Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy transformatory mozna podłaczać równolegle?

Featured Replies

Napisano

Chodzi o to by zastąpić jeden kończący żywot transformator toroidalny 230V - 250W zasilający oświetlenie halogenowe 12V, dwoma elektronicznymi różnych firm: jeden 200W, a drugi 80W. Będzie działać?

GwW po europejskiej stronie Wisły biglaugh.gif kupię transformator elektroniczny ok 300W? W Bricomanie i Leroy Merlin nie ma.

Napisano

> Chodzi o to by zastąpić jeden kończący żywot transformator toroidalny 230V - 250W zasilający

> oświetlenie halogenowe 12V, dwoma elektronicznymi różnych firm: jeden 200W, a drugi 80W.

> Będzie działać?

> GwW po europejskiej stronie Wisły kupię transformator elektroniczny ok 300W? W Bricomanie i

> Leroy Merlin nie ma.

Przy odpowiedniej wiedzy identyczne toroidalne transformatory można połączyć równolegle .

Różnych toroidalnych nie radziłbym łączyć, żadnych elektronicznych, nawet dokładnie takich samych,

nie wolno łączyć na wyjściu.

Napisano

> Przy odpowiedniej wiedzy identyczne toroidalne transformatory można połączyć równolegle .

> Różnych toroidalnych nie radziłbym łączyć, żadnych elektronicznych, nawet dokładnie takich samych,

> nie wolno łączyć na wyjściu.

uzwojenia pierwotne można łączyć równolegle (przecież to i tak podłączenie do fazy i zera smile.gif ) wtórnych się nie łączy równolegle. musisz przerobić połączenie żarówek tak aby część była podłączona do jednego transformatora a część do drugiego.

toroid 300W allegro

Napisano
  • Autor

> musisz przerobić połączenie żarówek tak aby część była

> podłączona do jednego transformatora a część do drugiego.

Odpada. Musiałbym pruć sufit podwieszany. Wszystko jest na jednym obwodzie. Żarówki o mocy 240W podłączone do toroida 300W. Myślałem że może wykorzystam 2 transformatory które mi zostały po różnych remontach.

> toroid 300W allegro

Chyba nie mam wyjścia i zainwestuję w kolejny transformator choć moze jest to okazja do przeróbki na LEDy hmm.gif.

thx za info

Napisano

> Chyba nie mam wyjścia i zainwestuję w kolejny transformator choć moze jest to okazja do przeróbki

> na LEDy .

Przejdź na 230V ok.gif.

Napisano

> GwW po europejskiej stronie Wisły kupię transformator elektroniczny ok 300W? W Bricomanie i

> Leroy Merlin nie ma.

Byłem właśnie w Leroy po "azjatyckiej" stronie i widziałem elektroniczne 250W, ale takie pewnie widziałeś.

Napisano

> Chodzi o to by zastąpić jeden kończący żywot transformator toroidalny 230V - 250W zasilający

> oświetlenie halogenowe 12V, dwoma elektronicznymi różnych firm: jeden 200W, a drugi 80W.

> Będzie działać?

> Leroy Merlin nie ma.

Jeśli miałbyś zwykłe transformatory, to można łączyć równolegle. Jeśli elektroniczne, to opchnij te dwa i kup jeden elektroniczny o mocy nieco większej niż był poprzedni, skoro ten się uszkodził.