciśnienie zwiększymy pole powierzchni stykającej się z podłożem)

> Z ciekawości zrobiłem kiedyś takie próby w Pandzie na oponach Frigo. Po przekroczeniu 30 km/h auto

> nie dość że się ślizgało to jeszcze "przewalało" się na boki na zbyt sflaczałych oponach i co

> ciekawe było to czuć nawet na pokrytej śniegiem nawierzchni. Możliwe też, że przesadziłem z

> obniżeniem ciśnienia, bo spuszczałem powietrze do momentu, aż dość dobrze widać było, że w

> oponie jest go mało.

czyli obniżyłeś grubo poniżej 1,5 bara a może nawet w okolice 1,0.

Napisano

> Skrót PCK znam a co znaczą te literki w przestawionej kolejności?

Centralne Pompowanie Kół... i powinien to mieć każdy pojazd, który potrafi zmierzyć, czy też wykryć obniżone ciśnienie. Skoro jest taki mądry, to niech też sam pompuje biglaugh.gifhehe.gifhahaha.gif

Napisano

> czyli obniżyłeś grubo poniżej 1,5 bara a może nawet w okolice 1,0.

Razu pewnego jeździłem (nieświadomie) z gwoździkiem w oponie. Ubytki powietrza były dość małe, koło tylne. Na oko różnica była mało widoczna, choć zauważalna. Pomiar wykazał 1,2 bara zamiast 1,7 a autem jechało się, jakby tylna belka była z gumy... yikes.gif